18 Nisan 2024 Perþembe / 10 Sevval 1445

FETÖ’den bir harfle para aklama oyunu

FETÖ’nün yurt dýþýnda taklit isimlerle kurduðu þirketleri aracýlýðýyla 2011-2014 yýllarý arasýnda Asya Katýlým Bankasý’ndan kredi adý altýnda 540 milyon lira çektiði saptandý.

20 Kasým 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
FETÖ’den bir harfle para aklama oyunu
Gün geçmiyor ki Fetullah Gülen’in elebaþýlýðýný yaptýðý FETÖ’nün yeni bir oyunu ortaya çýkmasýn.
 
Milliyet'in haberine göre devletteki kadrolaþmanýn yanýnda büyük bir ekonomik güç elde etmeyi baþaran FETÖ’nün, “himmet” adý altýnda topladýðý paralarý farklý yöntemlerle yurtdýþýna, özellikle ABD’ye transfer ettiði ortaya çýkarýlmýþtý.
 
Bu þüpheli para transferlerinin ana merkezi Kaynak Holding olarak görülüyordu.
 
Ancak Emniyet Genel Müdürlüðü Kaçakçýlýk ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’nin (KOM) Ankara Cumhuriyet Baþsavcýlýðý koordinesindeki soruþturmasýnda ilginç bir para transferi yöntemi günýþýðýna çýktý.
 
Ayný zamanda kara para aklamakta da kullanýldýðý anlaþýlan bu yöntemle Asya Katýlým Bankasý’ndan usulsüz krediler çekilerek FETÖ için para kaynaðý yaratýldýðý belirlendi.
 
FETÖ’nün kullandýðý son yöntemin iþleyiþ mekanizmasý þöyle tespit edildi:
 
FETÖ, baþta Amerika olmak üzere Belçika, Fransa, Ýngiltere, Danimarka, Almanya, Slovenya, Ýsviçre, Kazakistan, Ýspanya, Irak, Bosna Hersek, Kanada, Moldova ve ByLock’un ana serverinin bulunduðu Litvanya’daki okul, dernek ve vakýflardan oluþan kuruluþlarý kara para aklama iþlemlerinde kullandý.
 
TEK HARF OYNAMASI
 
Türkiye’de herhangi bir ticari faaliyeti bulunmayan bu ülkelerdeki toplam 36 kuruluþun isimleri, bir harf deðiþtirilerek, örneðin; Wellspring yerine Wellsping, Lehigh yerine Lehiggh gibi isimlerle Türkiye’de faaliyet gösteren Asya Katýlým Bankasý’ndan “potansiyel vergi mükellefi” olarak vergi kimlik numarasý kullanýlarak krediler kullanýldý. Potansiyel vergi mükellefi alýnmasý için Bank Asya’nýn þubeleri adres gösterildi.
 
Bu vergi mükellefi þirketlerin, aslýnda birer tabela þirketi olduðu, mal alýp satmadýklarý belirlendi. Þirketlerin kurulduktan sonra çok kýsa zaman içinde (kimileri kuruluþunun hemen ertesi günü) Bank Asya’dan kredi aldý. Kredi alýmlarýnda, FETÖ’nün Türkiye’deki en önemli eðitimkurumlarýndan Ankara’daki Samanyolu Okullarý’ný teminat gösterdiði saptandý.
 
FETÖ’nün 2011-2014 yýllarý arasýnda bu yöntemle Asya Katýlým Bankasý’ndan kredi adý altýnda yaklaþýk 540 milyon lira para çekildi.
 
Resmi kayýtlarda hiç bir ortaklýk iliþkisi bulunmayan kuruluþlara kullandýrýlan krediler için FETÖ’ye baðlý yurtiçindeki kuruluþlarca ayný miktarda teminatlarýn gösterildiði anlaþýldý.
 
‘KARA PARA AKLAMASI’
 
 Harf deðiþikliði ile oluþturulan firmalarýn, krediyi aldýklarý ayný gün içinde baðlý olduklarý “muhabir” bankalara gönderdi.
 
Verilen 540 milyon liralýk kredinin, yaklaþýk 343 milyon lirasýnýn Türkiye’de faaliyet gösteren FETÖ mensuplarýnca “baðýþ, yardým, kurban parasý” olarak para transferi gerçekleþtirilerek ödendiði, asýl çekilen kredilerin ise FETÖ’nün yurtdýþýndaki kuruluþlarýna gönderilerek “kara para aklamasý” yapýldýðý tespit edildi.
 
Asya Katýlým Bankasý’ndan alýnan kredi karþýlýðý paranýn 2 yýl içinde peyderpey yurtdýþýna gönderildiði belirlendi.
 
FETÖ’nün bu yöntemle yurt dýþýna kaçýrdýðý para az deðil.
 
'ANKARA MERKEZLÝ OPERASYON'
 
KOM Dairesi, savcýlýkla yürütülen ortak soruþturma kapsamýnda, usulsüz kredi kullanýmý ve kredilerin kara para aklama yöntemiyle yurtdýþýna aktarýlmasý nedeniyle Ankara merkezli operasyon yaptý. FETÖ’ye parasal kaynak aktarýmýnda kullanýlan kuruluþlarýn yurtdýþýnda bulunan 104 þüpheli konumundaki yönetici ve temsilcilerinin de aralarýnda bulunduðu þüpheliler gözaltýna alýndý.
 
Ankara merkezli operasyon Aydýn, Gaziantep, Çanakkale, Ýstanbul, Kayseri, Gümüþhane, Sakarya, Samsun ve Giresun’da yürütüldü. Gözaltýna alýnan þüphelilerle ilgili iddianame hazýrlýðý baþladý.
 
FETÖ’ye bilhassa 15 Temmuz sonrasýnda yurtiçinde büyük darbe vurulmasýna, kadro ve para kaynaklarý  kurutulmasýna karþýn, halen elinde kullanabileceði ciddi miktarda para var.
 
Bu miktar, yakýn zamanda tespit edilen bir yöntem. Tespit edilemeyen yöntemler hesap edildiðinde FETÖ, yüklü miktarda bir parasal güce sahip henüz.