23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

OHAL ne zamana uzatıldı?

18 Ocak 2018 tarihli ve 1178 sayılı kararı uyarınca devam etmekte olan OHAL, 19 Nisan 2017 Perşembe günü saat 01.00’den geçerli olmak üzere 3 ay uzatıldı.

18 Nisan 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
OHAL ne zamana uzatıldı?

18 Ocak 2018 tarihli ve 1178 sayılı kararı uyarınca devam etmekte olan OHAL, 19 Nisan 2017 Perşembe günü saat 01.00’den geçerli olmak üzere 3 ay uzatıldı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL, en son 18 Ocak’ta uzatılmıştı. Böylelikle, 15 Temmuz’un ikinci yıldönümüne de OHAL ile girilmiş olacak. OHAL'de belirli yaş aralıklarındaki vatandaşlar için çalışma yükümlülüğü, gerektiğinde para ve mal yükümlülüğü konulabilir. Olağanüstü hâl önlemlerinin ortak ve en tartışmalı yönleri ise yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır.

OHAL NEDİR?

Olağanüstü hâl ya da kısaca OHAL olağanüstü yönetim usullerinin uygulanmasını gerektiren doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ağır ekonomik bunalım, kamu düzenini ciddi biçimde bozan yaygın şiddet olayları gibi durumlar. Olağanüstü hâl rejimi yönetim makamlarının yetkisinin genişlemesi sonucunu yaratır. Belirli yaş aralıklarındaki vatandaşlar için çalışma yükümlülüğü, gerektiğinde para ve mal yükümlülüğü konulabilir. Olağanüstü hâl önlemlerinin ortak ve en tartışmalı yönleri ise yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır.

Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen bu kanunun amacı; Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması, Durumlarında olağanüstü hal ilan edilmesi ve usulleriyle olağanüstü hallerde uygulanacak hükümleri belirlemektir.