25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Sadettin Köpek kimdir

Diriliş 'Ertuğrul' dizisinde de sık sık adı geçen Sadeddin Köpek, Anadolu Selçuklu dönemi devlet adamlarından biridir. Hayatının ilk yıllarına dair yeterli bilgi yoktur; zira Selçuklu Sultanlarının hizmetine nasıl girdiği de bilinmemektedir.

18 Nisan 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Sadettin Köpek kimdir

SADETTİN KÖPEK KİMDİR?

Ölüm tarihi: 1239

Diriliş 'Ertuğrul' dizisinde de sık sık adı geçen Sadeddin Köpek, Anadolu Selçuklu dönemi devlet adamlarından biridir. Hayatının ilk yıllarına dair yeterli bilgi yoktur; zira Selçuklu Sultanlarının hizmetine nasıl girdiği de bilinmemektedir.  I.Alaeddin Keykubat döneminde Eyyubiler'e karşı düzenlenen seferde sol kanat kuvvetlerinin komutanı olup aynı zamanda Emir-i şikar, nakkaş ve mimar da olduğu bilinmektedir. Yapmış olduğu en ünlü yapı Kubadabad Sarayı'dır.

Alaeddin Keykubat hayatını kaybedince yerine geçen II. Gıyaseddin Keyhusrev'in en sadık adamlarından biri oldu. Harizmliler ile yapılan mücadele sonunda yenilgiye uğradılar ve Sadeddin Köpek bu durumdan mesul tuttuğu atabeği Şemseddin Altunaba'yı öldürttü.  Altunaba, II. Kılıçarslan döneminden beri devlete hizmet eden biriydi.