24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Hatay Cilvegözü'nde büyük patlama!

Cilvegözü Sınır Kapısı’nda Suriyelilere gönderilen insani yardımların aktarıldığı bölgede patlatılan araç ortalığı savaş alanına çevirdi. 3’ü Türk, 10’u Suriyeli 13 kişi yaşamını yitirdi.

Halil Bilek/Star11 Şubat 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Hatay Cilvegözü'nde büyük patlama!
HATAY Reyhanlı Cilvegözü Sınır Kapısı’nda Suriyelilere gönderilen yardımların aktarıldığı bölgede park etmiş Suriye plakalı panelvan minibüste meydana gelen patlamada 3’ü Türk, 10’u Suriye vatandaşı 13 kişi hayatını kaybetti. 27 kişi yaralandı. Yaralananlar ambulanslarla götürüldükleri Reyhanlı Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındı. Hayatını kaybeden 3 Türk’ün Hasan Dağ, İbrahim Yalçınkaya ve Ali Sille oldukları belirlendi. 26 yaşındaki fırın işçisi Sille’nin 1 hafta önce baba olduğu öğrenildi.

Gül ve Erdoğan bilgi aldı

Bu arada patlama Bakanlar Kurulu toplantısında da ele alındı. İçişleri Bakanı Muammer Güler’den bilgi alan Başbakan Erdoğan, üç bakanına “Bölgeye gidin” talimatı verdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de olay yerinde incelemelerde bulunan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’den bilgi aldı.

Ergin, Yazıcı ve Güler Hatay’a gitti

Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç patlamaya neden olan aracın Suriye tarafından geldiğini söyledi. Arınç, “İstihbarat kurumlarımız ayrıntılı bir çalışma yapıyor” dedi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı ve İçişleri Bakanı Muammer Güler de Hatay’a gelerek patlamaya ilişkin incelemelerde bulundu. Olayla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, sınır noktalarına saldırmanın hiçbir haklı gerekçesinin olamadığını söyledi.

ÇALINTI ARAÇ ŞÜPHESİ

Sınır Kapısı’nın Türkiye tarafında meydana gelen patlamada kullanılan panelvanın Ankara’da geçen ay A.T. tarafından kiralandıktan sonra çalınan araçla benzerlik gösterdiği öğrenildi.

PATLAMADA ESAD ŞÜPHESİ

Patlamanın ‘Suriye İçin Bir Ekmek Bir Battaniye Kampanyası’nda toplanan malzemelerin aktarıldığı alanda meydana gelmesi şüpheleri Esad yönetimi üzerinde yoğunlaştırdı.

GÜLER: ARAÇLAR TESPİT EDİLDİ

Bakan Muammer Güler, olayda 27 kişinin yaralandığını belirterek, bunlardan 9’unun Türk 18’inin Suriyeli olduğunu kaydetti. Patlamayla 20 araçta hasar meydana geldiğini belirten Güler, “Olay anından 2 dakika önce kırmızı, 22 dakika önce de gri bir aracın orada park ettiği ve kesinlikle Suriye’den gelen araçlar oldukları, kamera görüntüleriyle de tespit edildi’’ dedi.



SURİYE PLAKALI ARAÇ PATLADI

Patlamanın nedeni konusunda net bir bilgi olmamakla birlikte Suriye plakalı bir aracın giriş kapısında patlatılmış olabileceği ileri sürüldü. Bölgeye Suriye'den atılan havan topunun düşme ihtimali de değerlendiriliyor.



KIZILAY EKİBİ ŞANS ESERİ KURTULDU

Patlamanın ardından Reyhanlı ve Antakya'da birçok yurttaş yaralılar için kan vermek üzere hastanelere başvurdu. Ancak şimdilik gerek olmadığı belirtildi. Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfü Akar da, bölgedeki tüm hastanelerde yeterli kan stoku bulunduğunu söyledi. Akar ayrıca, Kızılay ekiplerinin bir süredir bu sınır kapısından insani yardım gönderdiğini, gönderilen un miktarının 5 bin tonu bulduğunu, ekiplerindeki görevlilerin o saatte Bükülmez sınır karakolunda olmaları nedeniyle büyük bir şans eseri olaydan etkilenmediğini açıkladı.

Sınır kapısı resmi işlemlerinin yapıldığı bölüme 40 metre uzaklıkta, tampon bölgedeki patlama noktasında daha çok araçların ve sahiplerinin bulunduğu; bu patlamanın biraz daha sınır kapısına yakın olması halinde ölü sayısının daha fazla olabileceği de belirtildi.

Olayın dehşetini yaşayan yaralılar ve görgü tanıkları ortaya çıkan manzarının tam bir savaş meydanını andırdığını, araçlar arasında yanmış cesetler bulunduğunu aktardı.

DHA muhabiri Ferhat Dervişoğlu da, patlamadan 13 dakika sonra olay yerine ulaştığında sürekli kamera vizöründen bakarak fotoğraf ve görüntü çektiğini, ardından çıplak gözle olay mahalline baktığında parçalanmış ve yanmış otomobiller arasında biribirine yakın 3 ceset gördüğünü, sonradan bunların Suriye uyruklu olduğunun anlaşıldığını söyledi.

HEDEF İNSANİ YARDIM KAPISI OLMASINDAN MI?

Cilvegözü Sınır Kapısı, Suriyeli muhaliflerin insani yardım sevk edilen önemli kapılardan biri. Suriye'ye çimento taşıyan araçların da geçiş ve stoklama yaptığı Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamanın sabotaj olma ihtimali de değerlendiriliyor. Türkiye'den götürülen insani yardımlar patlamanın meydana geldiği tampon bölgedeki depolara indiriliyor, buradaki yardımlar da muhaliflerin aracılığıyla alınarak ihtiyaç sahibi Suriyelilere dağıtılıyor.

Hayatını kaybeden 3 Türkün kimliği belli oldu

Hatay Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 3 Türkün isimleri belli oldu.

Edinilen bilgiye göre, patlamada hayatını kaybedenler arasında bulunan üç Türkün Hasan Dağ, İbrahim Yalçınkaya ve Ali Sille oldukları öğrenildi. Reyhanlı Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybeden diğer şahısların kimlik tesbit çalışmaları ise sürüyor.