20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Çipli kimlik kartı nedir ve çipli nüfus cüzdanı nasıl alınır?

Gelişen teknoloji ile beraber kullandığımız kartlar çipli sisteme geçiyor. Çipli ehliyete geçtikten sonra sıra çipli nüfus cüzdanına geldi. Çipli kimlik kartı nedir ve nasıl alınır? Ayrıntılar haberimizde.

24 Ekim 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Çipli kimlik kartı nedir ve çipli nüfus cüzdanı nasıl alınır?

Gelişen teknoloji hayatımızın her alanında yer bulmaya devam ediyor. Birçok ülkede uygulamaya geçen çipli kimlikler ülkemizde de kullanılmaya başlıyor. Yeni sürücü belgelerinde çipli sisteme geçildikten sonra gözler nüfus cüzdanlarında.

Çipli kimliklerde kişilerin parmak izleri yer alacak. Kişi ile ilgili tüm veriler dijital olarak kimlikte yer alacak.

 

Çipli kimlikler ilk önce pilot illerde dağıtılacak. Çipli kimlik kartları için Kırıkkale’deki pilot uygulamanın ardından Rize, Trabzon ve Artvin’de de alınmaya başladı. Uygulama kısa süre içinde Erzincan, Erzurum, Adıyaman, Aksaray, Burdur, Uşak ve Yalova'ya yaygınlaştırılacak

 

ÇİPLİ KİMLİK NASIL ALINIR?

 

·         Kimlik kartı almak için 15 yaşından büyüklerin yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen başvuru yapması gerekiyor.

 

·         En yakın nüfus müdürlüğe müracaat edilebileceği gibi, herhangi bir müdürlüğe başvurulabilir.

·         Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması yeterli olacak.

·         15 yaşını tamamlamayan çocuklar için veli veya vasileri başvuruda bulunabilecek. Talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmeyecek.

·         İlçe nüfus müdürlüğüne şahsen giderek başvuruda bulunma imkanı bulunmayanların başvuruları kendi adreslerinde alınacak.

·         Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödenecek.

·         Başvuru esnasında kimlik bilgileri kontrol edilecek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştirilecek, fotoğraf taranacak, biyometrik verileri alınacak (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi).

·         Başvuru sonunda kişilere PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre verilecek. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmayacak. PIN kodu ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebilecek.

·         Yapılacak değerlendirmenin ardından kimlik kartı hazırlanarak, başvuru esnasında belirtilen adrese PTT Kargo aracılığıyla teslim edilecek.