19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Yeni Kaledonya depremi şoke etti

Pasifik Okyanusu'nun güneydoğusunda, Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi Yeni Kaledonya'da 7,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre hasara yol açmayan depremin ardından tsunami uyarısı verildi.

20 Kasım 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Yeni Kaledonya depremi şoke etti

Yeni Zelanda'nın ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'ne dayandırarak  verdiği habere göre, Yeni Kaledonya'ya ait  Mare Adası'nın 68 kilometre  kuzeydoğusunda 25 kilometre derinlikte ve kıyıya 10 kilometre mesafede 7,0  büyüklüğünde deprem meydana geldiği açıklandı. 

 

DÜNYA'DAKİ SON DEPREMLER

Radyo Yeni Zelanda'nın ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'ne dayandırarak  verdiği habere göre, Yeni Kaledonya'ya ait  Mare Adası'nın 68 kilometre  kuzeydoğusunda 25 kilometre derinlikte ve kıyıya 10 kilometre mesafede 7,0  büyüklüğünde deprem meydana geldiği açıklandı. Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi  Yeni Kaledonya ve  çevresindeki adalarda hissedilen şiddetli depremin ardından bölgedeki adalara  yönelik tsunami uyarısı verildi. İlk belirlemelere göre hasara yol açmayan deprem sonrasında Pasifik  Tsunami Uyarı Merkezi, Yeni Kaledonya ve Vanuatu'nun bazı kıyı  bölgelerinde 0,3 metre ile 1 metre arasındaki tsunami dalgalanmalarının  bulunduğunun tespit edildiğini duyurdu. PTWC'den yapılan açıklamada, "Tehdit altındaki kıyı bölgelerinden  sorumlu devlet kurumları, risk altındaki halkı bilgilendirmek ve yönlendirmek  için harekete geçmelidir. Bölgede yaşayanlar, ulusal ve yerel yetkilerin  talimatlarını takip ederek tetikte olmalı." ifadelerine yer verildi.

Öte yandan bölgeye yakın ülkelere Avustralya ve Yeni Zelanda  yetkilileri tsunami uyarısının iki ülke kıyılarını kapsamadığını duyurdu.

 

SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

TÜRKİYE'DEKİ SON DEPREMLER

 

 

İzmir’de 3.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün merkez üssü İzmir’in Foça ilçesi olarak açıkladığı deprem saat 22.37’de gerçekleşti. Merkez üssü Ege Denizi olan depremin derinliği 17.4 kilometre, şiddeti de 3.2 olarak ölçüldü. Afet ve Acil Durum Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD) ise depremin büyüklüğünü 3.1 olarak duyurdu. Deprem Foça ve Aliağa ilçelerinde hissedildi.

 

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre merkez üssü Irak'ın Süleymaniye kentinde Richter ölçeğine göre 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk bilgilere göre Süleymani'ye yıkıma yolaçan deprem sırasında sokaklara çıkan Iraklıların tekbir getirdikleri görüldü. Irak'ın genelinden şiddetle hissedilen deprem, Türkiye'nin de Doğu ve Güneydoğu illerinden de hissedildi. Süleymani merkezli depremle birlikte Van, Hakkari merkez ile ilçeleri Şemdinli, Yüksekova, Çukurca'nın yanısıra Şırnak, Siirt, Mardin, Batman, Diyarbakır il merkezleri ile bağlı ilçelerinde de vatandaşların bir bölümü korku ve panikle sokaklara çıktı. Depremin bu bölgelerde herhangi bir yıkıma yol açıp açmadığı ile ilgili yerel yönetimler çalışmalar başlattı.