19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

21 Ağustos güneş tutulması heyecanı yaşandı

ABD nefesini tuttu ve 21 Ağustos güneş tutulması için geri sayıma başladı. NASA canlı yayın ile izlenebilecek güneş tutulması Türkiye’den çıplak gözle görülemeyecek. NASA canlı yayın ile güneş tutulması izleme yolları haberimizde bulunuyor. ABD tarihinde ilk kez tam güneş tutulması gözlemlenebilecek ve bu nedenle ülkede adeta güneş tutulması çılgınlığı yaşanıyor.

21 Ağustos 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
21 Ağustos güneş tutulması heyecanı yaşandı

21 Ağustos güneş tutulması için geri sayıma geçildi. Türkiye’den izlenemeyecek ve ABD’den gözlemlenebilecek tam güneş tutulması için ABD’de nefesler tutuldu. NASA canlı yayın ile güneş tutulması izlenebiliyor. Haberimizde bulunan NASA canlı yayın izleme linkinden güneş tutulmasını saniye saniye takip edebilirsiniz. ABD'nin yerel saatiyle 10:16'da başlayacak olan tutulmayı,  ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA ilk kez canlı olarak yayımlayacak. NASA, tutulmanın gökyüzünden görüntüsünü 50 balon ile takip edecek. 

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLACAK?

Tutulma ABD'nin kuzeybatısındaki Oregon'dan güneydoğusundaki Güney Carolina'ya kadar 14 eyaletten izlenecek. Tutulma boyunca ülkenin bir uçtan bir ucu yaklaşık 2 dakika 40 saniye boyunca karanlıkta kalacak. ABD'yi boydan boya geçen hat üzerinden hava açık olacağı için tutulma rahatlıkla izlenebilecek.

ABD'nin yerel saatiyle 10:16'da başlayacak olan tutulmayı,  ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA ilk kez canlı olarak yayımlayacak. NASA, tutulmanın gökyüzünden görüntüsünü 50 balon ile takip edecek. 

GÜNEŞ TUTULMASI NEDEN OLUR?

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir.

Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için güneş tutulması çok ender bir olaydır.