19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İsrail katletti dünya seyretti

ABD’nin, uluslararası hukuku çiğneyerek büyükelçiliğini Tel Aviv’den İsrail’in başkenti olarak tanıdığı Kudüs’e taşıdığı gün, İsrailli katiller abluka altındaki Gazze’de Filistinlilerin üzerine dünyanın gözü önünde ölüm yağdırdı.

15 Mayıs 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
İsrail katletti dünya seyretti

ABD’NİN uluslararası hukuku ve tüm BM kararlarını çiğneyerek büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına tepki gösteren Filistinliler’i İsrailli keskin nişancılar,kadın, çocuk ayırt etmeden katletti. Silahsız Filistinlilere gerçek mermilerle saldıran askerler, 55 Filistinli’yi vahşiçe öldürdü, 2 bin 771 kişiyi de yaraladı. 9 gazeteci de vuruldu. 

KESKİN NİŞANCILAR VURDU

Gazze’nin İsrail sınırında çadırlar kuran binlerce Filistinli, ABD elçiliğinin Kudüs’e taşınmasını, bugün de Nekbe’nin 70’inci yılını protesto etmek için gerçekleştirilecek “milyonluk yürüyüşe” katılmak amacıyla bir araya geldi. Filistin Sağlık Bakanlığı, hastaneler ve sağlık birimlerinin avlularına dev çadırlar kurarak, ek yataklar yerleştirdi. İsrail ordusu da sabah saatlerinden itabaren saldırılarına başladı. Kurulan çadırlara İHA’larlya yanıcı maddeler attı. HAMAS’ın çağrısıyla toplanan Filistinliler de işgalci askerlerin attığı yanıcı maddelerle, İHA ve keskin nişancılara karşı sınıra yığdıkları araç lastiklerini ateşe verdi. İsrail ordusu, Gazze’ye gören yüksekliklere yerleştirdiği keskin nişancılarla Filistinlileri katletmeyi sürdürdü. Askerler, İHA’larla sınırın farklı noktalarında toplanan Filistinlilerin üzerine gaz bombaları yağdırdı. 

KURŞUNA KARŞI TAŞ

Batı Şeria’nın Ramallah kentinde Yaser Arafat Meydanı’ndan toplanan binlerce Filistinli de Ramallah ile Kudüs arasındaki Kalendiya kontrol noktasına doğru yürüyüşe geçti. Askeri kontrol noktasında İsrail askerleri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla saldırdı. Direnişciler İsrail askerlerine taşla karşılık verdi.     

Filistinliler katledilirken Kudüs’te Trump’ın kızı ve damadı alkışlar eşliğinde ABD’nin elçiliğini açtı. Törene bağlanan Trump, alay eder gibi elçiliğin barışa hizmet edeceğini söyledi.

Türkiye üzerine düşeni yapacak 

 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Filistin’deki katliamdan İsrail hükümeti kadar ABD yönetiminin de sorumlu olduğunu kaydetti. Bozdağ, “Kriz ve çatışmaları daha da artıracaktır. ABD ve İsrail ne yaparsa yapsın, hangi adımı atarsa atsın, yaptıkları ile attıkları adımlar Türkiye için yok hükmündedir. Kudüs eninde sonunda tam özgürlüğüne  kavuşacaktır. ABD ve İsrail, eninde sonunda Kudüs’ü gerçek sahiplerine bırakmak  mecburiyetinde kalacaklardır” dedi. Dışişleri Bakanı MEvlüt Çavuşoğlu da ‘dünyanın bu sistematik yok etme barbarlığı karşısındaki sessizliğinin bir utanç tablosu’ olduğunu vurgulayarak dünyaya “Katliamı kınamak yetmez, artık ortak adımlar atmak gerekiyor. Türkiye olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız” diye konuştu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal da “Filistin asla yalnız değildir. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde mazlumun yanında durmaya, hakkın, adaletin ve vicdanın yılmaz savunucusu olmaya devam edecektir” ifadesini kullandı.  

ABBAS’TAN DÜNYAYA ÇAĞRI

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD’nin Kudüs’e taşıdğı büyükelçiliğini «yeni bir Yahudi yerleşim birimi» olarak nitelendirdi ve İsrail›in Gazze›de gerçekleştirdiği katliamı durdurması için uluslararası camiaya çağrıda bulundu. İsrail›in durdurulması için harekete geçilmesini isteyen Abbas, Filistinlilerin kendi devletlerinikurana kadar direnişlerini sürdürmeye devam edeceğini vurguladı. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat ise “Trump yönetimi, halklar vesınırlar olarak bölgeyi, şiddete, anarşiye ve kan dökmeye itti” dedi.

BÜTÜN DÜNYA KARARA KARŞI 

Türkiye ile Yemen öncülüğünde hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını kınayan “Kudüs tasarısı” Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Karar tasarısı, ABD’nin tehditlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabul edilmiş, 35 ülke ise çekimser kalmıştı.  

TRUMP’IN OTELiÖNÜNDE PROTESTO

ABD Başkanı Donald Trump’a ait Washington’daki otelin önünde toplanan binlerce kişi, ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşımasını protesto etti. ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi Genel Sekreteri Usame Cemal, Trump’ın seçim dönemi bir gruba verdiği söz nedeniyle bütün dünyaya verdiği sözden döndüğünü vurguladı.

Yahudileştirmek için 560 milyon $ ayırdı

İsraİl’İn işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Yahudileştirilmesi için yarım milyar dolar ayırdığı bildirildi. Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail kabinesi Doğu Kudüs’ün daha fazla “İsrailli” yapılması için 560 milyon dolarlık yardım fonunu onayladı. 5 yıllık fonun Doğu Kudüs’teki Filistinlilere ait okullarda İsrail müfredatına geçilmesinin teşvik edilmesi ve Doğu Kudüs’teki “sosyal hizmetlere” harcanması planlanıyor. Plana göre ayrıca, İsrail’in Doğu Kudüs’teki bazı bölgelerde yeniden inşa faaliyetlerinde bulunması amaçlanıyor. Plana göre Doğu Kudüs’teki Filistin okulları İsrail müfredatına geçecek. Öte yandan Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşimciler ırkçı saldırıları yoğunlaştırdı. Saldırıları Tedfiu Semen (Bedel Ödetme) isimli radikal Yahudi örgütün yaptığı belirtildi. 

Provokasyonun mimari Kushner

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) İsrail’in Gazze’de yaptığı katliama ilişkin sert uyarılarda bulundu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres,  yaşananları ‘’alarm verici’’ olarak niteledi, "Başkentleri Kudüs olan iki devletli çözümden başka bir alternatifi yok” dedi. BM'den yapılan açıklamada ise  saldırılarını durdurulması ve Gazze ablukanın kaldırması çağrısı yapıldı. AB ise “İsrail barışçıl gösteri hakkına ve güç kullanımında orantılılık ilkesine saygı göstermeli” uyarısında bulundu. 

Filistin’de vahşet KUDÜS’DE ALKIŞ

 

ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kuschner, İsrail askerleri onlarca Filistinli’yi katlederken Amerikan elçiliğini resmen açtı. Törene ABD Başkanı Trump Beyaz Saray’dan video bağlantısıyla canlı bağlandı. Trump, “Açık gerçek İsrail’in başkentinin Kudüs olmasıdır. Nihayet ABD, Kudüs’ü başkent olarak tanımıştır” dedi. Bu adımın İsrail-ABD kardeşliğini simgelediğini belirtten Trump, yeni büyükelçiliğin İsrail, Filistin ve komşuları için barış getirmesini umduğunu söyledi. Avrupa ülkelerinin çoğu dünyayı öfkelendiren tören için Kudüs’e temsilci göndermedi. Kudüs’teki törene sadece 32 ülkenin temsilci gönderdiği ifade edildi. Kudüs’e temsilci gönderen 32 ülke şunlar: 

MÜSLÜMAN ÜLKELER DE VAR

Cezayir, Angola, Avusturya, Kamerun, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Etiyopya, Gürcistan, Guatemala, Honduras, Macaristan, Kenya, Makedonya, Myanmar, Nijerya, Panama, Peru, Filipinler, Romanya, Ruanda, Sırbistan, Güney Sudan, Tayland, Ukrayna, Vietnam, Paraguay, Tanzanya ve Zambia.” İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD’nin kararına karşı olduklarını belirterek İngiliz büyükelçiliğinin taşınmayacağını söyledi. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr de Filistinlileri suçladı. Adebahr, gösterilerde ifade özgürlüğünün kötüye kullanılmamasını, İsrail’in de aldığı güvenlik önlemlerinde ölçülü davranmasını istediklerini söyledi. Ürdün ise ABD’nin kararının BM sözleşmeleri ve uluslararası kararların “açık bir ihlali” olduğunu belirtti.  

5 milyon Filistinliaçık hapis yaşıyor

 

Batı Şeria’da yaşayan 3 milyona yakın Filistinli, İsrail’in etraflarına ördüğü duvardan dolayı Kudüs’e giremiyor. Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yaşayan iki milyon Filistinli’nin de Kudüs’e girişi yasak.