25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

“Hanzala yüzünü Erdoğan'a döndü”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kudüs’le ilgili ortaya koyduğu güçlü irade bütün dünyada geniş yankı uyandırdı. Arap medyası, Filistinli karikatürist Naci el Ali’nin yarattığı ve tüm dünyaca bilinen ‘’Hanzala’’ karakterini “Yüzünü sadece Erdoğan’a döndü” diye verdi.

15 Aralık 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
“Hanzala yüzünü Erdoğan'a döndü”

Arap medyası, Filistinli karikatürist Naci el Ali’nin yarattığı ve tüm dünyaca bilinen ‘’Hanzala’’ karakterini “Yüzünü sadece Erdoğan’a döndü” diye verdi.

Hanzala, sosyal medya fenomeni Medya Adamı'nın çizimiyle, "Herkes sırtını dönse de biz Filistin'e sırtımızı dönmeyeceğiz" diyen Erdoğan'a yüzünü döndü.

YURDUNDAN UZAKTA 

Hanzala, Naci el Ali’nin Arap dünyası başta olmak üzere tüm dünyaca tanınan ünlü karakteri. 1936’da Filistin’in El Şecere (Ağaç) köyünde doğan Naci el Ali, yaklaşık Hanzala’nın yaşlarındayken ilk Arap-İsrail savaşı yüzünden yurdundan olmuş. 

O günden sonra, ölene kadar bir daha hiç yurdunu görememiş. Ünlü sanatçı 1969’da yarattığı Hanzala tiplemesinde bizzat kendi yaşamından esinlenmiş. Hanzala yüzünü kimseye dönmemesiyle biliniyor. 

Filistin’in, Filistin halkının yaşadığı zulümlerin ve insanlık dışı vahşetlerin sembolü olan Hanzala’nın her karikatürde sırtı dönüktür, yüzünü kimseye göstermez. Bağlı elleriyle, yalın ayaklarıyla onlarca seneden beri süregelen pasif direnişiyle alır intikamını, bıkmadan izliyor Filistin’i ve kaybetmiyor ümidini. Ve hep, yaratıcısı olan Filistinli karikatürist Naci el Ali’nin vatanından sürüldüğü yaşta, 10’undadır Hanzala.Günümüzün en yaşlı çocuğudur aslında.Çocuklar kin nedir bilmezler. Ama İsrail çocukları dahi öyle bir kinle bilinçlendirmiştir ki, ufacık bir çocuk bile İsrail’in yüzüne bakmaya tenezzül etmez. 

Bu yüzden hep merak konusu olmuştur, Hanzala’nın yüzünü ne zaman döneceği…

Hanzala yüzünü Arapların saygınlığını kazandığında ve Filistin özgür olduğunda dönecekti. 

Kaynak: GÜNEŞ