19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İddianamede şok detay! FETÖ BDDK sorgularını servis etmiş

FETÖ'nün BDDK'daki 'usulsüz sorgulama' iddianamesinde, şüphelilerin, 41 gerçek ve tüzel kişinin hesabında 300'ün üzerinde yasa dışı sorgulama yaptığı ve sonuçların FETÖ'ye aktarılmasını sağladığı bildirildi.

AA20 Temmuz 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İddianamede şok detay! FETÖ BDDK sorgularını servis etmiş
BDDK'nın çalışma esaslarına aykırı şekilde bazı iş adamları ile TÜRGEV ve İHH gibi vakıfların banka hesaplarını usulsüz sorgulayarak elde ettikleri bilgileri FETÖ/PDY'ye aktardıkları gerekçesiyle FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile bazı BDDK yönetici ve çalışanlarının da arasında bulunduğu şüpheliler hakkında hazırlanan iddianamede şüphelilerin, Türkiye Gençlik ve Eğitime Destek Vakfı'yla ilgili yaptığı sorgu sonuçlarını örgüte aktarmakla kalmadığı, örgütün Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini hedef alma, görevini yapamaz hale getirme amacı doğrultusunda bu bilgileri sızdırıp, servis ettiği kaydedildi.
 
İstanbul Terör ve örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Evliya Çalışkan tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli Oktay Çolak'ın BDDK'da bankalar yeminli murakıbı, denetimden sorumlu 3. daire başkanı ve katılım bankalarından sorumlu daire başkan vekili olarak görev yaptığı belirtildi.
 
Şüpheli Çolak'ın başkanlığını yaptığı dairede denetim yapan başmurakıp, murakıp ve murakıp yardımcılarını görevlendirme, sevk ve idare etme, çalışmalarını ve hazırladıkları raporları denetleme yetkisine sahip olduğu anlatılan iddianamede, şüphelinin bu yetkisini ve görevinin gereğini, kamu görevlisi sorumluluğuyla yerine getirmediği, FETÖ/PDY'nin amacı doğrultusunda örgüt mensubu denetim personelinin usulsüz sorgu yapmasına, gerçeğe aykırı rapor düzenlemesine ve düzenledikleri rapor ve belgeleri örgütün amacı doğrultusunda BDDK ve Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti aleyhine ulusal ve uluslararası kamuoyunda olumsuz algı ve baskı oluşturmak üzere örgüte ait yayın organlarına sızdırmalarını sağladığı vurgulandı.
 
Kamu bankalarını zorda bırakma amaçlı rapor hazırlattı
İddianamede şüpheli Çolak'ın Ocak 2014'te denetim 3. daireye başkan vekili olarak görevlendirildiği, örgütün amacı doğrultusunda en önemli görevini ifa ederek, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün bilindik yöntemleriyle gönderilen kamu bankalarıyla ilgili isimsiz-tarihsiz ihbar mektubunu, BDDK'nın genel işleyişini yok sayarak, başkanlık oluru almaksızın, 21 Şubat 2014'te işleme koyup denetim ekibi görevlendirdiği anlatıldı.
 
Çolak'ın şüpheliler Ramazan Canik ve Serhat Tiryakioğlu'nun da aralarında bulunduğu örgüt mensuplarından oluşan ekibe örgütün amacı doğrultusunda kamu bankalarını zorda bırakma amaçlı rapor hazırlattığı belirtilen iddianamede, denetim tekniklerine aykırı bu rapor tamamlandığında, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü tarafından yayın organlarında maniple edilerek kuruma ve hükümete baskı aracı olarak kullanılmak istendiği vurgulandı.
 
Bank Asya'nın TMSF'ye devrini engellemeye çalıştı
İddianamede şüpheli Çolak'ın daha sonra katılım bankalarından sorumlu daire başkan vekilliğine getirildiği, burada da örgüte ait Bank Asya'yla ilgili işlemleri takip ettiğinin tespit edildiği kaydedildi.
 
Bu dönemde, şüpheliler Ali Güleç ve Mustafa Birdişli'nin bankanın TMSF'ye devrini engellemek için bankanın notunu kasıtlı olarak yükselttikleri, 19 Mart 2015'te rapor hazırlandığı, örgütün finans ayağıyla ilgili tüm kurum işlemleri örgüte sızdırılarak kurumun müdahalesinin engellenmek istendiği anlatıldı.
 
Kurum "imamı", örgüt yöneticisi Naci Tosun'un yeğeni
İddianamede şüpheli Utku Tosun'un 2008-2014 yıllarında denetimden sorumlu daire başkanı olarak görev yaptığı, kurumda bulunduğu süre zarfında (2015 Mayıs ayında Sektörel İzlemeye gönderildi) FETÖ/PDY yapılanması minvalinde kurum imamı olabileceğinin değerlendirildiği belirtildi.
 
Şüpheli Tosun'un FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün çok önemli 10 adamından biri olan ve şu an firari olup bulana ödül vadedilen eski Kaynak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tosun'un yeğeni olduğu aktarılan iddianamede, Sabri Uzun'un ''İn'' adlı kitabında adının, askeri okuldan Fetullahçı olması nedeniyle atılan ''Utku t.'' şeklinde geçtiği, söz konusu Utku t.'nin Utku Tosun olabileceği şeklinde tespitler yapıldığından bahsedildi.
 
300'ün üzerinde yasa dışı sorgulama
İddianamede, şüpheli Murat Yıldırım'ın BDDK'da bankalar yeminli murakıbı olarak görev yaptığı, 17-25 Aralık kumpas soruşturmalarına hazırlık amacıyla mağdur ve müştekilerin hesaplarında BDDK'nın, MASAK'ın ya da adli mercilerin herhangi bir görevlendirilmesi olmaksızın yasa dışı sorgu yaptığının tespit edildiği kaydedildi.
 
Şüpheli Murat Yıldırım'ın yasa dışı olarak mağdur ve müştekilerden İbrahim Çeçen, Cengiz Aktürk, Etem Sancak, Muharrem Usta'nın da bulunduğu 41 gerçek ve tüzel kişinin hesabında 300'ün üzerinde yasa dışı sorgulama yaptığı ve bu sorgu sonuçlarını herhangi bir resmi bildirim, mütalaa ve rapora konu etmeksizin FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü'ne aktarılmasını sağladığı vurgulandı.
 
Bilgiler sızdırılıp servis edildi
İddianamede şüpheli Murat Yıldırım'ın eylemlerine ilişkin şu ifadelere yer verildi: "Şüpheliler Aydın İşsever ve Hasan Yassıörenli'nin 18 Haziran 2013'te yaptıkları konuşmada bahsettikleri denetimden sorumlu başkan yardımcısı firari Ozan Cangürel'in yasa dışı sorgu yapmak üzere görevlendirdiği anlaşılan şüpheli Murat Yıldırım hemen hemen dosya mağdurlarının tamamının ve bunlara ait firmaların hesaplarında yasa dışı sorgulamalar yapmış, bu sorgulamalardan özellikle Türkiye Gençlik ve Eğitime Destek Vakfı'yla ilgili yaptığı sorgu sonuçlarını örgüte aktarmakla kalmamış örgütün Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini hedef alma, görevini yapamaz hale getirme amacı doğrultusunda bu bilgileri sızdırıp, servis ederek önce Cumhuriyet Halk Partisi sözcüsü Ahmet Haluk Koç'un 5 Şubat 2014 tarihli basın toplantısına, sonra da diğer basın yayın organlarına konu edilmesini sağlamıştır."