19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Darbe gecesi 'alkollü girdikleri camide taşkınlık yapmışlar'

15 Temmuz gecesi İzmir'de bir kişinin darbe karşıtı vatandaşlara tabancayla ateş etmesi ve bir kişinin yaralanmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, sanık Metin A. hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası istendi.

AA2 Aralık 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Darbe gecesi 'alkollü girdikleri camide taşkınlık yapmışlar'
İzmir'de, FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesi bir kişinin, darbe karşıtı vatandaşlara tabancayla ateş etmesi ve bu olayda bir kişinin yaralanmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, o gece, sela okunmasından rahatsız olan alkollü sanıkların camiye girerek ellerindeki içki şişelerini kırdıkları ve taşkınlık çıkardıklarına yer verildi.
 
İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan ve İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, tutuklu sanık Metin A. hakkında "Silahlı terör örgütü üyesi olmak", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "kasten hayati tehlike doğuracak şekilde silahla yaralamak", "6136 sayılı Yasa'ya muhalefet" ve "mala zarar verme" suçlamalarından ağırlaştırılmış müebbet ve 19 yıla kadar hapis cezası istendi.
 
Tutuksuz sanıklardan Ali C, hakkında "örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek", "6136 sayılı Yasa'ya muhalefet" ve "dini mekanlara hakaret" suçlamalarından 14 yıla kadar, diğer sanıklar Cumhur B, Sedat K. ile Ceyhun C.A'nın ise "örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" ve "dini mekanlara hakaret" suçlamalarından 11 yıla kadar mahkumiyeti talep edildi.
 
Sanığın evinde 1 ABD doları bulundu
Sanıkların, alkollü şekilde girdikleri Bostanlı Camisi'nde sela okunmasına engel olmaya çalıştıkları vurgulanan iddianamede, "Sela okunması üzerine şüphelilerin aldıkları alkolün de olumsuz etkisiyle caminin içine girerek sela okunmasını engellemeye çalıştıkları ancak içeride kimseyi göremeyince ellerindeki içki şişelerini yere atarak kırdıkları ve taşkınlık yaptıkları görülmüştür. Ayrıca sanık Metin A'nın evindeki aramalarda 1 ABD doları bulunmuştur." denildi. 
 
Konak Meydanı'nda toplanan darbe karşıtı vatandaşlardan bazılarının Bostanlı'daki olaylardan haberdar olmasıyla bu bölgeye geldikleri, bu sırada sanıklar Metin A. ile Ali C'nin silahlarıyla havaya ateş ettikleri, sonrasında ise Metin A'nın hedef gözeterek grubun üzerine ateş ettiğine değinilen iddianamede, bu esnada mağdur Ali Gürsu'nun "hayati tehlikesi olacak" şekilde yaralandığı kaydedildi. 
 
Olay
FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesi İzmir'de bir kişinin darbe karşıtı vatandaşlara tabancayla ateş etmesi ve bir kişinin yaralanmasına ilişkin, İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, güvenlik kamerası görüntülerinden teşhis ettiği Metin A. (43), Cumhur G.B. (36), Ali C. (24), Ceyhun C.A. (30) ve Sedat K'yi (32) gözaltına almıştı.
 
Metin A, 11 Ağustos'ta çıkarıldığı mahkemece tutuklanmış, diğer şüpheliler ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.