23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Meteor yağmuru Türkiye’den izlenecek mi? Geminid meteor yağmuru saat kaçta başlayacak?

Müthiş doğa olaylarından birisi olan Geminid meteor yağmuru günü geldi çattı. Geminid meteor yağmuru saat kaçta başlayacak sorusunun yanıtı, bu doğa olayını izlemek isteyenlerin araştırdığı konuların başında geliyor. Meteor yağmuru Türkiye’den izlenebilecek. Meteor yağmurlarının kralı olarak adlandırılan Geminid (İkizler) yağmuru izleyenlere adeta görsel bir şölen yaratacak. 2017 yılının son gök olayı için kameralar ve teleskoplar hazırlandı.

14 Aralık 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Meteor yağmuru Türkiye’den izlenecek mi? Geminid meteor yağmuru saat kaçta başlayacak?

Geminid meteor yağmuru saat kaçta başlayacak? 2017 yılı muhteşem bir doğa olayıyla kapanacak. İzleyenlere görsel şölen yaşatacak Geminid (İkizler) meteor yağmuru için nefesler tutuldu. Meteor yağmuru Türkiye’den izlenebilecek mi?  Gökyüzü bu gece ”yıldız kayması” olarak da bilinen meteor yağmurlarına sahne olacak. Meteor yağmuru sırasında bazı parçaların dünyaya düşmesi bekleniyor Türkiye'deki doğa olayı tutkunlarının da yakından takip ettiği meteor yağmurunda saatte 120 kadar meteor görülebilecek.

METEOR YAĞMURU NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Yılın belli dönemlerinde gerçekleşen meteor yağmurlarının bir yenisi geliyor. Bu yılın ilk göktaşı yağmuru 3-4 Ocak tarihlerinde Quadrantid (Dörtlük) ile başlamış, 22-23 Nisan tarihlerindeki Lyrid (LİR) ile devam etmişti. Artık 2017'nin son günlerini yaşayan vatandaşlar, sadece saatler sonra yeni bir görsel şölene tanık olacak. 5 Aralık’ta başlayan Geminid bir diğer adıyla İkizler meteor yağmurunun en etkileyici anı için beklenen gün geldi çattı.

Aralık'ın ilk haftası başlayan Geminid meteor yağmurunun en yoğun anları 13 Aralık gecesi ve 14 Aralık sabaha karşı izlenebilecek. Gözlem için en uygun zaman, gece yarısı ile şafak arasındaki; yani Ay'ın küçülmeye başladığı saatler Yeterince karanlık alanlarda gece saat 00.00’dan sonra saatte ortalama 50’ye yakın “yıldız kayması” görülebilecek. . Bu meteor yağmurunda ay hilal evresinde olacak yani ay ışığı az olacak ki bu atmosfere giren göktaşlarının yanarak sağladığı ışığı görmemize yardımcı olacak. Göktaşlarını en iyi şekilde izlemek için mümkün olduğu kadar şehir ışıklarından uzakta karanlık bir bölge bulmakta (şehir dışı) fayda var.

METEOR YAĞMURU NEDEN OLUR?

Meteor, kısaca gökyüzünde yer alan gök cisimlerinden kopmuş küçük parçalardır. Meteorun diğer bir adı da, göktaşıdır. Bu göktaşları, boşlukta yer alan gök cisimlerin etkisine girmektedir. Gök cisimlerinden kopan küçük göktaşları, bazen de atmosferin çekim alanına girmektedir. Tam da bu sırada, bu göktaşları uzayda yüksek bir hızla ilerlerken ışıklı izler bırakır ve bu izler hava yüzeyiyle sürtünür. Bu sürtünmeden dolayı ise kızışma olur. Gökyüzünde gerçekleşen bu olaya “meteor yağmuru” adı verilmektedir. Bu olay aynı zamanda gece karanlığında yeryüzünden çıplak gözle de izlenebilmektedir. Halk arasında bu olay yıldız kayması olarak da anılmaktadır. Oysa meteor yağmuru, göktaşlarının gerisinde bırakmış olduğu belirgin ışık çizgilerine denilmektedir.

METEOR YAĞMURU NASIL OLUŞUR?

Güneş sisteminde yer alan dünyanın atmosferinde çeşitli katmanlar bulunmaktadır. Bu katmanlar, belirli mesafelerle sıralanmaktadır. Meteor yağmuru da atmosferin Termosfer adı verilen katında gerçekleşmektedir. Termosfer katının mesafesi yeryüzünden 80 ile 640 km kadar uzaklıktadır. Dünya atmosferinde meydana gelen meteor yağmurlarının oluşma sınırı ise yeryüzünden 80 ile 110 km uzaklıktadır. Meteorların bazıları oldukça parlak ve de ışıklı olabilmektedir. Bu tür meteorlara ise ateş topu adı verilmektedir. Yeryüzüne bazen meteor düşebilmektedir.

Yeryüzüne düşen bu meteorlar, ateş topu adı verilen meteorlardır ve bunların da sadece çok az kısmı yeryüzüne kadar ulaşabilmektedir. Yapılan uzay gözlemleri sonucunda, bir yılda atmosfere düşen meteor sayısının binlerce olduğu saptanmıştır. Bu meteorlardan bazıları buharlaşmaz ve yeryüzüne göktaşı olarak iner. Bazıları ise sürtünmeden dolayı buharlaşır ve toz halinde yeryüzüne iner. Güneş sistemi içerisinde yer alan gök cisimlerinden kopan göktaşlarının, uzay boşluğundaki hareketi tek ve de belirli bir yönde görülmektedir. Uzayda yer alan böyle bir görüntü, aslında binlerce meteorun görüntüsüdür. Yeryüzünde ise bu görüntü, meteorların tek bir noktadan geliyormuş şeklinde görülmektedir.

Uzay bilimiyle uğraşan bilim insanlarının en çok araştırdığı cisimlerden biri olan kuyruklu yıldızlar da meteor yağmuruna neden olabilmektedir. Her kuyruklu yıldızın kendine ait bir yörüngesi bulunur ve kuyruklu yıldızlar kendilerine ait bu yörünge etrafında hareket etmektedir. Bu hareket sırasında ise, bu yıldızların arkasında bir enkaz kalır. Dünyanın da kendine ait bir yörüngesi bulunmaktadır. Eğer Dünyanın yörüngesi ile kuyruklu yıldızın yörüngesi kesişirse, kuyruklu yıldızın arkasında bırakmış olduğu enkaz, Dünyanın yörüngesi tarafından kendine doğru çekilir. Bu olay meteor yağmurudur ve de yağmurun gelmiş olduğu yönde yer alan takımyıldızının adıyla anılmaktadır. Bu tür meteor yağmurlarlarına örnek verilecek olunursa eğer, karşımıza Perseidler, Leonidler ve de Germinidler çıkmaktadır. Kuyruklu yıldızlar bazen Güneş Sistemine girebilmektedir. Bu tür durumlarda ise, meydana gelen meteor yağmuru zaman geçtikçe şiddetini daha da fazla artırmaktadır.