25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Akşam ezanı kaçta olacak iftar sayacı

On bir ayın sultanı Ramazan ayı Hicri takvimin 9. Ayıdır. Bu yaz aylarına denk gelen Ramazan, Müslümanlar tarafından coşku ve sevinçle karşılandı. Bu mübarek ayda Müslümanlar ibadet etmeye özen gösterirler. Ramazan Kuzey Yarım Küre'de yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle bu yılda uzun sürecek. Bulundukları yarım küreye göre bazı ülkelerde oruç süresi Ramazan boyunca kısalırken bazılarında ise uzayacak. Oruç tutanların akıllarına gelen ilk soru iftara ne kadar kaldı, ezan saat kaçta okunacak oluyor. Bu soruların cevabını ve ramazan yemek tarifleri, ayetleri hadislerine haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca star.com.tr farkıyla iftar saatini iftar sayacı ile bekleyebilirsiniz.

13 Haziran 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Akşam ezanı kaçta olacak iftar sayacı

İftar sayacı, İftara ezana ne kadar kaldı, ezan kaçta okunacak 2017 Ramazan imsakiyesi. Müslümanlar için ayrı bir öneme sahip olan Ramazan ayı Hicri takvimin 9. Ayıdır. 2017 yılında Ramazan Mayıs ve Haziran ayına denk geldi. Müslümanlar bu ayda affolunmak, Allah’ın bereketinden nasibini almak için daha fazla ibadet etmeye özen gösterirler. Oruç tutmak da bu ibadetlerden biridir. Ramazan Kuzey Yarım Küre'de yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle bu yılda uzun sürecek. Bulundukları yarım küreye göre bazı ülkelerde oruç süresi Ramazan boyunca kısalırken bazılarında ise uzayacak. 2017 Diyanet Ramazan imsakiyesine uygun olarak hazırlanan iftar sahur vaktine ve iftar sayacı uygulamasına haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz. 

 

İL İL İFTAR İMSAK SAYACI İÇİN TIKLAYIN

 

NİHAT HATİPOĞLU, SERDAR TUNCER, MUSTAFA KARATAŞ HANGİ KANALDA! TIKLAYINIZ...

 

İLK İFTAR VE SAHUR

Bu yıl İstanbul’da ilk sahur 03.36’da yapılacak, iftar ise 20.33’te açılacak.

Ankara’da ilk sahur 03.27 yapılacak, ilk iftar ise 20.15’te açılacak. İzmir’de ise 03.59’da yapılacak ilk sahur sonrası ilk iftar da 20.33’te yapılacak.

 

İSLAM'DA RAMAZAN

Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.

Kadir gecesi ile ilgili Kur'anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:

“ Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. "

Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak Müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

“ O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) "

Bu ay boyunca gün doğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

2017'DE 113.5 GÜN TATİL VAR

Kurban Bayramı ise 1 Eylül Cuma, 2 Eylül Cumartesi, 3 Eylül Pazar ve 4 Eylül Pazartesi günleri kutlanacak. Kurban Bayramı'nın ikinci ve üçüncü günleri hafta sonuna denk geldiğinden çalışanlar için yine sadece 2 gün ekstra tatil var.

2017'de çalışanlar hafta sonları dahil 113.5 gün tatil yapacak. Bir başka deyişle 2016'ya göre 5 gün daha az tatil yapılacak.

2017 RESMİ DİNİ GÜNLER

2017 yılı Dini takvimine ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasına göre Ramazan Ayı ve önemli tarihleri:

29 Mart 2017 - Çarşamba Günü | Üç Ayların Başlangıcı

27 Mayıs 2017 - Cumartesi Günü | Ramazan'ın Başlangıcı

21 Haziran 2017- Çarşamba Günü | Kadir Gecesi

24 Haziran 2017- Cumartesi Günü | Arefe

25 Haziran 2017– Pazar Günü| Ramazan Bayramı 1. Gün

26 Haziran 2017- Pazartesi Günü | Ramazan Bayramı 2. Gün

27 Haziran 2017 - Salı Günü | Ramazan Bayramı 3. Gün

31 Ağustos 2017- Perşembe Günü | Arefe

1 Eylül 2017 - Cuma Günü | Kurban Bayramı 1. Gün

2 Eylül 2017 - Cumartesi Günü | Kurban Bayramı 2. Gün

3 Eylül 2017 - Pazar Günü | Kurban Bayramı 3. Gün

4 Eylül 2017 - Pazartesi Günü | Kurban Bayramı 4. Gün

SAHUR NEDİR?

Oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemeğe sahur denir. Sahur oruca dayanma gücü verdiğinden, sahura kalkmak müstehaptir. Hz. Peygamber, "Sahur yiyiniz; çünkü sahurda bereket vardır." buyurmuştur (Buhârî, Savm, 20; Müslim, Siyam, 9). İftarda acele etmek, sahuru geciktirmek sünnettir. Ayrıca sahur vakti, duaların makbul olduğu vakitlerden biridir.

İMSAK NEDİR?

Sözlükte "kendini tutmak, engellemek, el çekme, geri durma" anlamlarına gelen imsâk, dinî bir kavram olarak, imsak vaktinden, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsî münasebetten ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

İslâm'ın temel esaslarından biri olan orucun, tek rüknü imsâktır. Kur'ân-ı Kerim'de, "Artık (Ramazan gecelerinde) onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın." buyurulmaktadır (Bakara, 2/187). İmsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdık, yani tan yerinin ağarmasıdır. Bununla yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur. Bu vakit aynı zamanda sahurun sona erip, orucun başladığı vakittir. İftar vakti ise, oruç yasaklarının sona erdiği, güneşin batma vaktidir. Bu vakitle birlikte akşam namazının vakti girmiş olur. Gündüz ve gecenin tam olarak teşekkül etmediği yerlerde, imsak ve iftar vakitleri, buralara en yakın normal bölgelere göre belirlenir.