20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Emniyette kripto temizliği

Örgütün kozmik yapısının deşifresinin ardından 81 ilde düzenlenen operasyonda1300 ‘mahrem imam’ gözaltına alındı. En büyük hamle ise polis teşkilatında gerçekleşti.

26 Nisan 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’ye yönelik son zamanların en kapsamlı operasyonuna imza attı. Örgütün, Emniyet Teşkilatı içindeki ‘mahrem yapılanması’nda yer alan 4 bin 672 kripto üyesi tespit edildi. Bu kişilerden bin 448’inin daha önceden tutuklandığı, bazılarının ise yurtdışına kaçtığı belirlendi. Diğer şüphelilerin yakalanması için de dün erken saatlerde düğmeye basıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın koordinasyonunda Türkiye genelinde 8 bin 500 polisin katılımıyla eş zamanlı operasyon düzenlendi. 72 ilde bin 300’ün üzerinde şüpheli gözaltına alındı. Aranan polisler arasında yakın korumaların da olduğu öğrenildi.

GİZLİ ARŞİVE ULAŞILDI

Operasyon, MİT’in uzun süredir büyük bir gizlilik içinde sürdürdüğü istihbarat çalışmasının ardından başlatıldı. FETÖ’nün Emniyet Teşkilatı içindeki ‘gizli arşivini’ ele geçiren MİT, kendini gizlemeye çalışan örgüt üyelerini de tek tek tespit etti.

FİRARİ YAKALANDI

 MİT’in verdiği bilgiler doğrultusunda harekete geçen Ankara Cumhuriyet Savcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın düzenlediği en kapsamlı operasyon, FETÖ’nün şifreli haberleşme programı Bylock’un deşifresi kadar önemli görülüyor. Polis, Aksaray’ın Ortaköy İlçesi’nde FETÖ’nün sözde ‘mahrem imamı’ Ahmet Koçak’ın evine düzenlediği baskında, başka bir sürprizle karşılaştı. Koçak’ın bulunamadığı evde arama sırasında bir kişi arka pencereden atlayarak kaçmaya başladı. Kısa süren kovalamaca sonrası yakalanan kişinin, meslekten ihraç edilen ve hakkında yakalama kararı bulunan firari eski 4. Sınıf Emniyet Müdürü Hüseyin Arıoğlu olduğu anlaşıldı. Arıoğlu’nun üzerinden B.K. adında düzenlenmiş sahte ehliyet çıktı. 

ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ‘mahrem yapılanmaya yönelik operasyonun önemini, “Emniyet’imize sızmış ve adına ‘mahrem imamlar’ dediğimiz bir yapıyı hem açığa çıkartmanın, hem deşifre etmenin hem de çökertmenin en önemli adımı, 81 ilde yapılan operasyonla atılmıştır. Bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti açısından önemli bir adımdır” sözleriyle dile getirdi. 

KİM BU MAHREM İMAMLAR?

Türkiye genelinde sürdürülen FETÖ soruşturmalarında, kimi esnaf, kimi devlet memuru olarak görev yapan ve ‘çok gizli’ biçimde hareket eden sözde ‘mahrem imamların’ faaliyetleri deşifre edildi. FETÖ evlerindeki öğrencilerden örgüte bağlılık ve itaat konusunda üst düzeyde olanlar, ‘ev abileri’ tarafından belirlenerek asker, polis, MİT ve yargı üyesi yetiştirilmek üzere başka evlere naklediliyor. Bu öğrencilerin başına aynı zamanda örgüt içinde ‘Doktor’ olarak adlandırılan ‘mahrem imamlar’ atanıyor.

SORULARI VERİYOR

‘Mahrem imamların’ sorumluluğundaki öğrenciler, sadece askeri ve polis okulları ile hukuk ve mülki idarede görev almaları için yönlendiriliyor ve sorular sınav öncesinde kendilerine veriliyor.