19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Gökten asit yağacak

DEAŞ’ın Musul’da yaktığı kükürt tesisinden çıkan zehirli gaz, rüzgarın etkisiyle Türkiye’ye yöneldi. Nemle birlikte asit yağmurları yağabileceğini belirten uzmanlar “Kapı ve pencereleri kapatın” dedi.

27 Ekim 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Gökten asit yağacak

Terör örgütü DEAŞ, Musul’un güneyindeki El Misrak Kükürt Üretim Tesisi’ni ateşe vermesiyle çevre felaketine neden oldu. Oluşan zehirli duman kütlesi rüzgarın yönünü değiştirmesiyle birlikte bugün Türkiye’ye yöneldi. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da görülecek yüksek nemle birlikte asit yağmurları yaşanmasından korkuluyor. Asit yağmuru yalnızca insanları değil, tarım alanlarını da etkileyebilir. Uzmanlar, zehirli gazdan korunmak için evlerin kapı ve pencerelerinin kapatılmasını istiyor.

KEZZAP ETKİSİ 

NTV meteoroloji editörü Gökhan Abur şu açıklamaları yaptı: “Rüzgar güneyden esmeye başladı. Böylece, kükürt yani SO2 ve diğer partiküller Türkiye’ye doğru taşınacak. Aynı zamanda Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da bugün yağmur bekleniyor. Bölgeyi etkileyecek yüksek nemle birlikte Türkiye topraklarında asit yağmurları görülebilir. 

SO2 havadaki nem oranının artmasıyla H2SO4’e dönüşecek, yani halk dilinde bilinen ismiyle kezzap olacak.” Yağmur damlacıklarının asitle yüklü olacağını belirten 

Gökhan Abur “NASA’nın da bildirdiğine göre bizim için en tehlikelisi bu asit yağmurlarının bölgedeki bitki örtüsünü yakması” dedi.