19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kastamonu 24 Haziran seçimlerinde galip gelen parti...

24 Haziran Kastamonu seçim sonuçları açıklandı. Kastamonu Cumhurbaşkanlığı Milletvekili seçim sonuçları haberimizde yer alıyor.

23 Haziran 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kastamonu 24 Haziran seçimlerinde galip gelen parti...

Kastamonu ilinde 285.633 kayıtlı seçmen toplam 1.623 sandıkta oy kullanacak. Kastamonu seçim sonuçlarını öğrenmek için sayfamızda bulunan seçim haritasına tıklayabilir ve oy oranlarını takip edebilirsiniz. Seçime katılan partilerin ve ittifakların oy oranlarını detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı seçimlerinde adayların Kastamonu seçim sonuçlarına göre aldıkları oy sürekli güncellenecek. 

 

KASTAMONU SEÇİM SONUÇLARI (24 HAZİRAN 2018)

 

TÜRKİYE GENELİ SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

 

Türkiye’de 24 Haziran seçim heyecanı yaşanıyor. Yurt içinde 56 milyon 342.263, yurt dışında 3 milyon 49.065 olmak üzere, toplam 59 milyon 391.328 seçmen bulunuyor. YSK Başkanı Sadi Güven, tahmini sandık sayısının 180.896 olduğunu söyledi. Güven, bu seçimde ilk defa seçmen olan 1 milyon 650.171 kişinin oy kullanacağını bildirdi.

KASTAMONU MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

AK PARTİ

HAKKI KÖYLÜ
METİN ÇELİK
MURAT DEMİR

CHP

HASAN BALTACI

AYŞEGÜL SOYLU MUSLU

DEVRİM EZGİ ÖZALP

 

İYİ PARTİ

KASTAMONU 1 İLHAN ENGİN
KASTAMONU 2 SEYFİ SARIOĞLU
KASTAMONU 3 MEHMET MURAT AŞCI

MHP

1 HACI İBRAHİM MAŞALACI -YÜKSEKÖĞRENİM-VETERİNER HEKİM
2 TARIK ZİYA ÇAĞILCI -YÜKSEKÖĞRENİM-HARİTA MÜHENDİSİ
3 MUHARREM AVCI -YÜKSEKÖĞRENİM-ÖĞRETİM GÖREVLİSİ

HDP

1 HÜSEYİN GÖKOĞLU
2 İSMAİL ÇAVĞA
3 AZAT AVCI

KASTAMONU 1 KASIM 2015 GENEL SEÇİM SONUÇLARI

Kastamonu’da yapılan son genel seçim sonuçları da seçmenler tarafından merak ediliyor. Seçmenler bu sayede hangi partinin oy oranının düştüğünü, hangisinin yükseldiğini analiz etme şansı yakalıyor. Kastamonu’da yapılan 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde; en fazla oyu yüzde 60 ile AK Parti aldı. MHP ise yüzde 18,9 ile Kastamonu seçimlerinde en fazla oyu alan ikinci parti oldu. CHP’nin oy oranı yüzde 17, BBP’nin oy oranı ise yüzde 0,8 oldu. 

OY KULLANIRKEN YAPILMAMASI GEREKENLER

Sandık kurulu görevlisi kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.

1- Hangi partiler ittifak yaparak seçime girecek?

Siyasi partilerin seçim ittifakı yapmalarına imkan tanıyan 7102 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Seçmen Kütükleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Türkiye'de ilk kez siyasi partiler ittifak kurarak seçime girebiliyor.

AK Parti ve MHP'nin kurduğu ve BBP'nin desteklediği "Cumhur İttifakı" protokolü 4 Mayıs'ta, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Partinin (DP) kurduğu "Millet İttifakı" protokolü ise 5 Mayıs'ta YSK'ye teslim edildi.

2- İttifak yapan partiler milletvekili aday listelerini nasıl verecek?

İttifak yapan partiler, milletvekili aday listelerini ayrı ayrı verecek. Ancak, "Cumhur İttifakı"na destek veren Büyük Birlik Partisi (BBP), AK Parti listelerinden, "Millet İttifakı"nda yer alan Demokrat Parti ise İYİ Parti listelerinden milletvekili adayı gösterecek. Yeni yasal düzenlemeye göre bu kişilerin kendi partilerinden istifa etmesi gerekmeyecek.

3- Milletvekili aday listeleri ne zaman YSK'ya teslim edilecek?

Siyasi parti genel merkezleri, seçime katılacakları, seçim çevrelerine ait aday listelerini 21 Mayıs günü en geç saat 17.00'ye kadar YSK'ye teslim edecek. Bağımsız milletvekili adayları da aynı gün saat 17.00'ye kadar il seçim kurullarına başvuru yapacak.

4- İttifak yapan partiler, oy pusulasında nasıl yer alacak?

İttifak yapan partiler, oy pusulasında ittifak unvanları altında yan yana yer alacak. Partilerin logoları, isimleri, genel başkanlarının adları ile partiler için ayrılan her sütunun altında, milletvekili adaylarının isimleri de belirtilecek.

5- İttifak alanı içine basılan "EVET" mührü hangi hallerde geçerli sayılacak?

İttifak alanı içerisinde, "EVET" mührünün, bir siyasi partiye ayrılan alana, hem bir siyasi partiye ayrılan alana hem de ittifak unvanı bölümüne, ittifak unvanı bölümüne taşacak şekilde bir siyasi partiye ayrılan alana basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde o siyasi partinin cetveldeki sütununa işaretlenecek.

Bu haller dışında, yalnız ittifak alanı içerisine "EVET" mührünün basıldığı her durumda, bu oy pusulaları da geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde ittifakın ortak oyları sütununa rakamlar birden başlamak üzere, sırasına göre çizilmek suretiyle ayrı ayrı işaretlenecek.

6- Oy pusulaları kaç zarfa koyulacak?

Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.

7- İttifak oyları nasıl sayılacak?

 

Aynı ittifak içerisindeki siyasi partilerin her birinin geçerli oyu, ittifakı oluşturan siyasi partilerin o seçim çevresinde tek başına aldıkları oy sayısına, ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle bulunacak.

İttifak yapan her bir partiye ortak oylardan gelen pay, ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesiyle elde edilen katsayının, ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucu elde edilecek.

8- İttifak yapan siyasi partiler hangi halde barajı geçmiş sayılacak?

İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10'u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak. Seçim ittifakı yapılması halinde, yüzde 10'luk barajın hesaplanmasında ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamı esas alınacak, bu siyasi partiler için ayrıca baraj hesaplaması yapılmayacak.

9- İttifakın elde edeceği milletvekili sayısı nasıl hesaplanacak?

İttifakın elde edeceği milletvekili sayısının hesaplanmasında, ittifak yapan siyasi partilerin toplam oyu esas alınacak. İttifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı, ittifak yapan siyasi partiler arasında her birinin aldığı geçerli oy sayısı esas alınarak bu düzenlemedeki usule göre paylaştırılacak.

10- Oylar hangi hallerde geçersiz sayılacak?

Birleşik oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü basılması gerekiyor. Oy pusulasına, ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü dışında, herhangi bir yerine imza atılması veya işaret koyulması halinde oy geçersiz sayılacak. Birleşik oy pusulasının düzgün şekilde katlanıp zarfa koyulmasına dikkat edilecek.

Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey koyulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Seçmene birleşik oy pusulası verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilmeyecek.