23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Kadro talebi reddedilen taşeron işçi

Kadro talebi reddedilen taşeron işçi, KDK'nın yaptığı görüşmeler sonrasında sürekli işçi kadrosuna geçti.

29 Nisan 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kadro talebi reddedilen taşeron işçi

Kadro talebi reddedilen taşeron işçi, KDK'nın yaptığı görüşmeler sonrasında sürekli işçi kadrosuna geçti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı çocuk evlerinde çalışan taşeron işçi, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) "dostane çözüm yolu" kapsamında gerçekleştirdiği görüşmeler sonrasında sürekli işçi kadrosuna geçiş yaptı.

Kurumdan yapılan açıklamaya göre, askerlik, izin, istirahat gibi nedenlerle çalıştırılmayan işçilerin yerine alt işverene bağlı olarak nöbet usulüyle çocuk evlerinde çalışan taşeron işçi, sürekli işçi kadrosuna geçirilmemesi üzerine konuyu KDK'ya taşıdı.



Başvurucu, 2 Ocak 2017'den itibaren söz konusu yerde çalıştığını, kadroya geçiş için yaptığı başvurunun, çalıştırılmadığı gerekçesiyle 4 Aralık 2017 tarihi itibarıyla reddedildiğini bildirdi.

Şikayet başvurusunu değerlendiren KDK, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile "dostane çözüm yolu"na giderek görüşme yaptı.

Görüşmelerin ardından başvurucu, taşeron işçilerin kadroya geçişlerine yönelik hükümleri de içeren 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçirildi.

İBB'DE 21 BİN 978 TAŞERON İŞÇİ KADROYA HAK KAZANDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve iştirakleri bünyesinde çalışan 21 bin 978 taşeron işçinin kadro almaya hak kazandığı bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve iştirakleri bünyesinde çalışan 21 bin 978 taşeron işçinin kadro almaya hak kazandığı bildirildi.

İBB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, 21 bin 978 işçi, 2 Ocak 2018'de başlayan süreç içerisinde başvuru, sınav ve güvenlik soruşturma aşamalarını başarıyla tamamladı. İBB, toplamda 21 bin 978 taşeronu kadroya alarak kamu kurumları içerisinde Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan sonra çalışana kadro veren üçüncü kurum oldu.

Açıklamada, İBB ve iştirak şirketlerinde 22 bin 205 taşeron işçinin kadroya geçmek için sınava girdiği, emeklilik, işten ayrılma, sınava girmeme gibi nedenlerle 67, ayrıca güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan 160 çalışanın kadroya alınmadığı kaydedildi.



BAKAN SARIEROĞLU TAŞERONDAN KADROYA GEÇEN İŞÇİ SAYISINI AÇIKLADI

Bakan Jülide Sarıeroğlu, "2 Nisan itibarıyla, öngördüğümüz üzere, 4C'den 4B'ye geçiş ve geçici mevsimlik işçilerimizle birlikte 900 bini aşan kişiye dokunan bir çalışmayı tamamlamış durumdayız." dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Bakanlıkta, Alt İşveren İşçilerinin Kamuda İstihdamı Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, geçmişten miras olan ve uzun yıllardır çalışanların gündeminde olan taşeronla ilgili çözümün AK Parti iktidarı sayesinde başarıldığını söyledi.

Taşeronlarla ilgili daha önce yapılan mevzuat düzenlemelerini anımsatan Sarıeroğlu, son olarak hayata geçirdikleri düzenlemede de taşeronla ilgili "Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı" tanımını kullandıklarını hatırlattı.

Tüm çalışmanın bu tanım çerçevesinde gerçekleştirildiğine işaret eden Sarıeroğlu, "900 bin emekçi kardeşimizi ilgilendiren, merkezi bütçe ile düzenlenen kamu kurum ve kuruluşlarımızdaki kardeşlerimizin 4D kadrosuna geçişi, belediyelerimizde il özel idarelerimize çalışan taşeron emekçisi kardeşlerimizin belediye iştiraklerindeki istihdamı, yine 4C'deki kardeşlerimizin 4B statüsüne geçirilmesi, 12 ayın altında sürelerle çalışan taşeronların yine aynı sürelerle kadrolarının alınmasının sağlanması. Yine mevsimlik geçici işçilerimiz 5 ay 29 gün çalışıyorlardı, onların çalışma sürelerini 4 ay daha uzatma imkanı getiren kapsamlı bir düzenleme yaptık. 900 bin kardeşimizin hayatına, ailelerine, hanelerine, yuvalarına, geleceklerine etki eden bir çalışma." diye konuştu.
Hazırlıklar için 312 saatlik 69 toplantı yapıldı.