24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Ekim ayında EYT yasası geçecek mi?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için yaptığı açıklama, yasa bekleyenlerin umutlarını yeşertirken gözleri de ekim ayına çevirdi.

15 Eylül 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ekim ayında EYT yasası geçecek mi?

EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) mağdurları için yeni bir umut ışığı doğdu. CHP ve MHP'nin Meclis'e geleecek kanun teklifine olumlu bakması, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın'ın EYT için Meclis'in açılışı yani 1 Ekim'e işaret etmesi yıllardır yasa bekleyen yüz binleri heyecanlandırdı.

İBRAHİM KALIN EKİM AYINI İŞARET ETTİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 11 Eylül tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısının ardından basın toplantısında, EYT(emeklilikte yaşa takılanlar) ile ilgili bir soru üzerine şu ifadeleri kullandı:

Bu konu bugün gündeme gelmedi. Şu anda hükümetin gündeminde de bu konu yok. MHP'nin teklifi geldiğinde bir bakılır. Ama bunun bütçeye çıkaracağı maliyeti de dikkate almak gerekir.

MHP'DEN YEŞİL IŞIK

Konuyla ilgili daha önce TBMM'ye kanun teklifi veren MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, bir TV kanalında yaptığı açıklamada, “Bu konu seçim beyannamemizde var. Zaten gerekli irade beyanı ortaya konuldu. Meclis’e bu konuda yeniden kanun teklifi verdik. 1 Ekim itibari ile TBMM açıldığında artık bütün partilerin bu konu ile ilgili hassasiyetini ortaya koyup, emeklilikte yaşa takılanlar problemi konusunda özellikle haklarının iadesi konusunda gereğinin yapılacağına inanıyorum” diye konuştu. İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun da “Bu sorunun çözülmesi lazım biz hazırız” diyerek emeklilik yasasının değişmesine destek vermişti.

EYT KANUN TEKLİFİ!

 

 

EYT, 1999 ÖNCESİ SİGORTALI BİRÇOK KİŞİYİ İLGİLENDİRECEK!

 

TBM Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman DHA'ya yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"2016 ve 2018 yıllarında TBMM'ye sunulan emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanmış Kanun Teklifine göre, ilk SGK girişi 08.09.1999 ve öncesinde olanlardan, erkek ise 25 yıl zorunlu hizmet süresini ve emeklilik için gerekli prim günlerini tamamlayanlar, kadın ise 20 yıl zorunlu hizmet süresini ve emeklilik için gerekli prim günlerini tamamlayanlar bu haktan faydalanabilecekler.

"Bir başka deyişle, bu teklif Ekim ayında yasalaşırsa, erkek için 1993 yılı Ekim ayından önce ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayanlar, kadın için 1998 yılı Ekim ayından önce ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayanlar, gerekli olan 5000 ile 5975 gün aralığındaki hizmet prim günlerini tamamlamışlarsa, bu yasadan yararlanarak üç ay içinde yazılı başvuruda bulunmaları halinde emekli olabilecekler.

"Ülkemizdeki emeklilik yaş şartı mecburiyeti 1999 yılından sonra gelmiştir. Dolayısıyla teklifte gördüğümüz üzere, sadece 1999 yılından önce SGK kapsamına alınanları dikkate almaktadır.

"1999 yılı öncesinde ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayanlar, o tarihlerde herhangi bir şekilde yaş şartıyla alakalı bir zorunlulukları bulunmadığından, 1999 yılından sonra gelen yaş şartı mecburiyetiyle ciddi mağduriyet yaşamışlardır. Bu teklifin kabulü halinde en azından bu mağduriyetin bir kısmı giderilmiş olacaktır."

 

Duman, sigortalıların dikkat etmeleri gereken konuları da şöyle anlattı:

- Kanunun yürürlüğe girmesiyle gereken 20 yıl ve 25 yıl gibi zorunlu hizmet süresini, SGK ilk giriş tarihinden önce askerlik vazifesini yapmış olanlar ve/veya yurtdışında çalışmış olanlar borçlanma yöntemiyle tamamlama hakkına sahip olacaklar.

 

- Prim günlerinde eksik olanlar ise doğum, askerlik ve yurtdışı gibi borçlanma yöntemleriyle eksiklerini tamamlama haklarına sahip olacaklardır. Diğer yandan yaş şartı kanunundan önceki emeklilik ile alakalı kanunları incelediğimizde, ilk SGK girişleri 18 yaşından küçük olanların, 18 yaşını doldurduğu tarih SGK ilk girişi olarak kabul edilmektedir.