25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Erken uyarıyla afet hasarı azalabilir

Tahmin ve erken uyarı sistemleriyle, özellikle meteorolojik afetlerde olası can kayıplarının önüne geçilebiliyor. Ülkemizde de yaygınlaşan bu sistemlerle, sigorta şirketleri sigortalıları önlem için yönlendiriyor.

14 Eylül 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Erken uyarıyla afet hasarı azalabilir

İklim değişikliğinin beraberinde getirdiği riskler, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artıyor. Geçtiğimiz yılın temmuz ayında İstanbul’da yaşanan dolu ve sel felaketlerinin yol açtığı 500 milyon lirayı aşkın sigortalı hasarın ardından, bu sene ağustosta Antalya ve Ordu’da yaşanan sel olaylarının da sektöre faturasının yüksek olması bekleniyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 2007 yılında yayınlanan bir raporuna göre, 21. yüzyılda Türkiye dahil olmak üzere Güney Avrupa’da daha sık, şiddetli ve uzun süreli kuraklıklar, sıcak hava dalgaları ve orman yangınlarının görüleceği düşünülüyor. Ayrıca, kısa süreli fakat şiddetli sağanak yağış görülen günlerin sayısındaki artış ile beraber, ani oluşan sellerde de önemli artışların olması öngörülüyor. İklim değişikliğinin, hidrometeorolojik afetlere bağlı can ve mal kayıplarını da artırabileceği belirtiliyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN

Bu kapsamda, iklim değişikliğinin beraberinde getirdiği risklerle mücadele etmek ve aşırı hava olaylarının yaratacağı hasarların azaltılması için tahmin ve erken uyarı sistemleri önem taşıyor. Konuyla ilgili görüş bildiren Türkiye Sigorta Birliği Koordinatörü Sevgi Unan, “Özellikle meteorolojik risklerde yapılan uyarılar sayesinde önceden haber alınabildiğinden olası can ve mal kayıplarını azaltmak mümkün. İklim değişikliğine sebep olan unsurlar ile mücadele etmemiz, şehirleşmenin ve altyapının olası riskleri bertaraf edecek şekilde düzenlenmesi konusunda duyarlılık göstermemiz gerektiği açıktır” dedi.