25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kur’an-ı Kerim hazineleri Washington’da

İlk kez yurt dışına çıkarılan ve dünyanın en nadide el yazması Kur’an-ı Kerim’lerinin bulunduğu Türk ve İslam Eserleri Müzesi Koleksiyonu’ndan 60 eser ABD’nin başkenti Washington’da sergileniyor.

Bedir Acar20 Ekim 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Kur’an-ı Kerim hazineleri Washington’da

Türkiye’den ilk defa yurt dışına çıkan ve dünyanın en nadide el yazması eserleri olan Kur’an-ı Kerimler ABD’nin başkenti Washington’da sergilenmeye başladı. İstanbul’daki Türk İslam Eserleri Müzesi’nin paha biçilmez el yazması Kur’an-ı Kerim Koleksiyonundan oluşan 60’ı aşkın eserin yer aldığı serginin açılışına sanat çevreleri büyük ilgi gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Smitsonian Enstitüsü arasında yaklaşık 10 yıldır yapılması planlanan sergi, Koç Holding’in desteğiyle hayata geçirildi. Türk Hava Yolları ve Roshan Enstitüsü’nün de sponsorlar arasında yer aldığı sergi, dünyanın en büyük müze ve araştırma enstitüsü Smithsonian bünyesindeki Arthur M. Sackler Galerisi’nde açıldı. 200 bini aşkın kişinin gezmesi beklenen sergi, 20 Şubat 2017’ye kadar ziyarete açık.

HAYAL ETTİĞİMİZ DÜNYA İÇİN YAPICI BİR DİYALOG

Washington’da gerçekleşen gala gecesinde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, “Hayal ettiğimiz hoşgörüye dayalı dünyanın temel dayanağını kültürlerin, toplumların birbirlerini tanıması, yaşam biçimlerini ve değerlerini anlaması oluşturuyor. Açılışını yaptığımız serginin de, İslam’ın daha iyi anlaşılmasına ve yapıcı bir diyalog ortamının oluşmasına hizmet edeceğine yürekten inanıyoruz” dedi.

8. YÜZYILDAN 17. YÜZYILA

“Kur’an-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden Hazineler” sergisinde yer alan eserler, 8. yüzyıldan 17. yüzyıla uzanan neredeyse bin yıla yakın bir devri kapsıyor ve Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinin en seçkin yapıtlarından oluşuyor. El yazmaları İran, Orta Asya ve Arap dünyasının en kuvvetli hattatlarının elinden çıkan paha biçilmez eserler olarak biliniyor.  Serginin Baş Küratörü ve Smithsonian’ın İslam Sanatı Küratörü Massumeh Farhad, el yazması Kur’an-ı Kerim’lerin Müslüman sanatçılar eliyle olağanüstü incelikli sanat eserine dönüştürüldüğünü söyledi. Galeri Direktörü Julian Raby ise İstanbul’daki Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin dünyadaki en olağanüstü Kur’an-ı Kerim koleksiyonuna sahip olduğuna dikkat çekerken, “Ne var ki uzmanların çoğu neredeyse bunu hiç bilmiyor. Bu sergi Müslüman hattat ve zanaatkârların bin yıldan uzun bir süre boyunca Kuzey Afrika’dan Afganistan’a kadar yayılan sanatlarını ABD’deki ziyaretçilere sunan benzersiz bir fırsat niteliğinde” diye konuştu.

ARALIKTA SEMPOZYUM

Serginin Türkçe ve İngilizce yayınlanan kataloğunda ise, Türk İslam Eserleri Müzesi’nin tarihi ve koleksiyonlarına dair önemli makaleler de var. 1-3 Aralık tarihleri arasında ise Kur’an-ı Kerim sanatına dair bir sempozyum düzenlenecek. Sergi galasına Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Ali Y. Koç, Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ve dünyadan çok sayıda davetli katıldı.

İSLAMOFOBİ’YE KARŞI DURALIM

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, yaptığı konuşmada İslam dininin barış ve esenlik dini olduğu halde Batı’da tam tersi bir algı yaratılmaya çalışıldığını söyledi. Koç, soğuk savaşın bitmesiyle birlikte, ‘yeni düşman’ arama yoluna gidenlerin İslam dünyasını hedef aldıklarını ifade eden Koç “Maalesef, ABD’deki Başkanlık Seçimleri’nde dâhi İslamofobi retoriğinin kullanıldığına tanıklık ediyoruz. İslamofobi, yabancılaştırmayı, nefreti ve sığ milliyetçiliği körüklerken, zaten bunu hedefleyen aktörlerin emellerine de hizmet etmiş oluyor” dedi.

Sergiye (sağdan sola) Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu- Arthur M. Sackler Galerisi ve Freer Sanat Galerisi Direktörü Julian Raby-Konsolosluk Görevlisi-Smithsonian Genel Sekreteri David Skorton- Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Ali Y. Koç- Serginin Baş Küratörü ve Smithsonian’ın İslam Sanatı Küratörü Massumeh Farhad- Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt- Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Caroline Koç- Smithsonian Küratörü-Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl katıldı.