18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

İbrahim Tatlıses davasında karar

Sanatçı İbrahim Tatlıses'e saldırı davasını karara bağlayan mahkeme, tutuklu sanık Abdullah Uçmak'ı 36 yıl 6 ay hapis cezası ile 40 bin TL adli para cezasına çarptırdı. Mahkeme Uçmak ile birlikte 7 sanığın 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçunu işlediğinin sabit olmadığını belirterek, beraatlerine karar verdi.

DHA29 Mart 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İbrahim Tatlıses davasında karar
Sanatçı İbrahim Tatlıses'in 14 Mart 2011 tarihinde Maslak'ta uğradığı silahlı saldırıya ilişkin davayı mahkeme karara bağladı. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Abdullah Uçmak'ın da aralarında bulunduğu 7 tutuklu sanık hazır bulundu. Davanın 2 tutuksuz sanığı da duruşmada hazır bulundu.

SON SÖZLERİ SORULDU

Duruşmada son sözü sorulan Abdullah Uçmak saldırının kendisi üzerine yıkılmaya çalışıldığını iddia ederek beraatini talep etti. Bazı avukatların davanın çözüldüğü şeklinde beyanlarda bulunduğunu hatırlatan Uçmak "Bu dava nasıl çözüldü. Bir türlü buna açıklık getirilmedi. Herhalde bu olayı benim üzerime yıkarak çözdüler. Bu davanın başından beri komplo olduğunu söylüyorum. Birileri bu suçu işleyerek benim üzerime yıktı. İşlemediğim bir suçtan dolayı cezaevindeyim. Tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum. Duruşmada son sözü sorulan Nihat Şimşek ise Tatlıses'e silahlı saldırı davası değil, PKK terör örgütüne üye olmak ve patlayıcı madde bulundurmaktan yargılandığını ifade etti. Son sözleri soruşan diğer sanıklar ise tahliyelerini ve haklarında beraat kararı verilmesini talep etti.

"DEVLETİN BİRLİĞİNİ BOZMAK" SUÇUNDAN BERAAT

Sanıkların son sözlerinin alınmasının ardından 7'si tutuklu 12 sanık hakkındaki karar açıklandı. Mahkeme sanık Uçmak'ın "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçunu işlediğinin sabit olmadığını belirterek beraatine karar verdi.

Mahkeme Uçmak'ı ‘silahlı örgüt kurmak ve yönetmek' suçundan 5 yıl, mağdur Ahmet Taşçı'yı tehdit etmek suçundan 2 yıl 6 ay, müşteki Buket Çakıcı'yı kasıtla nitelikli yaralama suçundan 4 yıl, müşteki İbrahim Tatlıses'i nitelikli kasten öldürme suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapse ardından indirim yaparak 18 yıl, silah kanununa muhalefet suçundan ise 7 yıl hapis cezasına çarptırdı. Uçmak toplamda 36 yıl 6 ay hapis cezası ile 40 bin TL adli para cezasına çarptırıldı.

TETİKÇİ ERSİN ALTUN'A 30 YIL 1 AY

Mahkeme sanıklar Ersin Altun, Yunus Ayık, Murat Alagöz, Cengiz Güney ve Nazife Erdemir'in de ‘devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçlarından beraatine karar verdi. Sanıkların silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 2'şer yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar veren mahkeme, saldıra silahı çektiği belirtilen sanık Ersin Altun'u, müşteki Buket Çakıcı'yı kasıtla nitelikli yaralama suçundan 4 yıl, müşteki İbrahim Tatlıses'i nitelikli kasten öldürme suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapse ardından indirim yaparak 18 yıl, silah kanununa muhalefet suçundan ise 6 yıl hapis cezasına çarptırdı. Altun, toplamda 30 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

ARACIN ŞOFÖRÜNE ÖNCE MÜEBBET SONRA 6 YIL

Saldırganların bulunduğu aracı kullandığı belirtilen Yunus Ayık da mahkeme tarafından hapis cezasına çarptırıldı. Ayık, müşteki Buket Çakıcı'yı kasıtla nitelikli yaralama suçundan 3 yıl 4 ay, müşteki İbrahim Tatlıses'i nitelikli kasten öldürme suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapse ardından indirim yaparak 15 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, sanık Murat Alagöz'ün de müşteki İbrahim Tatlıses'e yönelik adam öldürmeye teşebbüs suçuna yardım ettiği suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra indirime giden mahkeme, cezayı 6 yıl 8 aya indirdi.

AVUKATA ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN CEZA

Mahkeme, tutuklu sanık avukat Ruhşen Mahmutoğlu hakkındaki azmettirme suçundan ise beraat kararı verdi. Mahkeme avukat Mahmutoğlu'nu, terör örgütüne üye olmak suçundan 7 yıl 6 ay hapis ile cezalandırdı. Mahkeme diğer 7 sanık hakkında da çeşitli oranlarda cezalar verdi. Mahkeme tutuklu 7 sanığında tutukluluk devamına karar verdi.