25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kadınların kabusu lazerli çözüm

Her 4 kadından 1’inin kabusu olan idrar kaçırma artık lazer ile ameliyatsız ve acısız 20 dakika gibi kısa bir sürede artık tedavi edilebiliyor.

BAHAR ERDOĞAN17 Aralık 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kadınların kabusu lazerli çözüm

İdrar kaçırma problemi kadınlarda sosyal hayatı derinden etkileyen bir sorun. Tedavisi için ameliyat, ilaç tedavileri, pelvik egzersizler ve daha pek çok alternatif yöntem var. Ancak son yıllarda uygulanan lazer ile tedavi yöntemi kadınların kurtarıcısı olmaya başladı. Bu yeni tedavi yöntemini de Op. Dr. Nurper Alemdar’dan dinledik.  

- Kadındaki idrar kaçırması sorunu neden ortaya çıkar?

Özellikle fazla sayıda ve zor doğum yapanlarda daha sık görülür. Ayrıca iri bebek doğurma, menopoz döneminde yaşa bağlı olarak karın içi basıncını yükselten gebelik, kist ve tümörler, idrar yolu iltihapları ve şeker hastalığında bu sorun ortaya çıkabilir. Normal veya sezaryen doğum sonrasında yedi gün içinde uzun süre ayakta kalınmamalıdır. Rahim bir kilo ağırlığındadır. Ayakta durulduğunda yer çekimi etkisiyle kordonları aşağıya sarkıtır. Bu durum da ileride idrar kaçırmaya zemin hazırlar.

- O zaman hangi durumlarda lazer çare oluyor?

Hangi tür idrar kaçırma olduğu tespit edilmelidir. En sık görülen tip stress inkontinans denilen öksürük, aksırık, gülme esnasında kaçırılandır. Bu vakalar lazerden istifade edebilirler.  

- Uygulama nasıl yapılıyor? 

Lazer uygulaması cerrahiye alternatiftir. Lazerin termal etkisi  mesane boynundaki bağ dokusunu uyararak kollagen  sentezini arttırır. Bu da idrar kaçırmayı engeller. Uygulaması anestezi gerektirmez ağrısızdır. 20 dakikalık seanslarla uygulanır ayda 1 kere.