20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Türkiye’de besin alerjisi 10 yılda 2 kat arttı

Besin alerjili çocuğu olan ailelere bilinçlendirilmesi hedeflendiği ‘Alerji Hedefte’ projesi başlatıldı.

14 Aralık 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Türkiye’de besin alerjisi 10 yılda 2 kat arttı

BAHAR ERDOĞAN

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği’nin başlattığı proje kapsamında www.alerjihedefte.com web sitesi de hizmete açıldı. Proje hakkında bilgi veren dernek başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel “Günümüzde bebeklerin yüzde 6’sının, çocukların yüzde 4’ünün, ergenlerin yüzde 2’sinin ve yetişkinlerin yüzde 1’inin besin alerjisi var. Besin alerjisi görülme sıklığı Türkiye’de son 10 yılda iki kataa yakın arttı” diye konuştu.  

Projeye bilimsel danışmanlık yapan Prof. Dr. Gülbin Bingöl ise “Besin alerjinin nedenleri arasında endüstrileşme, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, aşırı hijyenik yaşam ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı başı çekiyor.Besin alerjilerinin yüzde 40’ını ise en temel besin maddesi olan inek sütü oluşturuyor. Bunu yumurta, kuru yemişler, buğday, balık, susam, mercimek izliyor. Kuruyemişler arasında en sık görülen alerji fındık ve ceviz kaynaklıdır. Son yıllarda tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle kaju alerjisi de sık görülmektedir” diye konuştu.