25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Güvenpark'taki terör saldırısı davası başladı

Başkentte, 13 Mart 2016'da Kızılay'daki Güvenpark otobüs duraklarında bomba yüklü otomobille düzenlenen, 36 kişinin öldüğü, 349 kişinin yaralandığı intihar saldırısıyla ilgili, aralarında terör örgütü PKK/KCK'nın üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 9'u tutuklu 55 sanığın yargılanmasına başlandı.

AA19 Haziran 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Güvenpark'taki terör saldırısı davası başladı

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar, avukatları ve yakınları ile patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları katıldı.

Kimlik tespiti sırasında, saldırıda hayatını kaybedenlerden biri kişinin annesi, Mahkeme Başkanı Selfet Giray'a "Başkanım, sanıklar biraz yüksek sesle konuşsun, katillerimizi tanımak istiyoruz." dedi.

Sanıkların bir çoğunun, eğitim durumları sorulduğunda üniversite mezunu ya da üniversite öğrencisi olduğunu dile getirmesi üzerine müşteki yakınları tepki gösterdi. Ayrıca sanıklardan Azamettin Karakoç, aylık gelirinin 15-20 bin arasında olduğunu bildirdi.

Kimlik tespiti sırasında sanık avukatının, müştekilerin sanıklara yönelik sataşma ve hakaretlerde bulunduğunu iddia etmesi üzerine duruşma salonunda kısa süreli gerginlik yaşandı.

Mahkeme Başkanı Giray, taraflar arasındaki durumun devam etmesi halinde duruşmaya ara vereceğini belirtti. Salondakilerin sakinleşmesinin ardından kimlik tespiti tamamlandı.

Mahkeme Başkanı Giray'ın, iddianamenin özetini okumasıyla yargılamaya başlandı.

Duruşmadan önce, saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarının oluşturduğu 13 Mart Platformu adına yapılan açıklamada, "Bizler, katledilen yakınlarımızın adaletini arıyoruz. Bu adalet, ancak her kim olursa olsun ihmal ve kusurları bulunanların da tespit edilerek yargılanmalarıyla hasıl olur. Yoksa yargılama yarım kalır." ifadeleri kullanıldı.

- Davanın geçmişi

Terör örgütü PKK/KCK mensuplarınca, 13 Mart 2016 saat 18.45 sıralarında Atatürk Bulvarı'ndaki Güvenpark otobüs durakları önünde bomba yüklü 34 HGH 44 plakalı aracın, örgüt mensubu Seher Çağla Demir ile Özgür Ünsal tarafından patlatılması sonucu 36 kişinin hayatını kaybetmiş, 349 kişi yaralanmış, 107 kişi veya kuruma ait araç ve bina da zarar görmüştü.

Türkiye'de PKK/KCK'nın düzenlediği siviller ve kamu personeline yönelik terör eylemlerinin, örgütün "TAK" isimli alt birimince üstlenildiği kaydedilen iddianamede, "Örgütün 2004 sonrasında metropol ve şehir merkezlerindeki sansasyonel şiddet eylemlerini gerçekleştirmeye yönelik kurduğu TAK isimli yasa dışı alt birimini, terör örgütü PKK/KCK'nın uluslararası alandaki terörist imajından kurtulmak ve örgüt üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla kullandığı" ifadelerine yer verilmişti.

Terör örgütü PKK/KCK'nın üst düzey yöneticilerinin de arasında bulunduğu sanıklar şunlar:

"Vahit Ayçil, Mehmet Veysi Dolaşan, İbrahim Halil Demirer, Velat Cin, Suphi Akbaş, Azamettin Karakoç, Sebahattin Karakoç, Semih Yürek, Rıdvan Tekin, Necati Utku Kiraz, Uğur Ayçil, Vehbi Karakoç, Hüsamettin Batar, Baran Ergin, Hamza Yılmaz, Gülsevim Kalay, Seydi Ayçil, Neval Basut, Ali Haydar Kaytan, Ayfer Kordu, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Elif Yıldırım, Engin Karaaslan, Fehman Hüseyin (Bahoz kod adlı), Fethi Şarlatan, Filiz Duman, Güleser Törün, Gülüşan Eksen, Gülüzar Tural, Hamiyet Yalçınkaya, Hejar Çelik, Hülya Eroğlu, Hülya Oran (Bese Hozat kod adlı), Zübeyir Aydar, İsmail Özden, Layika Gültekin, Mahmut Dora, Mehmet Tören, Mehmet Tahir Kılıç, Menafi Bayazit, Murat Karayılan, Murat Üçer, Mustafa Karasu, Muzaffer Ayata, Nuran Er, Nuriye Kesbir, Remzi Kartal, Rıza Altun, Sabri Ok, PYD elebaşı Salih Müslim, Salman Kurtulan, Sultan Kocabey, Süleyman Şahin, Şerif Başboğa."

- İstenen cezalar

Sanıklardan Vahit Ayçil, Mehmet Veysi Dolaşan, İbrahim Halil Demirer, Velat Cin ve Suphi Akbaş'ın "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan bir, 36 kişiyi öldürmekten 36 kez olmak üzere toplam 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbetin yanı sıra "349 kişiyi öldürmeye teşebbüs", "nitelikli mala zarar vermek", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak" suçlarından da toplam 7 bin 646'şar yıla kadar hapsi isteniliyor.

PKK/KCK yöneticisi konumundaki şüphelilerin, TCK'nın 220/5'teki, "Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır" hükmü uyarınca aynı cezalara çarptırılması istenen iddianamede, şüphelilerden Uğur Ayçil, Sebahattin Karakoç, Azamettin Karakoç, Semih Yürek, Necati Utku Kiraz ve Rıdvan Tekin'in "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisleri talep ediliyor.

Vehbi Karakoç, Baran Ergin, Hüsamettin Atar, Hamza Yılmaz, Seydi Ayçil'in "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 15'er yıla kadar hapisleri istenirken, şüphelilerden Vehbi Karakoç, Azamettin Karakoç ve Sebahattin Karakoç için "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak" suçundan ayrıca 24'er yıla kadar hapis talebinde bulunuluyor.

Şüphelilerden Neval Basut'un "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 5 yıla kadar hapsi talep edilen iddianamede, saldırıda kullanılan otomobilde bulunan Özgür Ünsal'ın annesi Gülsevim Kalay'ın, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten" 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.