19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İşte Türkiye'nin modeli yeni hükümet reformu

16 Bakanlık, 9 kurul ve 4 ofisli yeni Cumhurbaşkanlığı sistemiyle, 2023 ve 2071 hedefleri için Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu hızlı ve etkin karar alan yeni devlet modeli reformuna da imza atılacak.

HABER MERKEZİ25 Haziran 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İşte Türkiye'nin modeli yeni hükümet reformu

Türkiye 16 Nisan referandumu ile Cumhurbaşkanlığı sistemini tercih etse de TBMM’de seçilen başbakan ve bakanlar kurulu hala göreve devam ettiği için, sistem fiilen ilk kez 24 Haziran seçimleri ertesinde devreye girecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni hükümet sistemine göre, artık parlamentoda seçilen başbakan ve bakanlar kuruluna bağlı kabine sistemi tarihe karışırken, seçilmiş Cumhurbaşkanının atayacağı bakanlar ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçilecek. Bu neyi sağlayacak? Bir yandan TBMM’nin asli görevi olan yasama yetkisini kullanıp yasama-yürütme-yargı arasındaki kuvvetler ayrılığının hayata geçmesini sağlarken, parlamenter sistemin doğurduğu sivil ve askeri vesayet sisteminin de tarihe karışmasını sağlayacak. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında 37 olan ama 27’ye indirilen bakanlık sayısı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde 16’ya inecek. Böylece Türkiye’nin başta ekonomi, savunma, sosyal politikalar da koyduğu 2023 ve 2071 hedefleri için ihtiyaç duyduğu hızlı ve etkin karar alan yeni devlet modeli reformuna da imza atılmış olacak. 

EKONOMİ UÇACAK

Yeni sistemde Aile ve Sosyal Politikalar ile Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile Kalkınma Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Dışişleri ile Avrupa Birliği Bakanlığı birleşirken, altı olan ekonomi bakanlığı sayısı da birleşerek üçe inecek. Gümrük ve Ticaret ile Ekonomi Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığına bağlı Hazine Müsteşarlığı ile Maliye Bakanlığı birleşecek. Böylece 16 yılda 3 kattan fazla artan milli geliri vizyon projelerle, ekonomik canlılık, istihdam, bilgi ve toplumsal fayda üreterek yeniden katlama hedefiyle oluşturulan sistemde ekonomi yönetimi sadeleşecek ve 2023 ve 2071 için hedeflenen milli gelir ile teknoloji devrimini yapmış Türkiye’ye geçilmesinin önünü açacak. 

KURUL SAYISI 9 OLACAK

Mevcutta sayıları 65 olan kurul, komite, konsey 9 kurul çatısı altında toplanacak. Kurullar yerine, bakanlıklara politika ve proje üretecek yapılara  geçilecek.

4 AKTiF OFiS

Yeni sistemde tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek olan doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı 4 ofis kurulacak. Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi adlarını taşıyacak bu birimler, insan kaynağının etkin ve verimli kullanımı, dijital dönüşüm ve hizmet kalitesinin artırılması ile Türkiye’nin yatırım alanında cazibe merkezi haline getirilmesinde rol alacak. Yeni yönetim modelinde ekonomi yönetimi; üretim, finans ve ticaret sacayaklarına oturtulacak.