19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

FETÖ karşıtı FETÖ’den içeride!

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi eski Başkanı Mehmet Yeşilkaya’nın da FETÖ mağduru olmasına rağmen FETÖ’den tutuklandığı belirtiliyor.

30 Kasım 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
FETÖ karşıtı FETÖ’den içeride!

Mehmet Yeşilkaya, yakınları ve tanıyanları tarafından MTTB, Akıncılar ve Milli Görüş geleneği içinde yetişmiş biri olarak biliniyor.

2011 Haziran seçimleri öncesinde Ak Parti’den Milletvekili adayı olmayı düşündüğünde dönemin İçişleri Bakanlığı yetkilileri “Milletvekilliği adaylığından vazgeç sana Emniyette ihtiyacımız var” diyerek kendisini Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi Başkanlığına getirildiği öğrenildi.

2015 Aralık ayında tutuklu yargılanan ve 2016 Şubat ayında tahliye edilen Mehmet Yeşilkaya hakkında herhangi bir delil bulunamamıştı. Lakin 15 Temmuz olaylarından sonra Mehmet Yeşilkaya tekrar içeri alınmıştı.

Hakkında herhangi bir delil bulunamadığı için tahliye edilmesine rağmen FETÖ bağlantısı gerekçe gösterilerek tekrar içeri alınması yakın çevresinde şaşkınlıkla karşılandı. Bu durum, Paralel Devlet Yapılanması’nın (PDY) devlet içinde hâlâ güçlü olduğunun bir kanıtı olarak değerlendirilirken; devlet içindeki FETÖ’nün kripto oluşumunun halen devam ettiği ve özellikle geçmişte bu yapı ile uğraşan isimlerin hedef seçildiği ifade ediliyor.

17 ARALIK ÖNCESİ FETÖ’YÜ KIZDIRAN KRİTİK PARALEL YAPI HAMLESİ!

FETÖ'den tutuklanan KOM Dairesi eski Başkanı Mehmet Yeşilkaya, 17 Aralık öncesi cemaate yakın isimleri görevden almak istemişti.

İstanbul'da Paralel Devlet Yapılanması (PYD) kapsamında yürütülen soruşturma kapsamında 2015 yılı Aralık ayı başında gerçekleşen operasyonda gözaltına alınan eski Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya, çıkarıldığı mahkemede “silahlı terör örgütüne üye olma suçu”ndan tutuklanmıştı. Ancak Yeşilkaya'nın medyaya yansıyan ifadesinde çok çarpıcı bilgiler yer almıştı.

Yeşilkaya’nın 17 Aralık 2013 öncesi İstanbul'a gelerek eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile görüşüp cemaatin emirlerini dinleyen KOM ve bazı şube müdürlerinin görevden alınmasını istediği kamuoyuna yansımıştı.

28 Ekim 2014 tarihinde Bugün TV'de gazeteci Tarık Toros'un sunduğu programda İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nin eski müdürü Nazmi Ardıç, operasyonu neden öne aldıklarından bahsederken, KOM Başkanı Mehmet Yeşilkaya’nın kendisini ve mali şube müdürünü görevden almak üzere olduğunu ve yerine o yapıdan (FETÖ) olmayan birini atamak üzere İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’la görüşme yaptığını ve Çapkın’ın da onların alınmasına izin vermediğini açıkça söylüyordu.

'PARALEL YAPININ MAĞDURUYUM'

Şimdi tutuklu bulunan Nazmi Ardıç’ın televizyonda, söylediği bu itirafları KOM Daire Başkanı Yeşilkaya mahkemeye lehinde delil olarak sunmuştu.

Yeşilkaya, Ardıç’ın televizyonda yaptığı bu konuşmayı örnek göstererek, “O yapı ile ilgili olmadığımın açık göstergesidir” demişti. Yeşilkaya, mahkemede “Paralel Yapı” suçlamalarını reddederek, meslek hayatı boyunca Paralel Yapı ile mücadele ettiğini ve bu yapının mağduru olduğunu söylemişti. 

PARALEL YAPIYI PANİĞE SOKAN GÖRÜŞME

17 Aralık öncesi İstanbul'a gelen Mehmet Yeşilkaya, önceden de alt biriminde çalıştığı Hüseyin Çapkın ile yaklaşık 3 saatlik bir görüşme gerçekleştirdiği yine basına yansıyan bir bilgiydi.

Bu görüşmede farklı sebeplerden dolayı KOM ve bazı diğer şube müdürlerinin görevden alınması görüşmede geçen konular arasındaydı.

Ancak deşifre olmaya başladıklarını düşünen ve paniğe kapılan Paralel Yapı bu gelişmeler sonrası 25 Mart'ta planladığı hükümete darbe operasyonunu 17 Aralık 2013 tarihine aldı. Tesadüfi gerçekleşen bu görüşmenin aslında Paralel yapının 25 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirmeyi planladığı hükümete darbe operasyonunu etkisiz hale getirdiği de öne sürüldü.

CEMAATTEN BÜYÜK TASFİYE OYUNU İDDİASI

O dönem Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi’ne de operasyon yapıldığı iddiasına sık sık gündeme getiren Yeşilkaya, şunları söylemişti: "Paralel yapı içinde yer alan polislerin görev yerleri değiştirilirken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki başına buyruk ekiplerin görevden alınmasını isteyen KOM dairesinin üst düzey yönetimi de görevden alınmıştır. Hükümetin elini kuvvetlendirmesine imkan sağlayan girişimlerinden dolayı teşekkür edilmesi gerekirken, görevden alınan devletçi ve vatansever KOM yöneticilerinin de ötekileştirilmeye çalışılmasının nedenleri anlaşılamamıştır. 17 Aralık 2013 ve 25 Aralık 2013 tarihinde hükümete yönelik polis ve yargı destekli olarak başlatılan operasyonlar, hükümetçe alınan tedbirler sayesinde boşa çıkarılmış ve ülke büyük bir kaosun eşiğinden dönmüştür."

8 Aralık 2015 günü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, 22 Temmuz’da başlatılan “Paralel Devlet Yapılanması” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında 27 polis hakkında gözaltı kararı alındı. Gözaltına alınanlar arasında Eski KOM Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya da vardı. Yeşilkaya serbest bırakıldı. Serbest bırakılmalarının ardından Nöbetçi İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliğince aralarında Yeşilkaya’nın da bulunduğu 3 polis hakkında tekrar yakalama kararı çıkarıldı. Yeşilkaya çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderildi.