16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Köprüden tarih geçecek 

İnşaatı süren Ilısu Barajı’nda sular altında kalacak yedi tarihi eserin bir bölümü tek parça, bir bölümü de puzzle gibi taşınacak. Taşınamayanlar ise su geçirmez madde ile kaplandıktan sonra baraj altında kalacak. 

SELİM EFE ERDEM16 Nisan 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Köprüden tarih geçecek 

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kalkınma projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında inşası devam eden Hasankeyf ilçesindeki Ilısu Barajı’nda sular altında kalacak tarihi eserlerin kurtarılması için başlatılan projenin ikinci ayağı için start verildi. Proje kapsamında geçen yıl 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi, Türkiye’de ilk defa uygulanan proje ile 2 kilometre taşınarak Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na yerleştirildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı baraj alanındaki diğer yedi anıt eser ve beş mezarın kurtarılması için uygulanacak yol haritasını da belirledi. Eserlerin bir bölümü tek parça taşınacak, bir bölümü puzzle gibi sökülüp birleştirilecek. Baraj altında kalmasına kararlaştırılan eserler ise su geçirmez madde ile kaplanarak korunması sağlanacak. Bakanlık, eserlerin taşınma işlemi için Dicle Nehri üzerine köprü inşaatına ve yol yapımına başladı. 

Bu kapsamda Süleyman Han Camii, İmam Abdullah Zaviyesi ile Orta Kapı bütüncül taşıma ile arkeopark alanındaki yeni yerlerine yerleştirilecek. Artuklu Hamamı’nın ise soğukluk bölümü bütüncül taşıma ile taşınacak, baraj altında kalacak sıcaklık bölümü de su geçirmez örtü ile yerinde korunacak ve bu bölümün yeni yerleşim alanında bir örneği inşa edilecek. Yamaç Külliyesi için de yerinde koruma ve güçlendirme çalışması gerçekleştirilecek. İki Baldaken Türbesi’ndeki beş tarihi mezar, yine aynı tarzda inşa edilecek iki yeni türbeye yerleştirilecek. 

ÖNÜMÜZDEKİ YIL TAMAMLANACAK 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı’nın inşası sürerken bir taraftan da tarihi değerleri korumak için gayret sarf ettiklerini dile getirerek “Türkiye’nin dördüncü büyük barajı olan Ilısu Barajı’nın yapımından etkilenen tarihi değerlerimizin taşınma ve korunması için 83 milyon TL tutarında bir proje gerçekleştirdik. Tarihi dokuların yerinde korunması ve taşınması işlemine devam ediyoruz ve önümüzdeki yıl içinde tamamlayacağız” bilgisini paylaştı.

İmam Abdullah Zaviyesi bütüncül yöntemle arkeopark alanındaki yeni adresine taşınacak.

Ilısu Barajı’nda sular altında kalacak tarihi değerler arasında Orta Kapı da bulunuyordu. Proje sayesinde kapı kurtulacak. 

83 milyon liralık proje kapsamında tarihi eserlerin taşınması için bölgeye yeni yol ve köprü de inşa ediliyor.