19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Mısır darbesi 2. dalga nasıl oldu?

Mısır'da halkın büyük çoğunluğunun desteklediği ve seçimle başa gelen Mursi'nin devrilip, akserin yönetime geçmesini sağlayam Mısır darbesinde ikinci dalga nasıl gerçekleşti? Asker Mısır'da nasıl darbe yaptı? İkinci dalga darbe'nin yaşanma süreci nasıldı? Haberimizin detayında.

28 Eylül 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Mısır darbesi 2. dalga nasıl oldu?

Türkiye 15 Temmuz gecesi bir grup askerin darbe girişimine karşın halkın büyük destanına sahne oldu. Halk kendi elleriyle seçtiği yönetimine , devletine, demokrasiye ve vatan sahip çıktı. Darbecilerin amaçlarına ulaşmlarını engelledi. Ancak ilk akşam verilen şehitlere rağmen korkusuzca sokaklarda devletine sahip çıkan insanlar, 16 Temmuz günü olduğu gibi 17 Temmuz günü de meydanlardaydı. Herkesin merak ettiği ve insanların teyakkuzda beklediği durum , terörist darbecilerin bir harekette daha bulunma ihtimaliydi. Mısır'da yaşanan darbe sürecini anımsatan günler yaşayan Türkiye'de insanların merak ettikleri şeylerden biri, şu an askeri yönetimin hüküm sürdüğü Mısır'da neler yaşanmıştı?

 

 

MISIR'DA İKİNCİ DALGA NASIL OLDU? - 2. DARBENİN GERÇEKLEŞME SÜRECİ

 

Halkın sevdiği desteklediği liderin başa geçme süreci:

Mısır'da Hüsnü Mübarek'in  ardından geçici hükümet kurulmuş, bu hükmet belli bir süre başta olduktan sonra istifa etmiştir. Halkın şeffaf bir seçim süreci istediği , kargaşa ortamının bir nebze dindiği günlerde halk yeni başkanını seçmek için sandığa gitmişti.

28 Kasım 2011 tarihinde yapılan Halk Meclisi seçimlerinde Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı olan Hürriyet ve Adalet Partisi oyların %47'sini almış, böylece 508 sandalyeli Mısır Halk Meclisi’nde Müslüman Kardeşler 235 milletvekili kazanmıştır.

Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı olan Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi, 16-17 Haziran 2012’de yapılan Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerinde toplam oyların %51,73’ünü alarak seçimleri kazanmıştır. Böylece 30 Haziran 2012 tarihinde Tantavi’den görevi devralan Mursi, Mısır'ın beşinci cumhurbaşkanı olmuştur. Seçim sonrası Mısır’da başlayan halk gösterileriyle birlikte Mübarek yönetiminin sona ermesinin ardından 19 Mart 2011 tarihinde anayasa referandumu yapılmıştır. Halkın %77’si parlamento seçimlerinin yapılması ve yeni bir anayasanın yazılması için evet oyu kullanmıştır.

 

 

Böylece Mısır'da çoğunluk seçtiği güvendiği lider, daha sonra yine çoğunluk isteklerine hizmet etmek için Mısır'da vazifesini yapmaya devam etmiştir. Mısır'da bazı saldırılar ve hareketlilik olsa da meydanlarda insaların katledildiği , güvensizlik ortamında uzakta ileriye doğru bir gidişin ayak sesleri duyulmaktaydı.

 

TÜRKİYE'DE 2. DALGA NASIL ÖNLENDİ? TIKLA-GÖR!

 

İKİNCİ DALGA DARBENİN GERÇEKLEŞMESİ

 

Ancak Muhammed Mursi'nin görevinin birinci yılının dolduğu günlerde, eski rejim yanlısı ve askeri yönetim destekçisi gurupların gizliden bir araya gelip vatana ve devlete ihanet için gizli hareketlerde bulunduğu günlerdi. Halkın desteğiyle demokratik çerçevede , eski baskıcı rejimden uzak bir politika güden ve yeni anayasa ile halkın haklarını geri iade etme sürecindeki Mursi eksi rejim desteçilerini rahatsız etti. Rabia meydanında Mursi desteklenirken, Tahrir meydanında Mursi karşıtları vardı. İki meydan arasında yeniden kanlı günler yaşanır mı diye tedbir duyuruları yapılırken, beklenmedik bir biçimde Mısır ordusu seçimle gelen hükümete el koydu. Darbecilere asla boyun eymem diyen Mursi, darbe yanlısı askerleri ordudan temizlemesi bu 2. dalga darbenin yaşanmasının en büyük sebebiydi. Kendi yerlerini garanti altına almak isteyen ve yaptğı hukuksuzluklarla yargılanmak istemeyen askerler, işlerin yoluna girdiği günlerde 2. daga darbeyi gerçekleştirdiler.

3 Temmuz 2013 günü Mısır halkının ve dünyanın şaşkınlıkla şahit olduğu günler yaşayan Mısır seçilmiş liderinin vazifeden el çektirilmesne ve yargılanmasına şahit oldu.

Her şeyin bitti, askerin arasından hainlerin silindi denildiği zamanda asker ikinci dalga hareketle, yeniden darbe yaptı ve seçilmiş hükümeti, başkanı ve cumhurbaşkanın yetkilerini feshetti.