26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Parfüm kolonya orucu bozar mı?

Hicri takvimin 9. ayı olan Ramazan ayı Müslümanlar için çok önemli bir aydır. Yardımlaşmanın arttığı, tövbelerin kabul edileceğinin müjdelendiği bu ayda İslam alemi daha çok ibadet etmeye çalışır. Oruç tutmak, teravih namazı kılmak, Kur’an-ı Kerim okumak, filtre vermek en çok yapılan ibadetler arasındadır. Oruç tutmayı bozan şeyler nelerdir sorusu her sene tekrar tekrar sorulmaktadır. Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ve Diyanet’İn yaptığı açıklamaları sizler için derledik.

22 Haziran 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Parfüm kolonya orucu bozar mı?

Parfüm krem kolonya orucu bozar mı, orucu bozan durumlar şeyler neler? Mübarek Ramazan ayı Hicri takvimin 9. Ayıdır. 2017 yılında Mayıs ve Haziran aylarına denk gelmektedir. Ramazan ayı, Müslüman alemi için Kur’an-ı Kerim’in indirildiği ay olması sebebiyle ayrı bir öneme sahiptir. Bu yıl yaklaşık 16-17 saat oruç tutulacak. Müslümanlar ilk teravihi 26 Mayıs’ta kıldılar, ilk orucu 27 Mayıs’ta tuttular. Oruç ibadetinin en çok yapıldığı bu ayda orucu bozan şeylerin ne olduğu ile ilgili insanların kafası karışık. Televizyon kanallarında yapılan ramazan programlarında soruları sorular arasında en çok tekrarlanan konu da bu oluyor. Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ve Diyanet’İn yaptığı açıklamaları sizler için derledik.

NİHAT HATİPOĞLU AÇIKLAMASI

Orucun gerçeklerinden birisi bazı noktalarda zevklere karşı dikkatli olmaktır diyen İlahiyat Profesörü Nihat Hatipoğlu oruçluyken parfüm, kolonya gibi maddeleri koklamak orucu bozar mı sorusunu açıklaması şu şekilde: Bir kolonyayı ya da herhangi bir kokuyu fazlaca koklamak mekruhtur.  Çünkü orucun gerekçelerinden biri zevklere karşı dikkatli olmaktır.Kokulu sabunla yıkayınca problem değildir.Aşırı aşırı koklamak iyi değildir. 

PARFÜM VE KOLONYA ORUCU BOZAR MI DİYANET

Oruçlu iken parfüm, deodorant, kolonya sürmek veya bu sürdüğümüz kokuları koklamak orucu bozar mı? Bozmaz ise sevabını azaltır mı? Veya oruçlu iken sürmemek daha mı iyidir? Ayrıcı bunları kullanmanın namaz açısından mahzuru var mıdır?

Oruç tutanların deodorant, parfüm veya kolonya kullanmaları, bunları koklamaları caizdir. Bunlar yemek ve içmek sınıfına dâhil olmadığı için orucu bozmazlar.

Üzerinize bunlardan sürdükten sonra, onların etkisi devam ederken namaz kılmanızda ise bir sakınca yoktur.

BİYOPSİ YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Tahlil amacıyla vücudun herhangi bir organından parça alınması (biyopsi), orucu bozmaz.

KAN ALDIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Kan aldırmak orucu bozmaz. Nitekim Hz. Peygamber, ihramlı iken ve oruçlu bulunduğu sırada kan aldırmıştır. Ayrıca Hz. Peygamber:  “Üç şey vardır orucu bozmaz: Kan aldırmak, kusmak, ihtilam olmak” buyurmuştur.

AKAPUNKTUR ORUCU BOZAR MI?

Akupunktur; vücutta belirli noktalara iğne batırmak suretiyle çeşitli hastalıkları tedavi etme metodudur. Akupunktur uygulanması hâlinde, vücudun beslenmesi, gıda alması söz konusu olmadığından, akupunktur yaptırmak orucu bozmaz.

MERHEM VEYA İLAÇLI BANT KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?

Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz.

ORUÇLUYKEN MORFİNLİ DİŞ TEDAVİSİ ORUCU BOZAR MI?

Oruçlu bir kimsenin morfinli veya morfinsiz olarak dişlerini tedavi ettirmesi veya çektirmesi orucu bozmaz. Ancak tedavi esnasında, kan veya tedavide kullanılan maddelerden herhangi bir şeyin yutulması orucu bozar.

SUSUZ OLARAK HAP YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruçlu bir kimse meşru mazeret olmaksızın gıda veya ilaç cinsinden bir şeyi ister su ile, ister susuz olarak yer veya içerse orucu bozulur ve kefaret gerekir. Ancak oruç bozmayı mübah kılacak ölçüde bir rahatsızlık sebebiyle ilaç alınmış ise oruç bozulur ve kendisine yalnız kaza gerekir, kefaret gerekmez.

ADET DÖNEMLERİNDE KADINLAR VE ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Kadınlar hayız (adet) ve nifas hâllerinde oruç tutabilirler mi? Kadınlar hayız ve nifas hâllerinde oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Bu konuda müçtehitler görüş birliği içindedirler.

ORUÇLU İKEN ADET GÖREN KADININ ORUCU BOZULUR MU?

Oruçlu iken hayız olan/âdet gören kadının orucu bozulmuş olduğundan yiyip içer. 

İMSAKTAN SONRA ADETİ BİTEN KADIN ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

İmsak vaktinden sonra âdet hali sona eren bir kadın, o gün hiçbir şey yiyip içmemiş olsa bile, oruç tutmuş sayılmaz.

ADET GECİKTİRİCİ İLAÇ KULLANMAK CAİZ MİDİR? BU ŞEKİLDE ORUÇ TUTULABİLİR Mİ?

Bayanların Ramazanda âdet geciktirici ilaç kullanmaları caiz midir? Ayrıca kullandığı ilaç sebebiyle âdeti geciken bir bayanın tuttuğu oruçlar geçerli midir?

Ay hâli oruç tutmaya mânidir. Bu hâlde iken tutulan oruç geçerli olmaz. İlaç etkisi ile de olsa, akıntı olmadıkça ay hâli vuku bulmuş olmayacağından tutulan oruç geçerlidir. Ancak hayız kanı ile vücutta biriken zararlı maddeler dışarı atıldığından, vücudun sıhhati bakımından ay hâlini önlemek için ilaç kullanılması tavsiye edilmez. 

SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZAR MI?

Yetkililer bu konuda şöyle diyor : "Bu sorunun cevaplarına gelecek olursak, sakız önceden  çiğnenmiş, içinde şeker unsuru kalmamışsa bunun caiz olduğu yönünde kurulumuzun  fetvası var. Ancak hiç çiğnenmemiş, içerisinde şeker ve glikoz bulunuyorsa  elbette ki bu orucu bozar. "

Diyanet İşleri Başkanlığının web sitesinde Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan “Dini Soruları Cevaplandırma Platformu”nda yer alan fetvada; Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar itina edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınılması mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak “kenger sakızı” gibi katkısı bulunmayan sakızlarla daha önce çiğnenmiş olup içinde hiç katkı maddesi kalmamış olan ve çiğnendiğinde hiçbir eksikliğe uğramayan sakızların çiğnenmesi orucu bozmaz. Bununla birlikte, oruçlu iken bu tür sakızları çiğnemek mekruhtur.

MEKRUH NE DEMEK?

Mekruh; yapılması dinen doğru bulunmayan, terk edilmesi istenen, yapılmaması yapılmasından daha uygun olan davranışlardır.