18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Suriye’de neler oluyor? Suriye’de son durum nedir?

Suriye son durum ve son gelişmeler vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de çatışmasızlık bölgesi planının kabul edildiğini açıkladı. Terör örgütü PKK/PYD'nin Halep'in kuzeyindeki Azez ilçesine düzenlediği havan topu saldırısında 15 sivil yaralandı. ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph Dunford ise, 'Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzelerini almasının kaygı verici olacağı' şeklindeki yorumuyla ilgili bir soruya cevap verdi.

26 Temmuz 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Suriye’de neler oluyor? Suriye’de son durum nedir?

Suriye’de son durum nedir, Rakka son durum vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Güç dengelerinin her geçen gün değiştiği Suriye’de, Rusya Savunma Bakanlığı’ndan flaş bir açıklama geldi. Rusya, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de çatışmasızlık bölgesi planının kabul edildiğini açıkladı. Terör örgütü PKK/PYD'nin Halep'in kuzeyindeki Azez ilçesine düzenlediği havan topu saldırısında 15 sivil yaralandı. ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph Dunford ise, "Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzelerini almasının kaygı verici olacağı" şeklindeki yorumuyla ilgili bir soruya cevap verdi. İşte Suriye’de son durum!

ÇİN’DEN FLAŞ SURİYE AÇIKLAMASI

Çin'in Suriye Özel Temsilcisi Şie Şiaoyan, Türkiye ve Çin'in Suriye sorununun çözümüne ilişkin temaslarını sürdürmeye ve çözümü hızlandırmak için birlikte çaba sarf etmeye kararlı olduklarını söyledi.

Şie, Ankara'daki temaslarının ardından Çin'in Ankara büyükelçiliği konutunda basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'ye gelmeden önce İran'da temaslarda bulunduğunu belirten Şie, Ankara'da Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle Suriye'deki son durumu ele aldıklarını ifade etti.

Şie, iki ülkenin Suriye krizine siyasi çözüm sürecininin hızlandırılmasıyla ilgili benzer tutumları olduğunu belirterek, "Her iki taraf olarak Suriye sorunu hakkında temaslarımıza devam etmeye ve Suriye sorununun siyasi çözümünü birlikte hızlandırmak için çaba sarf etmeye karar verdik." dedi.

Çin'in, siyasi çözümü ısrarla savunduğunu vurgulayan Şie, "Hem Suriye rejimine hem Suriye'nin muhaliflerine hem uluslararası camiaya yönelik tutumumuz hiç bir zaman değişmedi. Biz her zaman Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini savunuyoruz." diye konuştu.

PKK/PYD'den Azez'e havan topu saldırısı: 15 sivil yaralandı

Terör örgütü PKK/PYD'nin Halep'in kuzeyindeki Azez ilçesine düzenlediği havan topu saldırısında 15 sivil yaralandı.

Suriye'de terör örgütü PKK/PYD'nin Halep'in kuzeyindeki Azez ilçesine düzenlediği havan topu saldırısında 15 sivilin yaralandığı bildirildi.

Muhaliflerin kontrolündeki Azez'deki Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Yetkilisi Heysem Ceber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "PYD bölgelerinden atılan havan topları Azez'in güneyindeki Kel Cibrin köyünde yerleşim yerine düştü. PYD'nin havan topu saldırısında, İnsani Yardım Vakfının (İHH) Sivil Savunma Müdürü ile 15 sivil yaralandı." dedi.

Yaralıların Azez'deki hastanelerde tedavi altına alındığını kaydeden Ceber, durumu ağır olan bir kişinin ise Türkiye'ye sevk edildiğini söyledi.

RUSYA’DAN ÇATIŞMAZLIK AÇIKLAMASI

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'nin başkenti Şam'ın Doğu Guta bölgesinin ardından ülkenin kuzeybatısındaki İdlib'de de çatışmasızlık bölgesi planının kabul edildiğini açıkladı.

Türkiye, Rusya ve İran, Mayıs ayında iç savaş ülkesindeki dört ayrı noktada çatışmasızlık anlaşmasına imza atmıştı.

Türkiye sınırında yer alan İdlib, rejim muhaliflerinin kontrolü altında. Aralık 2016'da Halep'ten tahliye edilen silahlı muhalifler ve aileleri İdlib'e getirilmişti. 

Suriye ordusu, Doğu Guta'daki operasyonlarını Cumartesi günü yerel saatle 12.00'de durdurduğunu açıklamıştı.

ABD’DEN S-400 YORUMU

Pentagon'daki günlük basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff Davis, ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph Dunford'ın, "Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzelerini almasının kaygı verici olacağı" şeklindeki yorumuyla ilgili bir soruya cevap verdi.

Davis, konuyla ilgili "Türkiye bir NATO müttefikidir. Birlikte operasyon yaptığımız, tatbikatlar düzenlediğimiz ve ortak savunma konusunda birlikte çalışmaya hazır olduğumuz herhangi bir ortağımızda olmasını istediğimiz şey, ekipmanların birbiriyle karşılıklı çalışma kabiliyetine sahip olmasıdır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzeleri almasını kendi açısından açıklama ve karar verme hakkına sahip olduğunu dile getiren Davis, Türkiye'nin ABD'nin araç ve cihazlarına entegre edebilecek ekipmana sahip olmasını beklediklerini kaydetti.