25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Milli Saray’da provokasyon

Dolmabahçe Sarayı Baltacılar Dairesi’ndeki kullanım izni iptal edildiği halde Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuarı’nın 1.5 yıldır taşınmaması ve okul yöneticilerinin açıklamaları tepkiyle karşılandı.

23 Haziran 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Milli Saray’da provokasyon

TBMM’ye bağlı Dolmabahçe Sarayı Baltacılar Dairesi’ndeki kullanım izni iptal edildiği halde Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) Konservatuarı’nın 1.5 yıldır bu mekandan taşınmaması ve okul yöneticilerinin Gezi olaylarını çıkaran kesimlerle birlikte ‘direneceğiz, çıkmayacağız’ açıklamaları yapmaları kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Taşınma için verilen son tarih olan Salı günü için öğrenci ve öğretmenlerin Gezi benzeri olaylar çıkarmak üzere ‘direnmeye ve tahliyeye karşı çıkma’ gösterisine çağrıldığı da iddia edildi.

YAPI ZARAR GÖRMÜŞ

TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığından yapılan açıklamada ‘MSÜ Rektörlüğünün yaptığı açıklamalar gerçek dışı beyan ve kamuoyunu yanlış yönlendirme çabası olarak nitelendirildi. Meclis envanterinde Baltacılar Dairesi binasının TBMM Başkanlık Divanı’nın 19 Şubat 1985 tarih ve 45 sayılı kararıyla, Mimar Sinan Üniversitesi’nin kullanımına geçici olarak tahsis edildiği belirtildi. Daha önce farklı kurumlara tahsis edilip amacı dışında kullanılan ve orijinal yapısı kullanımdan dolayı zarar gören diğer tarihi binaları gibi MSÜ Konservatuarı tarafından kullanılan Baltacılar Dairesi’nin de kullanım izninin 9 Mart 2017 tarih ve 33 sayılı kararla iptal edildiği kaydedildi. Bu kararın 20 Nisan 2017’de üniversiteye tebliğ edildiği ve binanın 15 Temmuz 2017 tarihine kadar tahliye edilmesinin istendiği belirtilen açıklamada, MSÜ Rektörlüğü’nce konunun yargıya taşınmasıyla İstanbul 7. İdare Mahkemesi ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 9. Dairesi tarafından oy birliğiyle tahliye işleminin hukuki olduğuna karar verildiğine de dikkat çekildi. 

TURİZME AÇILACAK 

Konservatuarın taşınmasının ardından, yapının hangi amaçla kullanılacağına da bu açıklamada açıklık getirildi: “Daha önce tahliye edilen Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi, Kemalettin Efendi Köşkü, Reşad Efendi Köşkü ve Maslak Kasrı Mabeyn Köşkü gibi Baltacılar Dairesi de tahliye işleminin ardından, restore edilerek tarihi mirasa yakışır hale getirilecek ve Dolmabahçe Sarayı Müzesi İhtisas Kütüphanesi ve Kültür Merkezi olarak yerli ve yabancı ziyaretçilerin hizmetine açılacaktır.” lHABER MERKEZİ