25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İstanbul imsak vakitleri

İslam alemi için çok önemli olan mübarek Ramazan ayına oldukça az bir zaman kaldı. Kardeşlik ve dostluk bağlarının güçlendiği, insanları kurtuluşa götüren, Kur’an-ı Kerim’in indiği ay olan Ramazan ayı, Mayıs ayında başlayacak.

1 Haziran 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İstanbul imsak vakitleri

 Müslümanlar her sene Ramazan ayını büyük bir heyecan ve sevinçle bekliyorlar. Ramazan ayı, İslam aleminin kardeşlik ve dostluk bağlarının güçlendiği, mazlumların daha çok hatırlandığı, gerekli ibadetler yapılıp gönülden tövbe edildiğinde insanları kurtuluşa götüren, Kur’an-ı Kerim’in indiği bir aydır. 2017’de de Ramazan ayı Mayıs ayında başlayacak. Müslümanlar ilk orucu 27 Mayıs’ta tutacaklar, ilk teravih namazını ise 26 Mayıs’ta kılacaklar. 

İSTANBUL İFTAR SAHUR NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İMSAK NEDİR?

Sözlükte "kendini tutmak, engellemek, el çekme, geri durma" anlamlarına gelen imsâk, dinî bir kavram olarak, imsak vaktinden, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsî münasebetten ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

İslâm'ın temel esaslarından biri olan orucun, tek rüknü imsâktır. Kur'ân-ı Kerim'de, "Artık (Ramazan gecelerinde) onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın." buyurulmaktadır (Bakara, 2/187). İmsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdık, yani tan yerinin ağarmasıdır. Bununla yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur. Bu vakit aynı zamanda sahurun sona erip, orucun başladığı vakittir. İftar vakti ise, oruç yasaklarının sona erdiği, güneşin batma vaktidir. Bu vakitle birlikte akşam namazının vakti girmiş olur. Gündüz ve gecenin tam olarak teşekkül etmediği yerlerde, imsak ve iftar vakitleri, buralara en yakın normal bölgelere göre belirlenir.