19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kocaeli ve Erzurum'da Nevruz gerginliği

Kocaeli ve Erzurum'da BDP tarafından düzenlenen Nevruz kutlamalarında ortalık karıştı.

AJANSLAR17 Mart 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kocaeli ve Erzurum'da Nevruz gerginliği
BDP Kocaeli İl Teşkilatı'nın organizasyonuyla bugün İzmit'te düzenlenen nevruz kutlamaları öncesinde olaylar çıktı. Leyla Atakan Caddesi'nde toplanan BDP'liler yürüyüşe geçmek üzereyken, aralarında Kocaelispor taraftarlarının da bulunduğu kalabalık bir grup, BDP'lilere saldırmak istedi. Geniş güvenlik önlemleri alan polis olayları yatıştırmaya çalışırken yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı.

İzmit'te Leyla Caddesi kavşağında toplanan BDP'liler, zaman zaman PKK ve bölücübaşı lehine sloganlar attı. Bu sırada İsmetpaşa Stadı'na maça giden 50'yi aşkın Kocaelispor taraftarı, bu sloganlara tepki verdi. Daha sonra kalabalık hızla arttı ve yaklaşık 500 kişiye ulaştı.

Kalabalık BDP'lilerin bulunduğu yere doğru yürümeye başlayınca polis hemen harekete geçti. Bu kez BDP'liler slogan atarak grubun bulunduğu yere gelmek isteyince çıkan arbedede bazı araçlar hasar gördü, baygınlık geçirenler oldu. Polisler zamanında müdahale ederek iki grubun çatışmasını önledi. Olaylar sırasında 30 kişi gözaltına alındı.

BDP'liler daha sonra Nevruz kutlaması için polisin çember altına aldığı Perşembepazarı'na gitti. Nevruz kutlamasının yapıldığı yerin çevresindeki binalarda bulunan ev ve işyerlerinin balkon ve pencerelerine Türk bayrakları astı.



Erzurum'da Nevruz gerginliği

Erzurum'da BDP tarafından düzenlenen Nevruz kutlamaları, karşıt grupların arbedesine dönüştü. 21 Mart'ta gerçekleştirilecek olan Nevruz kutlamalarını 17 Mart'a alan BDP'liler, sabah saatlerinde Gazi Mahallesi Mal Meydanı'nda toplandı.

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi önünde BDP'li gruba saldırmak için toplanan karşıt grup, polis engeliyle karşılaştı. Daha sonra mahalle aralarından sızarak kutlamaların düzenlendiği Mal Meydanı'na akın eden grup, buradaki ev ve iş yerlerinin camlarını taşlarla kırdı.

Yaklaşık 500 metre birbirlerine yaklaşan gruplara polis; panzer, akrep ve çevik kuvvet ekibiyle müdahale etti. Polisin dağılın ısrarına karşı direnen gruplara biber gazı sıkıldı. Gerginlik sürüyor.