25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Dev projelere devam

Seçmen başta Kanal İstanbul’un da aralarında bulunduğu dev projeleri durdurma sözü veren ‘yıkım ekibi’ne prim vermedi. Yeni dönemde enerjiden savunmaya, ulaştırmadan haberleşmeye Türkiye’ye çağ atlatacak birçok dev proje bekliyor.

25 Haziran 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Dev projelere devam

Türkiye dünkü seçimlerden sonra yeni bir sisteme fiilen geçerken, meydanlarda ‘Projeleri durduracağız’ vaadinde bulunan muhalefete de prim vermedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘yıkım ekibi’ diye tanımladığı muhalelefet başta Kanal İstanbul olmak üzere birçok projeyi durduracağını ilan etmişti. Seçimlerle birlikte Türkiye’ye çağ atlatacak olan dev projelerle ilgili spekülasyonlar da bitmiş oldu. Yeni dönemde enerjiden savunmaya, ulaştırmadan haberleşmeye kadar birçok proje ülke kalkınmasına katkı sunacak. İşte yeni dönemde hayata geçecek projelerden bazıları şöyle:

YENİ HAVALİMANI: İstanbul’un yeni havalimanının ilk fazı 29 Ekim›de açılacak. Dünyanın en büyük havalimanı 22 milyar euroya mal oldu. Küresel güçlerin en çok karşı çıktığı yatırım olan 3. İstanbul havalimanında yapım aşamasında 35 bin kişi çalışırken, açıldığı tarihten itibaren 100 bin kişi daha istihdam edilecek. Bu rakam Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi olan TÜPRAŞ’ın tam 20 katı. 2023’e kadar kademeli olarak istihdamın artacağı havalimanında toplam rakam 225 bin olacak. Bu rakamlara ara hizmetler de eklendiği zaman  1.5 milyon istihdam sayısına ulaşılmış olacak.

TANAP: Asrın projelerinden Azeri gazını Türkiye’ye ardından da Avrupa’ya ulaştıracak olan TANAP’ın açılışı 5 devlet başkanının katılımıyla gerçekleşirken, projedeki ilk ticari gaz akışı da 30 Haziran’da başlayacak. 8 milyar dolara tamamlanan çalışma ile Türkiye›de kullanılan Rus gazının yerini de yavaş yavaş Azeri gazı alacak. Proje 13 bin kişiye istihdam sağlayacak.

KANAL İSTANBUL: Dünyanın en büyük projelerinden Kanal İstanbul’da ihale yıl sonu yapılacak. Proje kapsamında 100 milyar dolarlık bir ekonomi yaratılması hedeflenirken yapay adalar, konutlar, limanlar ile İstanbul’un değerine değer katılacak.

YERLİ OTOMOBİL: Elektrikli olarak üretilecek yerli otomobil çalışmalarında sona gelindi. 2019’da yerli otomobilin üretim yeri belli olacak.Seri üretim ise 2021’de başlayacak. 

SONDAJ ÇALIŞMALARI: Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından Türkiye’nin ilk sondaj gemisi ‘Fatih’ sondaj çalışmaları için Karadeniz’e uğurlanırken, ikinci bir gemi ile sondaj çalışmaları hızlanacak. Kamu ve özel sektörün 2019 yılı sonuna kadar 6 milyon metrenin üzerinde maden arama sondajı yapması sağlanacak. Böylece Türkiye’nin maden rezervleri artacak. 

KONUTLAR DÖNÜŞECEK:

Kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında 7.5 milyon birimin 15 yılda dönüştürülmesi hedefi doğrultusunda çalışmalar devam edecek. Konut ihtiyacı, daha güvenli, daha az enerji kullanan ve daha nitelikli bir ortamda karşılanacak.

ILISU:  Türkiye’nin 4. büyük barajı Ilısu bu yıl su tutulmaya başlıyor. Baraj yıllık ortalama 4 milyar kwh elektrik üreticek.

ŞEHiR HASTANELERi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, en büyük hayalim dediği Şehir Hastaneleri projesi hayata geçirildi. Şu ana kadar 5 farklı şehirde yapılan hastanelerde 15 binden fazla istihdam sağlandı. Tüm şehir hastaneleri hayata geçirildiğinde doktor sayısı 200 bine, ebe ve hemşire sayısı 310 bine ulaşacak. 

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ: AK Parti’nin uygulamış olduğu yerli ve millîlik politikası enerji alanında kendini gösterdi. Türkiye’nin yarım asırdır hayali olan nükleer güç santralinin temeli Mersin Akkuyu’da atıldı. Yaklaşık 20 milyar dolarlık maliyetiyle ülkede tek kalemde yapılan en büyük yatırım olan Akkuyu’nun enerji üretimi, Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılayacak. 2 bin kişşiye de istihdam sağlanacak.

UZAY AJANSI: Uzay Ajansı bu yıl kuruluyor. Uydu haberleşme kapasitesi artırılacak. Türksat 5A’yı, 2021 yılında Türksat 5B’yi uzaya göndererek yeni Ku-Ban frekansını kullanan ilk 5 ülke arasına girilecek.

ALTAY TANKI: Ar-Ge ve prototip aşaması tamamlanan Altay Milli Tankı›nın seri üretimi yapılacak. Altay Tankı›nın Milli Güç sistemi Ar-Ge aşaması tamamlanarak ürün haline getirilecek. Mini, Taktik ve Operatif sınıfında Ar-Ge aşamaları tamamlanarak seri üretime giren İHA ve SİHA’ların güvenli ağ üzerinden çalışacak merkezi komuta kontrol harekât merkezleri kurulacak.