24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Berat Kandili namazları nelerdir? Tesbih namazı nasıl kılınır, kaç rekat?

Günahlardan arınmak, temize çıkmak anlamına gelen Berat Kandilinin gününü ve gecesini ibadetle geçirmek oldukça önemlidir. İslam alemi bu mübarek günde çeşitli ibadetler yaparlar. Berat Kandili tesbih namazı nasıl kılınır Tesbih namazı kaç rekattır? Berat Kandili 100 rekatlık namaz nasıldır?

10 Mayıs 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Berat Kandili namazları nelerdir? Tesbih namazı nasıl kılınır, kaç rekat?

Berat Kandili mübarek Ramazan ayının habercisidir ve temizlenmek anlamına gelir. Berat Kandili İslam alemi için oldukça önemli bir gündür. Berat Kandili ne zaman? Bu sene Berat Kandili 10 Mayıs 2017 gündüzü ve 11 Mayıs’a bağlanan geceye denk geliyor. Berat Kandilinde Müslümanlar Allah’a şükretmek, günahlarından arınmak için çeşitli ibadetler yaparlar. Bugün de tüm mübarek günler gibi bize her türlü kötülükten, günahtan, haksızlıktan uzak kalmayı hatırlatır. Berat Kandili namazları nelerdir? Tesbih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? 

 

BERAT KANDİLİNDE YAPILACAK İBADETLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

TESBİH NAMAZI NEDİR?

Kandil gecesi yapılacak ibadetlerden biridir. Tesbih namazı, Sevabı çok olan namazlardan biridir. Tesbih namazı hakkında bir hadis rivayet edilmiştir. 

Peygamber efendimiz amcası Hazret-i Abbas’a, (Sana öğreteceğim şeyi yaptığın zaman, eski-yeni, önceki-sonraki, gizli-açık, hataen veya kasten işlediğin bütün günahları Allahü teâlâ affeder) buyurup tesbih namazının nasıl kılınacağını bildirmiştir. (Ebu Davud)

NAMAZ ile ilgili görsel sonucu

TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Berat Kandili gecesinde kılınacak Tesbih namazı 4 rekattır. Her rekatta 75 adet olmak üzere toplamda 300 kez tesbih duası okunur.
 
Tesbih duası: "Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vellâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azıym."
 
Her rekatta 75 kez tesbih duası okunurken şu sıralama dikkate alınır;
 
*Sübhâneke'den sonra 15 kez okunur (Fâtiha ve zamm-ı sûreden önce), 
*Eûzü Besmele, Fâtiha ve zamm-ı sûreden sonra 10 kez okunur, 
*Rükûda 10 kez okunur, 
*Rükûdan kalkınca ayakta (kavmede) 10 kez okunur, 
*Birinci secdede 10 kez okunur, 
*İki secde arasındaki oturmada (celsede) 10 kez okunur, 
*İkinci secdede 10 kez okunur.
 
Dini rivayetlere göre bu namazın içerisinde Kur'an-ı Kerim'den sure okumak efdaldir. Hatta bu konuyla ilgili İbn Abbas'ın (r.a.) "et-Tekâsür, el-Asr, el-Kâfirûn, ve el-İhlâs" surelerinin bu namaz için olduğu görüşü de önem taşımaktadır.
 
Ayrıca, sürekli kılınmaması ve bir rekatının uzun sürmesi nedeniyle kılınışta meydana gelecek hatalar, sehiv secdesinde telafi edilir. Fakat bu secde esnasında ilave tesbihlerin okunması gerekmez.
 
BERAT KANDİLİ 100 REKATLIK NAMAZ NASIL KILINIR?
 
Berat Kandili Gecesinde kılınan 100 rekatlık namaz var. 100 rekatlık bu namazı kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Berat Kandili namazına şöyle niyet edilir;
 
"Ya rabbi , niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle"
 
NAMAZIN KILINIŞI
 
- 2 rekatta bir selam vererek kılınır.
- Her rekatta Fatiha Suresi’nden sonra 10 tane İhlas Suresi okunur.
- İlk rekatlarda Fatiha’dan önce Sübhaneke okunur.
- Fatiha’da Besmele çekilir, İhlas surelerinde ve Sübhanake’de Besmele çekilmez.
- Namazın tamamını peşpeşe kılmak gerekmez. Ara verilebilir, abdest tazelenip tekrar devam edilebilir.
- Bu namaz gece tamamlanamazsa, kerahet vakitlerine dikkat etmek koşuluyla ertesi günün ikindi namazı vaktine kadar yetiştirebilir.