26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Oskar Fischinger kimdir? Oscar Fischinger hayatı

Oskar Fischinger kimdir? Google ünlü tasarımcı Oskar Fischinger’ın doğum günü anısına Doodle hazırladı. Google’ın hazırladığı Doodle’da ilginç de bir oyun bulunuyor. Oskar Fischinger Doodle’ında kendi görsel müzik kompozisyonunuzu oluşturabileceksiniz. Oskar Fischinger animatör, film yapımcısı ve ressam olarak tanınıyor. 1900 tarihinde Almanya’nın Geinhausen kentinde dünyaya gelmişti.

22 Haziran 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Oskar Fischinger kimdir? Oscar Fischinger hayatı

Kendi görsel müzik kompozisyonunuzu oluşturmak ister misiniz? Google ünlü isim Oskar Fischinger anısına bir Doodle hazırladı ve bu Doodle’da noktalara dokunarak görsel müzik kompozisyonu hazırlanabiliyor. Peki, Oskar Fischinger kimdir? Oskar, animatör, film yapımcısı ve ressam olarak tanınıyor. Oskar Fischinger’ın hazırladığı yaratıcı müzik videoları bir döneme damga vurmuştu. Uzun yıllar ABD’de yaşıyan Fischinger, 1967 yılında Los Angeles’ta hayata gözlerini yummuştu.

 

GOOGLE’DAN FİSCHİNGER’A ÖZEL DOODLE

 

OSKAR FİSCHİNGER KİMDİR?

Oskar Fischinger 1900'de Almanya'nın Gelnhausen kentinde yaz günlerinde doğdu. Başlangıçta 1914'den önce keman ve ordu binası (teknik süreçlerin kesin bilgilerini matematiksel harmonik teoriyle birleştirdiği için onu cezbetmiş) okurken bir kariyer olarak müzik seçti. Savaş için çok genç ve sağlıksız olan sanatçı, mimari taslak hazırlama ve alet tasarımı konularında eğitildi. 

1920'de Frankfurt'ta bir edebiyat kulübünde Bernhard Diebold'la bir araya geldi. Diebold, Fischinger'in soyut kaydırma çizimlerine bakarken, Oskar'ı soyut film yapımı çalışmalarına yönlendirmeye çağırdı. Nisan 1921'de Fischinger, Walther Ruttmann'ın Lichtspiel Opus 1 (canlı bir müzik puanı ile soyut bir film) ilk performansından çok heyecanlandı ve kendini müzik ve grafik sanatındaki becerilerini en iyi şekilde birleştirebilen mutlak sinemaya adayacağına söz verdi. Mühendisinin işinden istifa etti ve tam zamanlı bir film yapımcısı olmak için Münih'e taşındı.

1920'lerin başında yapılan ilk film deneyleri, onun en radikal oyuncuları arasındadır. Balmumu Deneyleri ve Spiraller'de Fischinger, çakışan döngülerde sıklıkla gelişen aşırı karmaşıklığın görsel kalıplarını tasarladı, ancak bu kalıpları karşıt görüntülerin tek çerçevelerini radikal bir şekilde düzenleme ile kesiyor. Fischinger'in dönemin biçim-kırma deneyleri arasında soyut çoklu projektör performansları (Raumlichtmusik veya Raumlichtkunst kavramı adı altında), Fieber, Macht ve muhtemelen R-1 Formspiel adlı kişisel performanslar vardı. Bunlar c. 1926-1927, beşe kadar film projektörleri ve birkaç slayt projektörü kullanıyordu.