23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

IOTA kripto para birimi nedir IOTA nasıl satın alınır

Son günlerin en çok dikkat çeken altcoinlerinden birisi olan IOTA nedir? IOTA nasıl satın alınır? Kripto para birimlerine yönelik ilgi gittikçe artarken, IOTA nedir sorusuna birçok kişi yanıt arıyor. Altcoin piyasasına girmek isteyen ve bunun yollarını araştıranlar IOTA satın alma yollarını merak ediyor. IOTA kurucu ortağı ve CEO'su David Sonstebo 'yeni petrol veri' dediği açıklamasında pazaryeri projesinin firmaların heba olacak verileri satmasına ve paylaşmasına olanak tanıdığını belirtti.

7 Aralık 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
IOTA kripto para birimi nedir IOTA nasıl satın alınır

Son günlerin en çok dikkat çeken altcoinlerinden birisi olan IOTA nedir? IOTA nasıl satın alınır? Kripto para birimlerine yönelik ilgi gittikçe artarken, IOTA nedir sorusuna birçok kişi yanıt arıyor. Altcoin piyasasına girmek isteyen ve bunun yollarını araştıranlar IOTA satın alma yollarını merak ediyor. IOTA kurucu ortağı ve CEO'su David Sonstebo "yeni petrol veri" dediği açıklamasında pazaryeri projesinin firmaların heba olacak verileri satmasına ve paylaşmasına olanak tanıdığını belirtti.

IOTA NEDİR?

Bitcoin adlı kripto paranın değeri 11 bin doları aşmış durumda. Popülerlik kazanan kripto para sektöründe dominant olan Bitcoin'e rakip para birimlerinden biri de iota. İoto daha hızlı, verimli ve en önemlisi güvenli bir işleyiş sistemi sunuyor.

İota'nun bu sistemine tangle yani kördüğüm adı veriliyor. İotanın istemine göre transferin gerçekleşmesi için 2 diğer trasferin onaylanması gerekiyor. Yani sisteme bir ransfer dahil etmek istediğiniz de iki tana rastgele transfer seçiyor ve bağlı anahtarlar ile bakiyenin geçrli olduğunu kontrol edip onaylıyorsunuz. Bu paket, sonraki jenerasyon transferlerce incelenip onaylanmak üzere ağa gönderiliyor.

Bu onaylama süreci ağı spam ya da sahte kimlik saldırılarına karşı koruyor. Blok zincir sistemine alternatif olarak geliştirilen bu sistem büyük oyuncuların da ilgisini çekmiş ki Microsoft ve Fujitsi gibi şirketler ile işbirliği yapılıyor. 6,75 milyar dolar piyasa değeri olan IOTA 3.42 dolardan işlem görüyor.

IOTA kripto para birimi takipilerini heyecanlandırmış durumda. Ekip hedefledikleri güvenlik ve hız seviyerine erişirlerse bunun etkileri büyük olabilir. Ancak IOTA kripto para için henüz işin başında diyebiliriz.

IOTA NEREDEN ALINIR?

IOTA çok yeni bir yatırım aracı olduğu için sadece birkaç exchange sitesinde mevcut. Ancak daha yaygınlaşmadığı için biraz araştırmanız gerekiyor. Zaten fiyatları da şu anda bu az kullanılmaya bağlı olarak diğer alt coinlere göre daha makul seviyede. 
Şu sıralar 2,43 dolar civarında dolanan iota kısa zamanda yaygınlık kazanacaktır. Haliyle de bu rakamlar daha da yükselecek.

BİTCOİN NERELERDEN ALINIR?

Bitcoin üretim aşaması için mining yani madencilik tabiri kullanılıyor. 

Aslında Bitcoin madenciliğinin nasıl yapıldığından çok; neden çok önemli olduğu kendi başına uzunca bir yazıyı hak ediyor. Çünkü Bitcoin’i bu kadar önemli bir teknoloji ve büyük bir buluş yapan şeyin kilit noktalarından bir tanesi Proof-of-Work olarak bilinen konsept. Bu yazıda ise bu konuya kabaca değinip işin teknik kısmına çok da kafa yormak istemeyen okurlarımızın akıl sağlığını koruyacağım, en azından şimdilik.

Zor bulunmasının ve zorlaşmasının sebebi ise şans eseri değil. Bunun sebebi Bitcoin protokolü tasarlanırken, Satoshi Nakamoto tarafından ayarlanmış bir güvenlik önlemi olması. Bu güvenlik önlemi, (yani bulunmasının zor olması) herkes kafasına göre “Bitcoin basma” işlemini gerçekleştiremesin (ve/veya Blockchain’i manipüle edemesin…) diye var.

Mining için kullanılan bir başka benzetme ise bilgisayarınıza kura çektirmek. Teknik olarak daha doğru olsa da, akla “şanslı olanın kazanacağı” bir sistem getirdiği için ben bunu tercih etmedim. Çok fazla şansa dayalı olmamasının sebebi ise, kura çekilen havuzun çok büyük olması ki, sadece ve sadece kura çekimi işine yüklü miktarda emek (işlemci gücü) yatıranların bu sözde “çekilişi” sürekli kazanacağı gerçeği.

Şu anki durumda (BTC protokolünün günümüz için belirlediği zorluk ve ödül seviyesinde), bu iğneyi bulan (yani “çekilişi kazanan”) madenci 25 BTC ödül kazanıyor. Bu rakam Bitcoin’in ilk zamanlarında 50BTC idi ve git gide azalacak [bir sonraki ödül adımının 2017 yılında başlaması bekleniyor ve o zaman ödül 12,5BTC’ye düşmüş olacak].