25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Haşdi Şabi çeteleri 4 binin üzerinde Iraklı Sünni sivili kaçırdı

DEAŞ'ın elinden alındığı günden bu yana Irak'ın Salahaddin ilinde 4 binin üzerinde kadın, erkek ve çocuğun kaçırıldığı bildirildi. Kaçırmaların Suriye ve Irak'ta Sünni halka yönelik gerçekleştirdiği sayısız katliam ve tecavüzler ile tanınan mezhepçi Şii Haşdi Şabi çeteleri tarafından gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Akıbeti belirsiz 4 binin üzerinde Sünni vatandaşın katliam/tecavüze maruz kaldıkları düşünülüyor.

30 Nisan 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Haşdi Şabi çeteleri 4 binin üzerinde Iraklı Sünni sivili kaçırdı

Salahaddin ili milletvekili Ziya Duri, mecliste düzenlediği basın toplantısında, "Salahaddin'de çeşitli olaylarda kaçırılan 4 bin vatandaşın akıbeti hala belirsizliğini koruyor." dedi.

Söz konusu kaçırılma olaylarının hukuki sorumluluğunun Başbakan Haydar el-İbadi'ye ait olduğunu belirten Duri, kaçırılan bu kişilerin en kısa sürede ailelerine kavuşmalarının sağlanması gerektiğini söyledi.

Duri, kaçırma eylemine karışanların yakalanarak adalet önüne çıkarılmasını isterken, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilciliğini de bu konuda göreve çağırdı.

Başkent Bağdat'ın 157 kilometre kuzeyinde bulunan Salahaddin ilinde nüfusun neredeyse tamamını Sünniler oluşturuyor.

Başbakan İbadi'nin 31 Mart 2015'te büyük kısmının DEAŞ'tan kurtarıldığını açıkladığı kentte, örgütün elinden alındıktan sonra güvenlik güçlerinin yanı sıra Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin de etkin olduğu biliniyor. Irak'ın Enbar ve Diyala illerinde de çok sayıda Sünni sivilin bazı Şii milis gruplar tarafından kaçırıldığı ifade ediliyor.