24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

TEOG geri mi geldi son durum TEOG bu yıl var mı MEB son dakika açıklaması

TEOG bu yıl yapılacak mı? MEB ‘Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı. Ancak yönetmelikteki tarih bilgisi öğrencilerin ve velilerin kafasını karıştırdı. Bu durumda TEOG geri mi döndü TEOG bu yıl yapılacak mı sorularına yanıt aranmaya başlandı. Konuyla ilgili MEB son dakika açıklaması geldi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, bu yıl ilk defa liseye geçişte uygulanacak merkezi sınavla ilgili düzenlemeler dikkate alınarak güncellendi. Bugün resmi gazetede yer alan yönetmeliğe eklenen nakil ve geçişlerle ilgili maddeyse kafaları karıştırdı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, daha önce liselere giriş için yenilenen sistemin detaylarını açıklarken şu cümlelere yer vermişti; TEOG’a dönüş hiçbir şekilde olmayacak. Biz TEOG’u ortadan kaldırırken sakıncalarını ortaya koymuştuk. Geçmiş uygulamalardan daya iyiydi. Ancak etüt merkezlerinin çoğaldığı, okul dışı kaynaklara öğrencilerin yönlendirildiği şikayetleri gelince sınavın baskısını zorunlu olmaktan çıkaralım dedik.

14 Şubat 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
TEOG geri mi geldi son durum TEOG bu yıl var mı MEB son dakika açıklaması

TEOG geri mi dönüyor? TEOG bu yıl yapılacak mı? Resmi Gazete’de yayınlanan MEB yönetmeliğinde kafa karıştıran tarih bilgisi nedeniyle öğrenciler ve veliler araştırma yapıyor. MEB’ten son dakika TEOG açıklaması geldi. TEOG'un yerine gelen ve liselere geçişi düzenleyen yeni sistem, bugünkü yönetmelik değişikliğiyle resmiyet kazandı. Ancak, yönetmeliğin, bu yıl 8. sınıfta okuyan öğrencilere yönelik hususları düzenleyen geçici maddesi büyük tartışma çıkardı.  Düzenlenen yönetmelikte yanılgıya neden olan ‘Geçiçi Madde 9’ da, “Yönetmelikte yer alan yerleştirme, nakil ve geçişlere ilişkin hükümler, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren ortaokul ile imam hatip ortaokullarının 8’inci sınıfını tamamlayıp ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencileri kapsar” ifadeleri yer alıyor. Bu ifadeler yeni sistemin gelecek yıl uygulanacağı şeklinde yorumlandı. Konuyla ilgili MEB son dakika açıklaması yaptı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, daha önce liselere giriş için yenilenen sistemin detaylarını açıklarken şu cümlelere yer vermişti; TEOG’a dönüş hiçbir şekilde olmayacak. Biz TEOG’u ortadan kaldırırken sakıncalarını ortaya koymuştuk. Geçmiş uygulamalardan daya iyiydi. Ancak etüt merkezlerinin çoğaldığı, okul dışı kaynaklara öğrencilerin yönlendirildiği şikayetleri gelince sınavın baskısını zorunlu olmaktan çıkaralım dedik. 

MEB SON DAKİKA TEOG AÇIKLAMASI

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin de, yanlış yorumlamayla ilgili Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı. Tekin, nakil ve geçişlerle ilgili maddenin şu anda 8’inci sınıfta okuyup 9’uncu sınıfa yerleşecek öğrencileri kapsadığını vurgulayarak, eski sistemle liselere yerleşen öğrencilerin eski yönetmelik hükümlerine göre nakil yapacağını belirtti. Tekin’in açıklamaları şöyle:

“Ortaöğretim yönetmeliğindeki değişiklik yayımlandı. Gene okuma yazma bilmeyenler yanlış yorumlarla kafa karıştırıyor. Hep kötü niyetten kaynaklanıyor. Düzeltme gereği hissettim. Yönetmelik şu an 8. sınıfta okuyup 9. sınıfa yerleşecek bütün öğrencileri kapsıyor. Geçici madde ise nakil ve geçişleri düzenliyor. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 9. sınıfa başlayan öğrencilerin nakil ve geçişleri. Yani eski öğrenciler eski hükümlere göre nakil yaptıracaklar demek. Daha açık yazayım: Yanlış arayanlar okuma yazma bilmiyor. Herhangi bir yanlışlık yok. Açıklamak istedim. Herkese hayırlı olsun.”+

YÖNETMELİKTE YER ALAN GEÇİCİ MADDE ŞU ŞEKİLDE:

MADDE 15 - Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme, nakil ve geçişler

GEÇİCİ MADDE 9 - (1) Bu Yönetmelikte yer alan yerleştirme, nakil ve geçişlere ilişkin hükümler, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren ortaokul ile imam hatip ortaokullarının 8 inci sınıfını tamamlayıp ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencileri kapsar.

(2) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ortaöğretim kurumlarında öğrenimlerine devam eden öğrencilerin nakil ve geçişleri; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte olan Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür."

YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

Öğrenciler 5 tercih yapabilecek

Yeni sistemden öğrenciler, adreslerine en yakın 5 okuldan birini seçecek. Evlerine yakın okullara yerleştirilen öğrencilerin oranı yüzde 90 civarında olacak. Belirlenecek nitelikli okullara girmek isteyen 8. sınıf öğrencileri için ise Milli Eğitim Bakanlığı'nca merkezi sınav yapılacak. Yeni sistemde yüzde 10 civarında öğrenci sınavla yerleşecek.

Sınava kimler girecek?

Sınava, ülke genelinde belirlenen farklı illerdeki sınırlı sayıda okul için, sadece isteyen 8. sınıf öğrencileri girebilecek. Sınav isteğe bağlı olacak.

Bu liselerin ismi ve sayısını mayıs ayında açıklanacak.

Sınava girmeyenler hangi liseleri tercih edebilecek?

Merkezi sınava girmeyen ya da sınavla bir okula yerleşemeyen öğrenciler evlerine yakın 5 okuldan birini tercih edecek.

Merkezi sınava girmeyenlerin tercih edeceği 5 okul içerisinde Meslek lisesi, Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi bulunacak.

Sınavda kaç soru olacak, kaç dakika sürecek, sorular nasıl olacak?

Sınav yerelde yapılacak ama bütün sorular Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanacak. Sınav sonuçları ise haziran ayı içerisinde açıklanacak.

Sınavda çoktan seçmeli soruların yer alacak. Sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. Ayrıca sınav temel dersleri içerecek.

Soru sayısında değişikliğe gidildi

Sınavda toplam 60 sorunun olacağı ve 90 dakika süreceği açıklanmıştı. Milli Eğitim Bakanı Yılmaz son yaptığı açıklamada, "Bu sistemde sadece 8. sınıflardan soru sorulacak. Soru sayısını 60'dan 90'a çıkardık. 90 soru için 135 dakikalık süre verilecek. 20 fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 yabancı dil sorusu sorulacak" dedi.