19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Rus uzmanlar Türk hava sahasını denetleyecek

Ulusal Nükleer Risk Azaltma Merkezi Başkan Vekili Sergey Zabello, Rus uzman grubunun Türkiye hava sahasında Rus An-30B uçağı ile gözlem uçuşu yapacağını bildirdi.

DHA25 Ekim 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Rus uzmanlar Türk hava sahasını denetleyecek
Zabello gazetecilere yaptığı açıklamalarda, "Açık Hava Sahası Anlaşması çerçevesinde 24-28 Ekim tarihleri arasında Rus uzman grubu An-30B Rus gözlem uçağı ile belirlenen rota sınırları içerisinde Türkiye üzerinde gözlem uçuşu yapacak" ifadesini kullandı.
 
Açıklamada, Eskişehir'den kalkacak uçağın 1,9 kilometre yükseklikten hava sahasını denetleyeceği belirtildi. Kabin içinde bulunan Türk yetkililer de uçağın belirlenen rota üzerinde uçuş yapmasını sağlayacak, uçuş sırasında hangi tür cihazların kullanıldığını ve anlaşmaya uyulup uyulmadığını denetleyecek.
 
Açık Hava Sahası Anlaşması, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na üye 27 ülke tarafından 1992 yılında Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de imzalandı. Bu anlaşmanın amacı ülkeler arasındaki karşılıklı anlayışı ve güveni sağlamlaştırmak. Açık Hava Sahası Anlaşması'na katılan devletlerin birbirlerinin hava sahasında gözlem uçuşları yapmasına olanak sağlıyor. Anlaşmada 34 ülke yer alırken, Rusya bu anlaşmaya 26 Mayıs 2001'de dahil oldu.