19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Paker: Kanun bile çıkaramıyor bu nasıl diktatör?

Cumhurbaşkanlığı sistemi değişmeli sözünün ilk ve güçlü savunucularından olan sivil toplumcu Can Paker bunun nedenlerini anlattı.

20 Şubat 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Paker: Kanun bile çıkaramıyor bu nasıl diktatör?
Türkiye adım adım referanduma doğru giderken yeni sistem üzerindeki tartışmalar da alevlendi. Can Paker Cumhurbaşkanlığı sistemi için 'Diktatörlük' yakıştırması yapanlara "Kanun bile çıkaramıyor bu nasıl diktatör?" diyerek tepki gösterdi.
 
“BÖYLE DİKTATÖR MÜ OLUR? YALAN SÖYLÜYORLAR"
 
Çünkü Cumhurbaşkanın  karşısında parlamento var. iki tane meşruiyet var. Parlamento hükümeti ve başkanı eleştirebiliyor denetleyebiliyor mahkemeye verebiliyor  Görevleri ve yetkileri var. Cumhurbaşkanının parlamentoyu denetleme yetkisi yok. Cumhurbaşkanı hiçbir kanun öneremiyor. Bir tek bütçe kanunu öneriyor o da tabiiki parlamento karar verirse. Dolayısıyla bütçesini yapamayan kanun çıkaramayan nasıl bir kişi otoriter yada  diktatör olur anlatın bana. Böyle diktatör mü olur yalan söylüyorlar. Şöyle söylüyorlar. Hayır efendim parlamentoda onun yönetiminde olursa  peki olmasın mı millet öyle seçmiş başka şey mi yapalım millet öyle seçiyor diye milletle mi kavga edelim sen illa ki cumhurbaşkanının başka partiden parlamentoyu başka siyasi görüşten yap mı diyelim yapmazsan meşru değilsin mi diyelim.
 
"104. MADDEYİ AÇIN BAKIN"
 
arsa var onların endişesi beni hiç ilgilendirmiyor. Onlar düşünsünler. Acaba bugünkü sistem mi daha çok otoriterleşme taşıyor  yoksa gelen sistem mi? Bugünkü cumhurbaşkanının elindeki yetkilerle daha kolay otoriterlik sağlanır. Bugünkü Cumhurbaşkanının öyle yetkileri var ki 104. maddeyi açtığınız zaman her şeyi yapar ve hiçbir sorumluluğu yok.
 
"HALK BİR KERE BİLE YANILMAMIŞTIR"
 
Müthiş. Hala kendini bir şey zannedenler bu halk cahil  gibi saçma sapan şeyler söylüyor. Her seferinde en doğru kararı vermiş her seferinde bir kere bile yanılmamış.
 
Can Paker, Akşam Gazetesi'nden Pınar Işık Ardor'un sorularını yanıtladı.