19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Rus yanlısı Doğan’a ülkeye giriş yasak

Bulgaristan Türklerinin partisi HÖH’ü yıllarca yöneten Ahmet Doğan, uçak krizinde ‘Sovyet ajanı’ ayarlarına döndü. Türkiye’yi destekleyen HÖH’te darbe yapan Doğan ve arkasındaki Bulgar medya patronunun Türkiye’ye girişi yasaklandı.

Mustafa Kartoğlu11 Şubat 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Rus yanlısı Doğan’a ülkeye giriş yasak

Rusya ile uçak krizinin ardından Türkiye karşıtı tutumları nedeniyle Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Partisi’nin eski lideri Ahmet Doğan ve milletvekili yaptığı medya patronu Delyan Peevski’ye Türkiye’ye giriş yasağı konuldu.

Karar, bu iki ismin, 240 sandalyelik Bulgar parlamentosunda 36 milletvekili ile üçüncü siyasi güç konumunda olan de Rusya yörüngesine sokması üzerine alındı.

Bulgaristan’daki Türk toplumundan gelen bilgilere göre, süreç şöyle gelişti:

Türk hava sahasını ihlal eden Rusya savaş uçağının düşürülmesinin ardından, HÖH’ün Genel Başkanı Lütfi Mestan, “NATO üyesi olan Bulgaristan müttefiklik çerçevesinde Türkiye’nin yanında durmalıdır” derken, partinin kurucusu ve Onursal Genel Başkanı Ahmet Doğan, Rus yanlısı bir tutum aldı.

HÖH liderini ihraç ettirdi: Üst düzey bazı HÖH yetkililerini toplayan Doğan, Mestan’ın Türkiye’yi destekleyen sözlerini ‘siyasi hata ve gaf’ niteledi ve Türkiye ile iyi ilişkilerini eleştirerek, “Ben partinin başındayken HÖH’ün başka bir ülkenin beşinci kolu olmasına izin vermedim” ifadesini kullandı. Doğan daha ileri giderek, “Yakında Türkiye doğu bölgesinde toprak kaybedebilir. Ben de Bulgaristan’da ve bütün Balkanlar’da Türkiye’nin etkisini azaltmak için bizzat çalışacağım” dedi. HÖH, bu toplantıdan kısa süre sonra 24 Aralık 2015’te Mestan’ı partiden ihraç etti. Bunun üzerine 6 milletvekili de istifa ederek etti. Mestan, ‘DOST Partisi’ni kurarak yeni bir siyasi hareket başlattı.

Yerine Bulgar oligarkı oturttu: Operasyonun arkasında Doğan ve onun partiye alarak milletvekili yaptığı Bulgar oligark ve medya patronu Delyan Peevski vardı. Peevski, Türkleri temsil eden bir partinin milletvekili olmasına rağmen, sahibi olduğu medya organları, Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye aleyhine yayın yaptı ve Bulgaristan’daki Türk elçiliklerini hedef gösterdi. Kırcaalihaber.com sitesi, Peevski’nin HÖH’teki darbenin ardından 13 Ocak 2016’daki parlamento oturumunda Mestan’ın ilk sıradaki yerine oturduğunu yazdı.

Der Spiegel deşifre etmişti: Peevski, aslında adı yolsuzluk ve mafya ilişkileriyle anılan bir Bulgar oligark. Alman Der Spiegel dergisi, 1 Şubat 2016’da Peevski’yi ‘yolsuzluk buzdağının görünen kısmı’ diye tanıtırken, ‘siyasi rehberinin’ ise Ahmet Doğan olduğunu açıkça yazdı. Doğan’ın onu milletvekili seçtirerek dokunulmazlık sağladığı, karşılığında da ekonomik güç aldığı belirtiliyor. Peevski, Bulgaristan siyasetinde Doğan’ın da desteğiyle aldığı güçle, 2013’te Milli Güvenlik Ajansı Başkanlığı’na getirilmiş, ancak ülke genelinde protestolar yükselince karar iptal edilmişti.

Kaçak sigara imparatoru: Rus oligarklarla yakın olan Peevski ve ilişki ağının Türkiye’ye uzanan kollarının da mercek altına alındığı, özellikle Bulgaristan’dan gelen kaçak sigaranın izinin Peevski’ye ulaşabileceği belirtiliyor.

Doğan da ‘muhbir/ajan’dı: Ahmet Doğan, 1997 yılında, ‘demirperde’ döneminde Bulgar Askeri Karşı İstihbarat için ‘muhbir-ajanlık’ yaptığı ortaya çıkınca zor günler geçirmiş, ancak HÖH’ün başında kalmayı başarmıştı. Doğan’ın ayrıca, sivil istihbarat kurumu Dırjavna Sigurnost (DS) için de çalıştığı biliniyor. 1989’da demokrasiye geçilince resmi olarak lağvedilen DS’nin halen gizli bir örgütlenme olarak devam ettiği de iddia ediliyor.