24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

'Terör örgütü YPG Münbiç'ten çıkınca güvenliği Türk ve ABD askerleri sağlayacak'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayarak Münbiç konusunda ABD ile nasıl bir yol izleyeceklerine dair ayrıntılı bilgi verdi.

13 Mart 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
'Terör örgütü YPG Münbiç'ten çıkınca güvenliği Türk ve ABD askerleri sağlayacak'
-Münbiç konusunda ABD ile olan anlaşma ve çalışma grupları nasıl ilerleyecek?
 
 
Bizim ABD ile kurduğumuz çalışma grupları, terör örgütü YPG’nin olduğu bölgeleri nasıl istikrara kavuştururuz, kimin yöneteceğini nasıl sağlarız üzerine çalışıyor. Temel prensip nüfusu oranında bölgede yönetim olması. Yani Münbiç’te yüzde 90 Arap varsa burayı yönetenler de güvenliği tesis edip koruyacak olanlar da Araplardan oluşacak. Ancak hiçbir şekilde terör örgüyü YPG’nin elinde olmayacak. Bu bizim talebimiz. YPG bizim için bir terör örgütü. Dolayısıyla bunu ABD ile birlikte yapacağız. Tillerson geldiğinde yaptığımız açıklama buydu. Ama önce Münbiç’ten başlayacağız. Orada bir model uygulayacağız ve daha sonar diğer yerlere bunu götüreceğiz. Bu Rakka için de geçerli Fırat’ın doğusundaki diğer yerler için de geçerli. İşin özeti bu.
 
Çalışma grubunun diğer konuları ise PKK ile mücadele, ikili siyasi ilişkiler, S-400, FETÖ, konsolosluk işleri vs. vs..
 
Suriye konusunda ABD Türkiye ile birlikte çalışacak. Güvenlik birimleri kimlerden oluşacak, kim yönetecek. Bu konuları bir takvime bağlamak istiyoruz.
 
-Öngörülebilir bir takvim var mı?
 
Öngörülebilir bir takvim üstünde çalışıyoruz ama netice itibariyle ön çalışmalar taslak çalışmaydı.19 Mart’ta gerçekleşecek toplantıda yol haritası net bir şekilde belli olacak.
 
-Münbiç ile ilgili takvim çıkacak mı?
 
Tabii çıkacak. Biz en başta söyledik. Bu çalışma grupları topu taça atma değildir. Bu konuda somut adımları birlikte atacağız.
 
-ABD tarafına kağıt verildi mi?
 
ABD tarafı kağıt Verdi biz de verdik. 19’unda ortak bir yol haritası olacak.
 
-Yol haritaları ne kadar kesişiyor?
 
 Farklı şeyler olabilir ama bir anlayışa doğru gidiliyor.
 
-Bu sadece Münbiç için mi geçerli? Suriye’nin geneli için mi?
 
 Bu model önce Münbiç için uygulanacak sonar tüm bölgeleri kapsayacak.
 
-Nüfus nasıl belirlenecek? YPG girmeden önceki yapı?
 
 Kayıtların hepsi var. YPG girmeden önce, savaş başlamadan önce o şehirlerin ne kadarı Arap, Kürt, Süryani.. hepsi var.
 
-Ruslar, Türkiye-ABD- Münbiç konusunda nasıl bir yaklaşım içerisinde?
 
 Biraz temkinli yaklaşıyorlar. Suriye’nin geleceği ile ilgili hangi adımlar atılacak.. Bizim attığımız adımlar Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekleyici adımlar olduğu için o bakımdan Rusya’nın bir endişesi olmaz.
 
-Güvenli bölgelerde güvenliği kim sağlayacak? ABD-Türk askerleri olacak mı?
 
 Terör örgütü YPG çekilince orada Türk ve ABD askerleri olacak. Güvenliği ABD ve Türkiye sağlayacak. 
 
-ABD, Rusya ve İran gibi ülkelerin asker bulundurduğu bölgelerde seçimler nasıl gerçekleştirilecek?
 
 Bu ülkeler, seçimlerin şeffaf şekilde gerçekleştirilmesi için katkı sağlarsa, üzerine düşeni yaparsa olumsuz görmem ben. Ama bu seçimlerin şeffaf gerçekleşmemesi için negative rol oynarlarsa o zaman seçimler gerçekleşmeyebilir. 
Ama şöyle söyleyelim Rusya’nın iki üssü var. Rusya kalmak istiyor. ABD davet edilmiş değil. İran davet edilmiş değil. İran’ın ne kadar mevcudiyeti var ne kadar kalacak o ayrı bir şey.   Diğer bölgelerde çatışmalar devam ederken Rus üsleri kendini ne kadar güvende hisseder? Biz Ruslara şunu diyoruz; Kalmak istiyorsanız, İdlibi Doğu Guta’da buralardaki saldırıları durdurmazsanız, çatışmalar devam ederse buradaki mevcudiyetiniz risk altında. Yarın bu insanların sizi dost olarak görebilmesi için sizin yapıcı rol oynamanız lazım.
 
 
-Astana ve Soçi zirveleri ne kadar etkili?
 
 Astana’nın görevi tutukluların serbest bırakılması, güven artırıcı adımlar atmak. Seçimler ise BM kontrolünde hazırlanacak. Soçi’de anayasa komisyonu, seçim komisyonu ve geçiş yönetimi ile ilgili komisyon konuşuluyor. Bunun yeri ise  Cenevre. Soçi, Cenevre’ye bağlandı. Ama rejim bunu Cenevre’de ne kadar görüşecek… soru işareti. Anayasa komisyonu için rejim bir liste vermedi. Cenevre’de hiçbir sonuç elde edilmedi. Buna ragmen Soçi’yi Cenevre’ye bağladık ki herkesin Kabul edeceği bir ortam olsun.
 
-FETÖ elebaşı ile ilgili bir gelişme var mı?
 
 FETÖ konusunda 20 eyalette Tillerson gelmeden önce okullarla ilgili soruşturma başlattılar. Somut adımların atılması için çalışacağız.
 
 
-Terör örgütü YPG/PKK’ya verilen silahların geri alınması?
 
Bazıları kayıp… Ancak silahların alınıp alınmadığını gözlemleyeceğiz. Bu konuda ABD’nin tereddütleri olduğunu biliyoruz. Çalışma grupları görüşmelere başlayınca bunları da konuşacağız.