23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya'yla vizeler dahil olmak üzere tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Erdoğan 'Rusya'yla vizeler dahil olmak üzere tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor' dedi.

13 Kasım 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya'yla vizeler dahil olmak üzere tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor

İki lider, yaptıkları görüşmelerin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

Sayın dostum Putin'in başkanlığında tüm Rus bakanlarına teşekkür ediyorum. Bu yıl içerisinde Rusya'yı 3. kez ziyaret ettik. Bugünkü ziyaretim vesilesi değerli dostum Putin ile 6. görüşmemizi gerçekleştirdik. İlişkilerimizin derinleştirilmesi konusunda mutabık kaldık. Siyasi diyalogumuza paralel olarak ekonomik ilişkilerimiz de yükselişe girmiş bulunuyor. Mart ayındaki ziyaretim sırasında bazı tarım ürünlerinin Rusya'ya girişine izin verilmesi, vatandaşlarımızın çalışma izni konularında değerli dostum Putin'in verdiği müjdeler bizi mutlu etmişti. Aradan geçen süre zarfında ikili ekonomik iş birliğimizin önündeki tüm engellerin kaldırılması için yoğun çalışmalarımıza devam ettik.

 "Putin'le bu adımı birlikte atalım istiyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk Akıma ve Akkuyu Nükleer Santralinde iş birliğimiz kendi mecrasında ilerliyor. Onun da değerlendirmesini yaptık. Bu projelerin zamanında hayata geçirilmesine önem veriyoruz. Türk Akımı'nın Rusya kısmındaki döşeme işlemlerinin tamamlandığını söylemek istiyoruz. Akkuyu Nükleer Santrali beton dökme törenini de önümüzdeki haftalarda gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Putin'le bu adımı birlikte atalım istiyoruz" diye konuştu.

Rusya ile kültür ve turizm alanındaki ilişkilerimizi daha ileri taşımak istiyoruz. 

"4 milyonu aşkın Rus turist ülkemizi ziyaret etti"

Erdoğan, "Rusya ile kültür turizmi alanındaki ilişkilerimizi ileri seviyeye taşımak istiyoruz. Bu yılın ilk 9 ayında 4 milyonu aşkın Rus turist ülkemizi ziyaret etti. 2019 yılında karşılıklı düzenlenecek turizm yılı çabalarımız karşısında önemli dönüm noktası olacaktır" dedi.

"Suriye'de siyasi bir çözüm olmasında mutabıkız"

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgesel ve uluslararası konularla ilgili de, "Bölgesel ve uluslararası konuları da ele alma fırsatı oldu. Özellikle Suriye ihtilafına ilişkin son gelişmeleri değerlendirdik. Buna bağlı olarak Astana görüşmelerine önemli katkılar yaptık. Gelinen noktada siyasi çözüme odaklanacak çözüme ulaştığımıza mutabıkız. Putin ile Trump arasında yapılan ortak açıklamayı önemsiyoruz. Netice olarak Türkiye-Rusya ilişkilerinin ileri seviyeye gelmesinden mutluluk duyarız. Savunma sanayiinde atacağımız adımları önemsiyorum" dedi. 

Rusya Türkiye arasında dev iş birliği

Putin'in konuşmasından satırbaşları;

Bugün ikili ilişkilerimizi ele almak ve bundan sonraki çalışmalarımızı değerlendirmek açısından verimli bir fırsattı bu toplantı. Bölgesel konuları başta Suriye krizinin çözümü olmak üzere ele aldık. İkili ilişkilerimize gelince kriz öncesi seviyesine tekrar ulaşılmıştır. Bunun en iyi göstergesi ticaretimizdir. İnanıyoruz ki bu yılın sonuna kadar geçen yılda meydana gelen açığı telafi edeceğiz.

"Tarım  mahsullerinin ithalatı tekrar başlayacak"

Erdoğan ile varmış olduğumuz anlaşma gereği Türkiye'den bir tarım  mahsullerinin ithalatı tekrar başlayacak. Kalan sınırlamaların kaldırılmasına dair çalışmaları bugün gündemimize aldık.