18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Türkiye'nin ilk millet bahçeleri açıldı

İstanbul yapımı tamamlanan 5 millet bahçesi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Millet bahçelerinin toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 'Hizmete sunduğumuz millet bahçelerimizde 100 günlük icraat programımızda yer alan taahhütlerimizden birini daha yerine getirmiş oluyoruz' şeklinde konuştu.

17 Kasım 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Türkiye'nin ilk millet bahçeleri açıldı

İstanbul  yapımı tamamlanan 5 millet bahçesi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Millet bahçelerinin toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise "Hizmete sunduğumuz millet bahçelerimizde 100 günlük icraat programımızda yer alan taahhütlerimizden birini daha yerine getirmiş oluyoruz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan satırbaşları şöyle:

*AÇILIŞLARINI yapmak üzere bir araya geldiğimiz; Başakşehir, Kayaşehir, Hoşdere, Baruthane ve Çırpıcı Millet Bahçelerinin şehrimize, ülkemize milletimize hayırlı olmasını Allah’tan niyaz ediyorum.

*Ayrıca bu vesileyle resmi açılışlarını yapacağımız Hasan Küçükoğlu Camii ve Halkalı Camii’nin de hayırlı olmasını rabbimden niyaz ediyorum. Bu güzel eserlerin inşasında emeği geçen, katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.

SÖZ VERDİK YAPTIK

*Hizmete sunduğumuz millet bahçelerimizde 100 günlük icraat programımızda yer alan taahhütlerimizden birini daha yerine getirmiş oluyoruz. Söz verdik, yaptık. Bitmedi, yapıyoruz yapacağız.

*Başahşehir Millet bahçemiz camiden kapalı otoparka, biyolojik göletten koku bahçelerinde, etkinlik çayırından millet kıraathanesine, bisiklet yollarından oyun alanlarına kadar tüm ihtiyaçlara cevap verecek tesislerle donatılmıştır.
Türkiyenin ilk millet bahçeleri açıldı... Erdoğandan önemli mesajlar

HER TÜRLÜ İHTİYACA CEVAP VERECEK TESİSLER
*Kayaşehir Millet bahçemiz, 350 bin metrekare bir alan üzerinde. Her türlü ihtiyaca cevap verecek tesislere sahip bir projedir. Biz yaparız, onlar konuşur. Bu projede de yürüyüş yollarından seyir terasına, kültür sanat etkinliği için kullanılacak sahneden piknik alanına kadar pek çok tesis bulunuyor.

İstanbul’a beş millet bahçesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün İstanbul’da 5 millet bahçesini hizmete açacak. Başakşehir, Hoşdere, Kayaşehir, Zeytinburnu ve Ataköy’deki millet bahçeleri ile İstanbul 1.5 milyon metrekare yeşil alana kavuşmuş olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılacağı törenle hizmete alınacak millet bahçelerinde, göletler, oyun alanları, kafe ve sosyal tesislerin yanı sıra, özel ağaçlarla süslenen ağaçlık alanlar yer alıyor. Başakşehir, Kayaşehir, Hoşdere, Baruthane ve Çırpıcı millet bahçeleri kişi başı yeşil alan miktarını yüzde 10 arttıracak. Millet bahçeleri İstanbul'a 1.4 milyon metrekare yeşil alan kazandıracak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenecek törenle açılacak Başakşehir Millet Bahçesi'nde incelemelerde bulundu. Kayaşehir Millet Bahçesi'nin TOKİ, Hoşdere Millet Bahçesi ve Başakşehir Millet Bahçesi'nin Emlak Konut, Zeytinburnu'ndaki Çırpıcı Millet Bahçesi ve Ataköy'deti Baruthane Millet Bahçesi'nin Büyükşehir Belediyesi'nce yapıldığını söyleyen Uysal, "Millet bahçeleri bizim kültürümüzü, geleneklerimizi, yaşadığımız şehrin bitki örtüsünü yansıtacak. İstanbul'umuza 5 millet bahçesiyle 1 milyon 400 bin metrekarelik yeşil alan kazandırılmış oldu" dedi. 

 

MİLLET BAHÇESİ AÇILIŞI CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 

İşte açılacak olan 5 millet bahçesi:

 BAŞAKŞEHİR: 37 bin metrekarelik kent meydanının hemen yanında 360 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Bitki çeşitliliği, özel filtre sistemiyle kendi kendini temizleyen 15 bin 600 metrekarelik biyolojik göletiyle ilgi çekecek. 24 ayrı türde 5 bin 570 ağaç, 160 bin çalı, 42 bin metrekarelik etkinlik çayırı var. Ahşaptan yapılmış Millet Kıraathanesi de yer alıyor.

 

 HOŞDERE: 150 bin metrekare toplam alana inşa edilen ve ortasında 7 bin metrekarelik biyolojik gölet olan Hayatpark'a 128 tür bitki ekilirken, çeşitli türde toplam bin 600 adet ağaç dikildi. Park aydınlatması güneş enerjisiyle sağlanıyor. Ayrıca elektrikli araçlar için güneş enerjisiyle desteklenen şarj istasyonu kuruldu. Türkiye'de ilk defa uygulanan mimari ile inşa edilen 2 bin 500 kişilik caminin üç tarafı sularla çevrili. Eski Osmanlı evlerini andıran kurs binası girişi kafeterya hizmeti verecek.

 

 KAYAŞEHİR: 5.5 kilometre uzunluğunda 4 etaptan oluşan Kayapark, 1 milyon 267 bin metrekare yeşil alanı ile İstanbul'un en büyük korusu Emirgan'dan üç kat daha büyük. Kayapark'ta koru alanları, bisiklet ve yürüyüş parkurları, piknik alanları, seyir terasları, etkinlik platformları, amfi tiyatrolar, tıbbi bitki bahçeleri, 3 biyolojik gölet ile sosyal tesisler yer alacak.

 

 BARUTHANE: 59 bin 719 metrekare alanda hizmet verecek olan bahçenin içinde 557 ağaç, 29 bin 141 çalı, 12 türde 5 bin gül, 230 sarmaşık, 7 bin 500 mevsimlik çiçek, 47 meyve bahçesi yer alacak. Ayrıca süs havuzu, 682 metrekarelik çocuk oyun alanı ve spor alanları olacak.

 

 

 ÇIRPICI: 465 bin metrekarelik alandan oluşan bahçe 6 etaptan oluyor. 4 etabı tamamlanan bahçe, proje kapsamında dikilen 3 bin 661 ağaç, 93 bin 148 çalı, 53 bin 555 yer örtücü, 124 bin 121 gül ve bin 700 sarmaşık ile yeşile büründü.

İSTANBUL MİİLET BAHÇESİ AÇILIŞI BUGÜN...

İstanbul’un yeni cazibe merkezlerinden Başakşehir’de 280 bin metrekare alana inşa edilen ve Türkiye’nin ilk millet bahçelerinden olan Kayaşehir Millet Bahçesi 17 Kasım Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle hizmete açılacak.

 

Kendi kendini temizleyen gölet

 

Toplam 362 dönüm arazi üzerine kurulan ve 280 dönümü park ve bahçelere ayrılan Kayaşehir Millet Bahçesi; bitki çeşitliliği, özel filtre sistemiyle kendi kendini temizleyen 15 bin 600 metrekare büyüklüğünde Biyolojik Gölet’i, 42 bin metrekare etkinlik çayırı, yürüyüş ve bisiklet yolları ile İstanbul’un en büyük eğlence ve dinlence (rekreasyon) alanlarından biri olacak.

 

30 bin metrekare alana Tematik koku bahçeleri yapıldı

 

İçerisinde çeşitli türde 5 bin 570 adet ağaç ile 160 bin çalı ve bitki dikilen Millet Bahçesi’nde 30 bin metrekare alana Tematik Bahçe yapıldı. 25 tür bitkinin bulunduğu Tematik Bahçe’de; mis gibi kokan çiçeklerle bezenmiş Koku Bahçesi, rengârenk açan çiçeklerin yer aldığı Renk Bahçesi ve kelebeklerin sevdiği çiçeklerin dikildiği Kelebek Bahçesi yer alıyor.

 

Engelliler için spor ve oyun alanları

 

Etkinlik Çayırı içerisine ve piknik alanına toplam 40 pergola konan Kayaşehir Millet Bahçesi’nde engelli ve çocuklar da unutulmadı. Özel tasarlanan Engelsiz Oyun Alanı ve çocuk oyun gruplarında engelli bireyler ve çocuklar hoş vakit geçirebilecek.

 

Millet Kıraathanesi ve kafeterya

 

Millet Bahçesi’nde ayrıca Millet Kıraathanesi de yer alıyor. Biyolojik Gölet yanına ahşap malzemeden inşa edilen Millet Bahçesi’nde okuma salonu ve kafeterya yer alıyor. Alanda yer alan beton amfide de küçük etkinlikler düzenlenebilecek.

 

Cami merkezli yeni meydan

25 bin metrekare alandan oluşan ve içerisinde Başakşehir Belediye Yeni Hizmet Binası, 5 bin kişilik caminin de yer aldığı Başakşehir Meydan ile komşu olan Millet Bahçesinin yer aldığı Kuzey Yakası projesi bünyesinde; farklı tasarımıyla dikkat çeken ofis binaları, kongre merkezi, 156 odalı bir otel yer alıyor. Proje kapsamında ayrıca temelleri yeni atılan ve önümüzdeki yıl tamamlanması hedeflenen 15 bin kişilik kapalı spor salonu ile yarı olimpik kapalı yüzme havuzu da bulunuyor.