16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

İsrail'in Türkiye kararına hükümetten sert yanıt: İsrail gibi küçük bir ülkenin ithalatı dondurmasından çekinmeyiz

İsrail'in, Türkiye'den tarım ithalatını durdurma kararına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'dan çok sert yanıt geldi. Fakıbaba, 'Filistin halkına zulmetmeyi politika edinmiş ve bu konuda her türlü pervasızlığı sergileyebilecek bir devletin bakanının, Türkiye'yi, tarım konusu üzerinden tehdit etmeye kalkışması kabul edilebilir bir şey değildir.' dedi.

AA16 Mayıs 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
İsrail'in Türkiye kararına hükümetten sert yanıt: İsrail gibi küçük bir ülkenin ithalatı  dondurmasından çekinmeyiz
Gıda, Tarım  ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail Tarım Bakanı Uri  Ariel'in, dün Twitter hesabından, "İsrail ve Filistin'e yönelik tutumu nedeniyle  Türkiye'den gerçekleştirdikleri tarım ürünleri ithalatını durdurma talimatı  verdiğine" ilişkin sözlerini değerlendirdi.
 
Ariel'in açıklamasının ve akabinde sarf ettiği sözlerin talihsiz  olmasının yanında tehditkar ifadeler içerdiğine dikkati çeken Fakıbaba, "Bu  yönüyle de kınanmayı hak ediyor." diye konuştu.
 
Fakıbaba, Filistin halkına zulmetmeyi politika edinmiş ve bu konuda  her tür pervasızlığı sergileyebilecek bir devletin bakanının, Türkiye'yi, tarım  konusu üzerinden tehdit etmeye kalkışmasının kabul edilemeyeceğini ifade ederek,  Türkiye'nin, güçlü ekonomisi, tarımı dahil güçlü ve dinamik sektörleriyle büyük  bir ülke olduğunu vurguladı. Fakıbaba, şunları kaydetti:
 
"Dünyanın çeşitli ülkeleriyle tarımsal ticari ilişkileri bulunan ve  tarımda net ihracatçı olan ülkemizin İsrail gibi küçük bir ülkenin 'ithalatı  dondurması'ndan çekinmesi asla düşünülemez. Ülkemizin tarımı, artık dünya  piyasasında alternatif pazarlar bulma noktasında sıkıntı yaşamayan dinamik bir  yapıya sahiptir. Dolayısıyla Türkiye'yi, küçük bir devletin bu tür tehditlerle  sindirmeye çalışmasının beyhude bir çaba olduğunu ve bu tür tehditlere pabuç  bırakmayacağımızı İsrail'in bilmesi gerekiyor. Halkımız, mazlumların gür sesi  olan Sayın Cumhurbaşkanımızın Filistin konusunda da yanındadır. Bizler Filistin  davasını Türkiye'nin davası olarak görüyor ve Kudüs'ü kırmızı çizgimiz olarak  değerlendiriyoruz. Hiçbir ekonomik kaygı, bizim Kudüs sevdamızın ve  Filistinlilerin haklı davasını savunmamızın önüne geçemez."
 
Türkiye'nin tarımsal ihracatında İsrail'in payı düşük
 
Türkiye'nin İsrail'e genel ihracatı geçen yıl itibarıyla 3,4 milyar  dolar, ithalatı ise 1,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İki ülke arasındaki  genel dış ticaret hacmi ise geçen yıl 4,9 milyar dolar oldu. Türkiye'nin bütün  ülkelere toplam ihracatına bakıldığında İsrail'e yapılan ihracat yüzde 2,2  seviyesinde bulunuyor.
 
Tarımsal ticarette de net ihracatçı konumunda olan Türkiye'nin  İsrail'e tarımsal ihracatı geçen sene 270 milyon dolar olarak kayıtlara geçerken,  tarımsal ürün ithalatı 38 milyon dolar düzeyinde kaldı. Toplam tarımsal ticaret  hacmi de 308 milyon dolar seviyesinde kaydedilirken Türkiye'nin tarımsal  ihracatında İsrail'in payı sadece yüzde 1,6 oldu.
 
Türkiye, İsrail'e en çok sigara, su, domates, sakız, yumuşak şeker,  gofret, buğday unu, bazı ekmek çeşitleri, ayçiçeği tohumu yağı, çikolata ve kakao  içeren gıdalarla kabuksuz fındık ihraç ediyor.
 
İsrail ise Türkiye'ye sebze tohumları, hurma, turunçgil suyu, meyan  balı ve özü, fruktoz, çeşni ve lezzet verici karışımlar, kabuksuz badem, hazır  hayvan yemleri gibi tarımsal ürünler satıyor.
 
İsrail, Türkiye'den tarım ithalatını durdurduğunu açıklamıştı
 
İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel, dün Türkiye'den tarım ürünleri ithalatını dondurduklarını açıklamıştı Ariel, bu kararını Twitter'dan duyurmuştu.
 
Ariel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Tarım Bakanı olarak, bugün Türkiye'den tarım ürünlerinin ithalatını dondurma talimatı verdim. İki yüzlü bir şekilde İsrail'e ahlak dersi vermeye çalışan bir ülkeye destek olmayacağız" demişti.