23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Emeklilere müjde

Türkiye'de 12,3 milyon emeklinin beklediği zam ve ikramiye müjdesi sonunda geldi.

18 Mayıs 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Emeklilere müjde

Başbakan Binali Yıldırım'ın dün resmen açıklaması ile birlikte emekliler kendilerine yapılacak zam ve ikramiyeyi heyecan içinde beklemeye başladılar. Bayram ikramiyeleri sadece mevcut emeklileri değil yeni emekli olanları da kapsıyor. Bu konuyla ilgili uzmanların yaptığı araştırma doğrultusunda yeni emekli olanlar hem dini bayramlar öncesi biner lira ikramiye alacak. Ayrıca 600 liraya varan promosyondan da yararlanabilecekler. Her çalışanın hayali emekli olmak. Emeklilere sağlanacak bu imkanlarla birlikte yaz aylarında 12 milyon emeklinin yüzü gülmesi bekleniyor.

YENİ EMEKLİLER DE YARARLANABİLECEK Mİ?

Bayram ikramiyeleri sadece mevcut emeklileri değil aynı zamanda yeni emekli olanları da kapsayacak. Bu sayede yeni emekli olanlar dini bayramlar öncesi iki ikramiye ve bankalardan 600 liraya varan promosyonu da alabilecekler.

600 TL PROMOSYON NASIL OLACAK?

Emekli aylığı bağlanan vatandaşlar bankalarını seçip 3 yıllık dönem içinde 600 TL promosyon hakkından faydalanabilecekler. Emekliye ilk ikramiye müjdesi Ramazan Bayramı öncesi verilecek. Ödemenin Haziran'ın ilk haftasında yapılması planlanıyor. Açıklanacak ödeme tarihinden önce emekli aylığına bağlanmış olanlar bin liralık ikramiyeden faydalanabilecekler.

2 BİN 600 LİRA EK GELİR ELDE EDEBİLECEKLER

Emekliler bu yaz verilecek biner liradan ikramiyeyi alarak 2000 bin lira cebine koyacaklar. Onun dışında banka promosyonunu kullanan emekliler 600 liraya varan ikramiyeyi de alabilecekler. Bu sayede emekliler 2 bin 600 lirayı bu yaz ayında cebine koyabilecekler.

BAŞBAKAN YILDIRIM DÜN AÇIKLADI!

Başbakan Binali Yıldırım dün yaptığı konuşmasında emekli ikramiyeleri ile ilgili tüm konulara açıklık getirdi. Yıldırım, " AK Parti'nin sözü senettir. Söz ağızdan çıktı mı o yerine gelir. Karar alınmıştır ve yılda 2 sefer, emekli maaşı kaç para olursa olsun bakılmadan her bir emeklimize bin lira ikramiye verilecek, nokta" dedi.

 Muhalefet sözcülerinin, "emeklilere bayram ikramiyesi" konusunda vatandaşların kafalarını bulandıracak açıklamalar yaptığını belirten Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:


 

'AK Parti'nin sözü senettir'
 
"AK Parti'nin sözü senettir. AK Parti'de söz ağızdan çıktı mı o yerine gelir. Bunun kararı alınmıştır ve yılda iki sefer, emekli maaşı kaç para olursa olsun, bakılmadan, her bir emeklimize bin lira bayram ikramiyesi verilecektir; nokta.
 
Şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malulü aylığı alan er, erbaşlar, geçici köy koruculuğundan emekli olanlar, şeref aylığı alanlar, şampiyon sporcular, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan bütün vatandaşlarımız da bu ikramiyeden yararlanacak."

AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Başbakan, emeklilere verilecek olan bin lira bayram ikramiyesiyle ilgili son noktayı koydu.





Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Emeklilerimize ramazan ve kurban bayramı öncesi bin lira vereceğiz dedik inşallah haziran ayı içerisinde ödemeler yapılacak. Muhalefetin elemanlarından biri bunlar böyle dedi ama bu ödemeyi yapmayacaklar yapsalar bile şu 500-1500 arasında maaş alanlara 300 lira 1500-2000 arasındakilere şu kadar diye kafasına göre milletin aklını bulandırmaya yönelik bir takım yalan yanlış beyanlarda bulunuyorlar.

Bu yalanları atanlara şunu söylüyorum AK Parti'nin sözü senettir AK Parti'de söz ağızdan çıktı mı o yerine gelir. Yılda 2 sefer emekli maaşı kaç para olursa olsun bakılmadan her bir emeklimize bin lira bayram ikramiyesi verilecektir nokta. Net eline geçen para brüt değil. Sadece emeklilerimiz değil bundan şehit yakını ve gazilerimiz de yaralanacak. Şampiyon sporcular da terörden zarar görmesi sebebiyle aylık bağlanan bütün vatandaşlarımız da bu ikramiyeden yararlanacak.''

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE ZAMAN VERİLECEK?

Bayram ikramiyesinin emeklilerin en temel beklentisi olduğuna dikkati çeken Sarıeroğlu, "Allah nasip etti, inşallah haziran ayının ilk haftasında ödemelerimizi gerçekleştireceğiz. Bunlarla ilgili tam tarihleri de açıklayacağız. Emeklilerimize hem Ramazan Bayramı'nda hem de Kurban Bayramı'nda biner lira ikramiyeyle ilgili çok güçlü bir adımı atacağız. Birileri diyor ki 'biz dedik de oldu.' Öyle bir şey yok. Üç dört aydır masamızdaydı, gündemimizdeydi." dedi.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR?

Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında 1000'er lira ikramiye verilecek.

İkramiye, emeklilere yıllık 2000 bin lira, aylık bazda ise 166,7 lira ilave artış anlamına geliyor. Bakan Sarıeroğlu, emekli aylıklarına göre bu artış oranını ise şöyle duyurdu:

"Emekli aylığı;

800 TL olan kişi için ilave % 20,8’lik artış,

1.000 TL olan kişi için ilave % 16,7’lik artış,

1.500 TL olan kişi için ilave % 11,1’lik artış,

2.000 TL olan kişi için ilave % 8,3’lük artış sağlanmış olmaktadır. "

Bakanın verdiği bilgiye göre bir bayramda alınacak ikramiye ödemesi emeklinin kendisine 1000 lira olacak. Ancak ölüm aylığı alan dul, yetim ve ana, babalara ise aylık hisseleri oranında; iş kazası meslek hastalığından dolayı gelir alanlara ise iş göremezlik derecesi oranında ödeme yapılacak.

BAYRAM İKRAMİYESİNİ KİMLER ALACAK?

"Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aylık alan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er-erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri."

Emekli olduktan sonra ticari faaliyet yapması sebebiyle 2016'dan önce haklarında sosyal güvenlik destek prim borcu tahakkuk etmiş emeklilerin sosyal güvenlik destek primi borçlarının terkin edileceğini bildiren Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

"Bağ-Kur sigortalılarının 31 Mayıs 2018 öncesine ait prim borçları ve bu primlere ilişkin hizmet süreleri talep etmeleri halinde dondurulacak ve bu sürelere ilişkin prim borçlarının takibi yapılmayacak.

Dondurulan hizmet süreleri istendiği takdirde gerek sigortalılar gerekse hak sahipleri tarafından canlandırılabilecek.

Prim borcu olması sebebiyle sağlık yardımlarından yararlanamayan Bağ-Kur'lular, hizmetlerinin dondurulması talebinde bulunarak veya borçlarını yapılandırıp ilk taksiti ödeyerek sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayacak.

18 ile 29 yaş aralığındaki gençlerimizin ilk defa Bağ-Kur kapsamına girmeleri halinde Bağ-Kur primleri 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak.