25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Fenerbahçe Orduevinin kontrol edilmesi teşebbüsüne iddianame

Darbe girişimi sırasında, Fenerbahçe Orduevini kontrol altına almaya çalışan 40 asker hakkında hazırlanan iddianamede, şüphelilerin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.

AA19 Mart 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Hikmet Pak ve Bülent Başer tarafından yürütülen, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Fenerbahçe Orduevini kontrol altına almaya çalışan şüphelilere ilişkin soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonucunda hazırlanan 193 sayfalık iddianamede, rütbeli askerler Kayhan Korkmaz, Fahri Sivri ve Recai Yeğen ile 37 er şüpheli sıfatıyla yer alıyor.

Üçer kez ağırlaştırılmış müebbet istemi

Soruşturma kapsamında rütbeli askerlerin tutuklandığı belirtilen iddianamede, tüm şüphelilerin "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.

İddianamede, Üsteğmen Kayhan Korkmaz hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak", diğer 39 şüpheli hakkında ise "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.

Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından onaylanan iddianamede, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Mahkeme heyetinin, 15 gün içerisinde iddianamenin kabulüne ya da reddine karar vermesi bekleniyor. İddianamenin kabulü halinde şüpheliler önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

FOTOĞRAFLAR DA İDDİANAMEYE GİRDİ
 
Orduevinin önüne 22.58'de varan darbeci askerler ve araçların orduevinin girişine konuşlanarak silahlı bir şekilde dışarıya çıkıp tertibat aldıkları belirtilen iddianamede, Fenerbahçe Orduevi'nde müdür olarak görev yapan Albay Cem Gültekin'in darbeci askerlerle müzakere yaptığı ve ikna etmeye çalıştığı belirtildi. Herhangi bir olay yaşanmadan 04.00'a kadar bekleyen askerlerin, ikna edildikten sonra silah ve mühimatlarını geldikleri araçların içine bıraktıkları, orduevinde görevli rütbeli bazı askerlerin darbeci askerlere hitaben konuşma yaptıktan sonra da orduevinin içine girdikleri, araçların ise dışarıda kaldığı kaydedildi. İddianamede darbeci askerilerin orduevi önünde silahlı bir şekilde dizilişleri ve orduevindeki rütbelilerin ikna çabalarını gösteren fotoğraflara da yer verildi.

Bu arada hazırlanan bu iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin hazırlanan 15. iddianame oldu.