23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

İmar affı başvurusu nereden yapılır

Yapı Kayıt Belgesi için müracatlar, yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden 'Yapı Kayıt Belgesi Formu'nun doldurulmasıyla veya kurum ve kuruluşlara yapılabilecek.

18 Haziran 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İmar affı başvurusu nereden yapılır

MÜRACAATLAR E DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK

Yapı Kayıt Belgesi için müracatlar, yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden "Yapı Kayıt Belgesi Formu"nun doldurulmasıyla veya kurum ve kuruluşlara yapılabilecek.

Müracaatların e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, formun eksiksiz olarak doldurulması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan yapı belgesi, talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet kanalıyla alınabilecek.

Başvuru kurum ve kuruluşlara yapılmışsa, Yapı Kayıt Belgesi Formu müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz doldurulup Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılması sağlandıktan sonra form sistem üzerinden onaylanmak üzere müdürlüğe gönderilecek. Daha sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibine verilecek.

 

Uygulama kapsamında her yapı için sadece bir Yapı Kayıt Belgesi düzenlenecek.

CNNTürk canlı yayınında soruları yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin sözlerinin satır başları şöyle:

"Rahmetli Demirören’i burada hayırla yad ederek anmış olalım. Allah rahmet eylesin. Yattığı yer nur olsun. Ülkede en önemli sanayicilerin başında geliyor. Ömrü boyunca bir takım işler yapmış, üretmiş, binlerce insana ekmek kapısı açmış ve bugün de cenabı hakkın huzuruna gidiyor. Biz ona iyilik dileriz, rahmet dileriz."

 

"12-13 MİLYONU BULACAK"

İmar affı için müracaat başladı, başvurular 100 bini geçti. Tahmin ediyorum ki 12 -13 milyonu bulacak. Sarıyer’de dün akşamki toplantıya 10 binden fazla insan vardı. Herhalde Türkiye’de 80 milyon insan yaşıyorsa, 55-60 milyonu ilgilendiren bir yasa bu.

 

İMAR SORUNU

Burada bazen vatandaşlar, ‘ben kanuna uydum, buna uymayanlar ödüllendirildi’ diye suçlamalarda bulunuyorlar. Ben ömrümde imara aykırı iş yapmadık. Ama bakıldığı zaman 50’li 60’lı yıllarda göç başlamış. Şehirlere geldiğinde onları devlet olarak biz karşılayıp, göçü doğru algılayıp yapabilirsiniz dememişsiniz. Rahmetli Özal zamanında batıdan bir takım uzmanlar getirtmiş, Mamak’ı göstermiş, rapor vermişler. Onların ilk sorusu şu, 'Bu insanlar gelirken siz neredeydiniz' Peki demişler ama en azından iki tane çizgi çizilseydi vatandaş evini buraya yapardı. Bir grup belediye, 'niye geldiniz, ben yıkarım' demiş. Vatandaş da akrabalarını hazırlamış, akşam evini yapmış sabaha bitirmiş. İçine de çocuk olunca, eş olunca, insan olunca Allah korusun ölüm falan olur, felaket çıkar. Bir grup belediye bunu demiş. 100 taneden iki üç tanesi yıkılmış.

Bir grup da, 'yapın bakalım' demiş. 'Bunlar bizim adam olurlar, oy verirler' gibi çıkarcı anlayışla yapılmış. Koca koca rastgele oluşan mahalleler böyle yapılmış.

 

"İMAR KİRLİLİĞİ OLUŞTURANLARA CEZA"

"13 tane imar affı var. Böyle olunca her birisi tetiklemiş bu işi. 26 milyon 358 bin bağımsız birim var Türkiye’de. Bundan sonra olmamasının yolu birincisi cezai tedbir. Eski göçler de kalmadı. İmarda da ev yapılacak o kadar konut alanı var ki, açıldı. Müthiş bir ihtiyaç da yok. Keyfiyet devam ederse hapis cezası da var. En son Yargıtay bir karar verdi. Diyor ki, vatandaşın biri ceza almış ertelenmesini istiyor. Yargıtay diyor ki, bunu senin düzeltme imkanın vardı yapmadın, sana süre verildi yine yapmadın, senin cezan ertelenemez. Bunu biz belediyelere gönderiyoruz. Bir yıldan beş yıla kadar bu işi, imar kirliliği oluşturanlara ceza var bundan sonra. Avrupa’da sanayi devrimiyle birlikte insanlar göç etmeye başlamışlar. Düklerin, şansölyelerin emri altında olan insanlar oradan kurtarıp kendilerini göç edip gelmişler. Bu 300 yıl öncesinden bahsediyoruz. Geldiklerinde şehirlerde kargaşa olmuş. Yeni bir şehirleşmeye geçmişler ve işi çözmüşler. Bizde bu 50-60-70-80’ler de hızla devam etmiş. Resmi rakamlar ayrı, günlük hareketli nüfus ayrı."

 

"EKONOMİK KAYBA SEBEBİYET VERİYOR"

"Mülkiyet sorunu var, ruhsat almadan yapmış, ruhsat dışına çıkmış, iskanı almış ama eklentileri yapmış… Üçüncü aykırılık iş yerlerinde, fabrikalarda. Binlerce fabrikamız var, dışarıdan makine getirdiklerinde, belediyelerden izin almadan oralardan 3 – 5 bin metrekare kapatmış, ilave yapmış. İnsanları koymuş üretim devam ediyor, yurt dışına ihracat yapıyor. Yok edemiyorsunuz, hepsi milli servet. Su elektrik gaz bağlatmakta sorun var. Sanayici için kaçak duruma düştüğünden dolayı ruhsatsız yapı var, kredi alamıyor. Bankalar ruhsatsız yapıya kredi veremiyorlar. Teminat gösterip para alamıyorlar. Veya vatandaşın evi var, arsadan gözüküyor, ekonomik değer ifade etmiyor. Satacağı zaman karşıdaki muhatabı alıcı, onu arsadan gördüğü zaman burada kat mülkiyeti de kurulmamış diyor. Müthiş şekilde de ekonomik kayba sebebiyet veriyor.

Seçimler yaklaşıyor, belediye başkan adayları bollaşıyor, herkes tapu vaadinde bulunuyor. Sanki devletin tapusu kendininmiş gibi ben sizin tapunuzu vereceğiz başlıyor. Vatandaşı kandırmalar başlıyor.

İzmir’de bir hanımefendi geldi, ağlamaklı, ağlamaya da başladı, sebebi şu. Ben dedi buradaki belediye başkanının partisinden değilim, hangi partili olduğum evime astığım bayraktan belli. Kadıncağıza tutanak tutup ceza kesmişler imara aykırı durumdan. Kadıncağız da demiş ki, evden çıkın gördüğünüz bütün evler aynı durumda. Demişler ki “Olsun biz sana tutuyoruz.” Belediye hukuken haklı, ahlaken hatalı. Sorunlar yumağı büyüyor.

 

ÜÇ İSTİSNA

İmara aykırı durumunuz varsa, biz imara aykırılığı beyan edin, yüzde 3’ü yatırın, yapı kayıt belgenizi alın. İstisnalar, boğazda öngörüm dediğimiz yer. Sade vatandaş gemiyle geçerken boğazda gördüğü sağlı sollu yerler istisna. Ama arka taraflar, 2-3 km giren yerler var. İkincisi Sultanahmet Ayasofya Topkapı civarı. Kuzey tarafında üniversite tarafı var, aşağı tarafta Kumkapı var. Gelibolu yarımadası bu imar barışının dışında kalıyor. Bir imar tarafında sıkıntı var, bedelini yatırarak çözüyor. Bir de tapusu olmayanlar, hazine üzerinde oturanlar var. Üç istisna içindeki yerde kaçaksa, imara aykırıysa, yıkılacak.

 

İMAR AFFI BARIŞI ÖDEMELERİ NASIL YAPILACAK?

Düzenleme kapsamında Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 olarak belirlendi.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyeden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınarak hesaplanacak.

Buna göre, tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 lira, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin lira, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 lira, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için de metrekare başına 2 bin lira, güneş enerjisi santrallerinde (GES) ise megavat başına 100 bin lira esas alınarak hesap edilecek.

Söz konusu bedel, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanacak yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konut ve ticari olarak tek kullanımlı veya karma kullanımlı olup olmadığı gözetilecek. Karma kullanımlı yapılarda konut ve ticari olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınarak, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 katsayısıyla çarpılacak.

Ruhsatsız binaya bedelin tamamı ödenmeden belge düzenlenmeyecek

Yapı malikleri, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda yapının tamamı için hesaplanan Yapı Kayıt Belgesi bedeline, kendi bağımsız bölümünün kullanım durumuna göre eşit olarak katılmak zorunda olacak.

Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda ise Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamı ödenmeden Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmeyecek.

Bu kapsamda Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamını ödeyen malik, genel hükümler çerçevesinde diğer yapı maliklerinden kendi paylarına düşen miktarı talep etme hakkına da sahip olacak.

Yapı kullanma izni alındıktan sonra yapılmış aykırılıklarda, aykırılık hangi bağımsız bölüm/bölümler ile ilgili ise o bağımsız bölümlerin maliklerinin kendi paylarına düşen bedeli ödemeleri durumunda aykırılığı olan bağımsız bölüm belirtilerek söz konusu belge düzenlenecek.

Bağımsız bölümünde aykırılık olmasına rağmen kendi payına düşen bedeli ödemeyen ve aykırılığı olan bağımsız bölümünü gösteren Yapı Kayıt Belgesi almayanlar, aynı binada başka bir bağımsız bölüm için düzenlenen Yapı Kayıt Belgesinden faydalanamayacak.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, genel bütçenin ilgili cetveline gelir kaydedilmek üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak.

 

 

Yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek

Tebliğe göre, Yapı Kayıt Belgesi verilen yapıların malikleri, bu belgenin bir örneğini belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyesine, bu sınırlar dışında il özel idaresine vermek zorunda olacak.

Belge verilen yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları da iptal edilecek.

Belge alındıktan sonra, yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesisi yapabilecek.

Bunun için Yapı Kayıt Belgesi, mevcut yapının veya yapıların dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları, kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı ve maliklerini de gösteren ve mimar tarafından yapılan ve ana gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşlarca imzalanan ve elektronik ortamda tapu müdürlüğüne ibraz edilen proje, imar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edildiğine dair ilgili belediyesinden alınan belge, bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran malik veya maliklerce imzalanmış yönetim planı, Yapı Kayıt Belgesi ile zemin ve mimari proje uyumunu gösteren özel harita mühendislik büroları veya lisanslı harita kadastro büroları tarafından düzenlenmiş zemin tespit tutanağı ile ilgili tapu müdürlüğüne müracaatta bulunulabilecek.

Ancak daha önce Yapı Kayıt Belgesi için ödenen meblağ kadar bir bedelin Bakanlık hesabına yatırılmasından sonra, tapu müdürlüğünce belirtilen işlemler yapılabilecek.

Kat mülkiyetine geçilmiş olması 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un ek 1'inci maddesinin uygulanmasına da engel teşkil etmeyecek.

İnşaat halindeki yapılar da düzenleme kapsamında

Öte yandan, inşaat halindeki yapılara da 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla bitmiş kısımları için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartıyla Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek. Ayrıca Yapı Kayıt Belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilecek.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlara izin verilen düzenleme kapsamında belge sahibi yapılarda iş yeri açma ve çalışma ruhsatı da yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın verilebilecek.