25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Fırst lady’den Trump’a sıfır tolerans darbesi

ABD Başkanı Donald Trump’ın kaçak göçmenleri çocuklarından ayıran ‘sıfır tolerans’ politikasına tepkiler devam ediyor. BM uygulamanın derhal durdurulmasını isterken Başkan’a en büyük darbe First Lady Melania Trump’tan geldi.

19 Haziran 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Fırst lady’den Trump’a sıfır tolerans darbesi

Meksika üzerinden ABD’ye, yasadışı sınır geçişler sonrasında yaklaşık 2 bin göçmen aile çocuklarından zorla ayrılmasına tepkiler çığ gibi büyüyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘sıfır tolerans’ olarak adlandırdığı politikası Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde de ele alındı. Ancak Başkan’a asıl darbe en yakınından geldi.   

TARAFLAR ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞMALI

 ABD’nin First Lady’si Melania Trump, Beyaz Saray’ın uyguladığı, Meksika’dan ülkeye yasa dışı giriş yapan göçmen aileleri çocuklarından ayıran tartışmalı politikayı eleştirdi. Melania Trump’ın sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Trump’ın çocukların ailelerinden ayrıldığını görmekten nefret ettiği bildirildi. Melania Trump, kocasının, her iki tarafın da göçmen reformu üzerine bir çözüm olarak çalışması çağrısını yineledi. Ancak, gerçek denetçiler göçmen politikasının Trump’ın başsavcısı tarafından sunulduğuna ve durdurulması için kongrenin onayına gerek olmadığını belirtti. 

ÇOCUKLAR CEZALANDIRILIYOR

Öte yandan Cenevre’de devam eden Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin oturumunda da ABD’ye sıfır tolerans politikasından derhal vazgeçmesi çağrısı yapıldı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, “ABD’nin ebeveynlerinin aldığı karar nedeniyle çocukları cezalandırılan uygulamalarından derin endişe duyuyorum. ABD’ye çocukları zorla ailelerinden ayırma uygulamasını derhal sona erdirmesi çağrısında bulunuyorum” dedi. Trump yönetiminin yeni uygulamasına göre, ABD’ye yasa dışı yollardan giren yetişkinler gözaltına alınırken, çocukları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının tahsis ettiği bakımevlerine gönderiliyor.